Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Pe urmele lui Tutankhamon

EVENIMENT / Pe urmele lui Tutankhamon

3. Imaginea de pe spatele Tronului de Aur al lui Tutankhamon il infatiseaza pe rege in timp ce acesta e uns cu o pomada de catre regina sa, Ankhsenamon, iar razele discului solar, Aton, se revarsa asupra lor, tinand semnele vietii

14.01.2009, 17:04 92

 

Despre regele-copil (fiul faraonului Amenhotep IV si al reginei Kiya, care a domnit de la varsta de 9 ani, intre1333-1324 i.Hr., peste una dintre cele mai sofisticate civilizatii antice) si minunatele bogatii gasite neatinse in camera lui mortuara s-au scris nenumarate volume. Mai mult, a aparut o legenda in legatura cu asa-numitul „blestem al faraonului" (unele inscriptii spuneau: Cel ce va atinge mormantul faraonului va fi razbunat de leu, crocodil si de catre hipopotam" sau "Moartea ii va secera pe cei care vor tulbura linistea faraonului"). Atunci cand Howard Carter si lordul Carnavon au coborat treptele mormantului, Carnavon s-a aratat ingrijorat de o intepatura de insecta, iar cand a taiat-o cu lama, intepatura s-a infectat, provocandu-i lordului o pneumonie in urma careia, pe 5 aprilie1923, a decedat. Inainte de asta, canarul lui a fost mancat de un sarpe (simbolul faraonului), chiar in ziua cand a fost deschis mormantul. Apoi, alte zeci de oameni au murit pe durata a 20 ani.
Cartea semnata de reputatul egiptolog Zahi Hawass nu vorbeste despre legendele aparute dupa deschiderea mormantului lui Tutankhamon, dar ofera cititorului o perspectiva unica, de mare impact, asupra descoperirii arheologice de exceptie. Imaginile sunt inedite, de o calitate cu totul aparte si ii apartin fotografului Sandro Vannini, care pune in fata privitorului, ca niciodata pana acum, circa 200 de artefacte spectaculoase gasite in situl arheologic.
Volumul cuprinde 324 de ilustratii , dintre care 317 color, precum si 26 de planse.
 
El insusi un experimentat arheolog, cu multe descoperiri la activ, Zawi Hawass isi imagineaza ce trebuie sa fi simtit Carter in timpul explorarii mormantului si ofera o sumedenie de informatii despre obiectele propriu-zise. Hawass este secretar general al Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt si director al santierelor arheologice de la Gizeh, Saqqara si din oaza Bahariya. Pe parcursul indelungatei sale cariere, a facut numeroase descoperiri arheologice importante, printre care mormintele constructorilor Piramidelor de la Gizeh si Valea Mumiilor de Aur de la Bahariya.
Sandro Vannini este un fotograf renumit, care a lucrat multi ani cu Hawass. A contribuit cu imaginile sale la lucrarea "Mormintele regale ale Egiptului".
 
 

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO