Ziarul de Duminică

Excesele dau culoare si aroma vietii. Doar ele!

07.04.2006, 00:00 19

Hugh Hefner are 80 de ani si trei prietene blonde: Holly, Bridget si Kendra. Doris Muscatine ar fi depasit si ea aceasta varsta daca nu ar fi cazut - stupid! - pe niste scari. Cine iubeste mult, mananca si bea in consecinta, eventual scrie despre asta (chiar si in exces!), traieste mult, traieste bine, traieste frumos, chiar excitant.

O dovada ar fi si un stra-straunchi de-al meu, care a murit pe la 90 de ani, dupa o viata plina de excese delicioase. Nimic din ce e omenesc nu i-a fost strain, plus ca a fumat toata viata trei-patru pachete de tigari pe zi, inclusiv la propria nunta iesind din biserica de cateva ori in acest scop. Evident, o asemenea viata glorioasa a avut un final stupid, stra-straunchiul meu nonagenar facand - la bautura - un pariu cretin cum ca ar putea sari peste un... magar. Saltul i-a reusit din cate se pare, insa consecintele au fost dezastruoase: fracturi diverse, hemoragii masive, colaps inevitabil...

Doris Muscatine, pioniera "food & wine writing-ului" din California, a expiat ea insasi datorita consecintelor unei cazaturi tocmai cand intra triumfal in al noualea deceniu de existenta centrata in jurul ideei de voluptate. Aproape pana in ultima clipa, ea a participat la sedinte de book signing, promovandu-si ultimul volum, unul dedicat otetului din Spilamberto, precum si altor delicii gastronomice italienesti. De asemenea, in fiecare an, ea lua parte activa la un festival al usturoiului, organizat de buna ei amica, Alice Waters, bucatar sef si proprietar al faimosului restaurant "Chez Panisse" din Berkeley. Practic, ea curata - in public! - cam un cos de usturoi pentru acest eveniment, nesfiindu-se deloc de persistenta aroma a acestui minunat ingredient culinar. De la Marian Burros, care ii descrie viata si cariera pe www.nytimes.com, aflu ca bucataria mediteraneeana era o veche pasiune a autoarei unor carti ca "A Cook''s Tour of Rome", care s-a familiarizat cu aceste bunatati inca din 1958, cand si-a urmat in Italia sotul, beneficiar al unei burse Fulbright. Apoi, a studiat, in 1962, nobila arta a cuisineriei chiar la Paris, la Cordon Bleu. Faima a dobandit-o mai tarziu, cand, intoarsa in California, a inceput sa scrie despre vinurile si retetele culinare de aici, clasice devenind volumele "A Cook''s Tour of San Francisco" si "The University of California/ Sotheby Book of California Wine". O carte de mare rafinament pare a fi si "Monday Night at Narsai''s", dedicata unui celebru local din East Bay, pe care a scris-o in colaborare cu insusi David Narsai, bucatar - se zice - de geniu.

...Nu stiu de ce dar cred ca divina doamna a bucatariei californiene manca si dupa ora sase seara!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO