Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL/ Istoria presei romanesti

EVENIMENT EDITORIAL/ Istoria presei romanesti
19.11.2009, 15:21 480
Patru volume de "Istoria presei romanesti de la inceputuripana in prezent. Dictionar cronologic (1790-2007)"* reprezinta,fara niciun dubiu, o lucrare de referinta si, prin urmare, uneveniment editorial. Facem cuvenita prezentare, chiar daca cu cevaintarziere.
Ion Hangiu se ocupa de istoria presei romanesti de mai bine deo jumatate de secol, s-ar putea spune ca este un as, unul dintreputinii in materie. In urma cu patruzeci de ani, in 1968, tipareaprima editie a unei substantiale si necesare lucrari in care erauadunate articole-program de ziare si reviste, fragmente de articolesi studii critice cu caracter programatic, note redactionale,bilanturi anuale, cincinale, decenale, scrisori, acte etc "care savina in sprijinul tuturor celor interesati de cunoasterea textelorprincipale ale istoriei presei literare romanesti." Modelul urmat,marturisea atunci autorul, fusese catalogul alfabetic (1820-1906)elaborat de Nerva Hodos si Al.Sadi-Ionescu in 1913, publicat subauspiciile Academiei Romane, lucrare fundamentala, multimbunatatita.
In varsta, astazi, de peste 84 de ani, Ion Hangiu si-a legatnumele de cateva instrumente de lucru de referinta pentrucunoasterea fenomenului literar romanesc: cum spuneam, doua volumemasive despre "Presa literara romaneasca"(1968), "Reviste sicurente in evolutia literaturii romane" (1968), dar si un"Dictionar al presei literare romanesti" (doua editii, 1987 si1996), "Panorama presei romanesti contemporane" (2006), precum sisute de articole pe teme culturale, portrete si evocari, numeroaseprefete si lucrari cu caracter didactic.
Cele patru volume aparute la Editura Comunicare.ro nu suntdoar o retiparire a editiilor din 1968 si 2006, ci s-ar putea spuneca alcatuiesc o carte noua prin abundenta informatiilor noi si aabordarii. Sunt incluse articolele-program ale unor publicatiiaparute in Romania si in afara granitelor actuale ale tarii carevad lumina tiparului pentru prima data. Primele trei volume au fostcompletate cu aproximativ 300 de publicatii, in special multe dinperioada interbelica, reprezentand ideologii de dreapta, a carormentionare era interzisa de cenzura comunista. Volumul IV cuprindepeste 1000 de publicatii. Volumele II, III, si IV contin, fiecare,cate o addenda in care au fost incluse articole diverse, faracaracter programatic, acte si documente istorice importante.
Ce se desprinde din "Dictionarul cronologic"? Intai de toate,faptul ca anumite obsesii actuale au fost ale presei romanestidintotdeauna. De pilda, faptul ca am fi (sau am fi fost)minimalizati. In al doilea rand, din ultimul volum cu deosebirereiese explozia titlurilor de dupa 1989, fenomenul ziarelor departid, resurectia provinciei, dar si suflul scurt al multorpublicatii. In al treilea rand, merita atentie marturisireaautorului: "Trebuie sa va mnarturisesc ca aceste carti nu le scriunumai pentru contemporani, ci, mai ales, pentru generatiileviitoare. Am si spus intr-o prefata ca las mostenire generatiilorviitoare aceste lucrari pentru ca oamenii politici sa stie ce ainsemnta istoria poporului roman si ce a insemnat presa romaneasca,considerata drept a patra putere in stat."
Prin urmare, o lucrare necesara, chiar daca, surprinzator,neexhaustiva. Voi da exemple pe care le cunosc din experientajurnalistica proprie. Lipsesc dintre ziarele de dupa 1990"Meridian" (primul ziar romanesc care semana ca structura cucotidianele occidentale, aparut din iulie 1992 pana in vara lui1994) si "Jurnal international"(1991-1992); cu siguranta mai suntsi altele. Lipsesc, de asemenea, suplimente culturale importante(sa nu fi fost incluse pentru ca nu au fost difuzate decat cupublicatia mama?) Voi mentiona doua: "LAI" (tiparit de"Cotidianul", condus de Dan C. Mihailescu) si... "Ziarul deduminica", suplimentul "Ziarului financiar", care apare neintrerupt(nu conteaza suportul) din mai 2000!

*) I.Hangiu - "Presa romaneasca de la inceputuri pana inprezent. Dictionar cronologic 1790-2007". Vol I: 18 februarie 1790- decembrie 1916; vol. II: 3 ianuarie 1917 - decembrie 1944; vol.III: 1 ianuarie 1945 - 21 decembrie 1989; vol. IV: 22 decembrie1989 - 2007. Editura Comunicare.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO