Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL/ Istoria, asa cum n-ati mai vazut-o

EVENIMENT EDITORIAL/ Istoria, asa cum n-ati mai vazut-o
11.11.2009, 15:52 265
Editura RAO a lansat pe piata un album cumn-a mai aparut la noi: "Istoria. Ghid vizual complet, din zoriicivilizatiei pana in prezent". Este vorba de o traducere caresta sub semnul vorbelor lui George Santayana: "Cei care nu isiamintesc trecutul sunt condamnati sa-l repete."
Albumul a aparut in 2007 laLondra, la Dorling Kindersley, sub coordonarea lui Adam Hart-Davis,care a condus o mare echipa de profesori universitari, cercetatori,specialisti intr-un domeniu sau altul al istoriei. Traducerea inromana se datoreaza Lianei Stan si lui Carmen Dinu.
Fireste, prima intrebareindreptatita ar fi: prin ce se distinge aceasta carte dintre miile,zecile de mii care au fost publicate in toata lumea, inclusiv lanoi, pe teme mai mult sau mai putin apropiate? Adam Hart-Davis sestraduieste sa explice: "Istoria pe care am invatat-o la scoala eraformata din liste aparent interminabile, cuprinzand date si nume deregi si regine. De aceea am urat-o si n-am vazut niciodatalegaturile dintre diferitele aspecte ale acestei discipline. (...)Absolut fascinanta si extrem de bogata in informatii, Istoria defata este o carte de referinta care scoate la iveala cauzelerazboaielor si ale revolutiilor si dezvaluie radacinile adanci alecivilizatiei. Aduce istoria la viata, prezentand tablouri istoriceample, dorind sa starneasca interesul si entuziasmul cititorului,concentrandu-se asupra personalitatilor, a evenimentelor si ideilorcele mai interesante, mai captivante si mai dinamice aletrecutului."
Albumul de peste 600 de paginiformat mare este plin de fotografii, harti si desene sugestive sispectaculoase - de altfel asa se explica si titlul, inconografiapredominand. Majoritatea subiectelor, oricat de vaste, suntprezentate in capitole de sine statatoare. Exista capitole dedicateunor evenimente care s-au dovedit a fi puncte de cotitura inistorie (cum ar fi cutremurul din Lisabona, 1755, sau asasinareaarhiducelui Franz Ferdinand, care a declansat primul RazboiMondial). Sunt prezentate biografiile unora dintre cele maiinfluente personalitati istorice. Nu lipsesc informatiile despredescoperirile stiintifice de seama, despre inventii, inovatii siteorii cruciale, care au marcat istoria omenirii. Sunt explicatesistemele religioase care au dat putere imperiilor, sunt trecute inrevista momentele de cotitura, infatisate intr-o abordare noua.Cronologiile introductive furnizeaza o privire de ansamblu asuprafiecarei epoci. Pe langa evenimentele care au marcat lumea, albumulse concentreaza si asupra ideilor care au modelat-o, explorandconcepte precum democratia, evolutia, globalizarea. Astfel, cumspune editura, "«Istoria» este ghidul vizual complet alevenimentelor, oamenilor si ideilor care ne-au facut ceea cesuntem."
In partea finala a albumuluiexista imense liste (zeci de pagini) cu istoriile nationale, osectiune care urmareste istoriile individuale ale celor 193 de tariale lumii, de la cea mai veche republica, pana la cel mai noumembru al Natiunilor Unite, si ne arata modul in care s-au formatstatele moderne din cenusa imperiilor si in urma razboaielormondiale.
Am cautat, fireste, sireferirile la Romania (vezi si ultima dintre imagini). Nu lipsesc,sunt rezonabile comparativ cu ale vecinilor si cu rolul nostru inistoria mondiala, dar multe sunt fie trunchiate, fie usor eronate:sunt amintite stapanirea romana (o corectura: Dacia exista inainteacuceririi romane!) si cucerirea Transilvaniei de Ungaria, dar apoiinformatiile sar la secolul al XIX-lea (nu exista Mihai Viteazul,nici Stefan cel Mare - care, in schimb, este trecut la RepublicaMoldova!); desi este mentionata domnia regelui Ferdinand I, la 1927se vorbeste despre moartea lui Ferdinand II; din perioada comunistaeste semnalat, intre altele, faptul ca in 1953 liderii comunitatiievreesti sunt urmariti in justitie pentru sionism, dar nu se spunenimic despre distrugerea partidelor istorice si de sutele de mii dedeportati, ucisi si inchisi pentru ca s-au impotrivit regimuluicomunist sau au fost pur si simplu socotiti periculosi de noileautoritati. Dar cam la fel sunt tratate toate statele din Europa deEst (inclusiv Ungaria), fiind amintite doar prin evenimentele dinsecolul 20: cele doua razboaie mondiale, instaurarea si cadereacomunismului.
O Istorie care se adreseaza cuprioritate celor care vor sa-si imbogateasca bagajul de culturagenerala. Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca albumul apare inseria "Ghid vizual complet", dedicata prezentarii, intr-o manieraatractiva, a elementelor care ne definesc existenta, de la Univers,la planeta pe care traim si la vietuitoarele din jurul nostru(serie in care au mai aparut "Universul", "Animale","Terra").

STELIAN TURLEA (n. 1946) aurmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti,a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista"Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoiziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Esteautorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentrucopii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit PremiulUniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO