Ziarul de Duminică

EUROPAfest 2012/ de Ziarul de duminică

EUROPAfest 2012/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.04.2012, 00:08 95

EUROPAfest este singurul festival din Europa care reuneşte 4 genuri muzicale - jazz, blues, pop şi muzică clasică. Se desfăşoară anual la Bucuresti, reuşind cu fiecare ediţie să creeze o imaginepozitivă României.

Sub sloganul "It's all about live quality music!", Festivalul International EUROPAfest revine în anul 2012 cu artişti şi muzică de calitate, cu o imagine proaspătă, dar şi cu o surpriză aşteptată de multă vreme de fanii săi - evenimentul va avea o durată de 16 zile.

Aşadar, festivalul debutează pe data de 4 mai cu un concert dedicat celebrării Zilei Europei, organizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, şi se va încheia pe data de 19 mai cu Gala EUROPAfest, când câştigătorii vor fi făcuţi cunoscuţi publicului, iar spectatorii vor avea ocazia să asculte live cele mai bune trupe. Pe lângă cele două evenimente ce marchează începutul şi sfârşitul festivalului, bucureştenii au ocazia de a participa la încă 10 evenimente, printre care: mult aşteptatele de către public concerte de jazz, blues si pop, cea de-a şasea ediţie Bucharest International JazzCompetition, care găzduieşte 25 de trupe de jazz din 24 de ţări, Jeunesses InternationalViolin Competition, la care s-a înregistrat un număr record de participanţi într-un concurs din România: 138 de participanti din 38 de ţări - şi Caffe Festival, concerte în spaţii neconvenţionale.

La cea de-a 19-a ediţie a festivalului sunt aşteptaţi peste 300 de invitaţi din 45 de ţări, nu numai din Europa, ci şi din alte continente, participanţii de altă nationalitate fiind în proportie de 90%: Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Columbia, Coreea de Sud, Croaţia, Cuba, Ecuador, Elveţia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Kazakhstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Rep. Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Din anul 2005, festivalul se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţelor Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.

Agenda EUROPAfest este plină de evenimente atractive, încât îţi e greu să bifezi doar unul singur! De aceea, organizatorii te aşteaptă să li te alături oricând în perioada 4 -19 mai pentru a sărbători muzica de calitate.

DIN PROGRAM

4 mai : Concertul de deschidere - Ziua Europei

Deschiderea festivalului va avea loc pe 4 mai printr-un concert dedicat sărbătoririi Zilei Europei, realizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Săptămâna de muzică bună începe cu armonie, fast, exuberanţă şi atmosferă electrizantă. Seara promite momente de jazz, blues, pop şi muzică clasică, susţinute de numele de afiş ale evenimentului, interpretări inedite si originale, invitaţi speciali, proiecţii şi prezentări spectaculoase.

5 - 12 mai : Concerte - Jazz, Blues, Pop

În serile urmatoare, jmEvents propune concerte de jazz, blues şi pop susţinute de trupe consacrate din Suedia, Italia, Australia, UK, Spania.

5 - 18 mai : Caffe Festival

Printre cele mai faimoase şi iubite părţi ale festivalului se numără şi Caffe Festival - concerte live în spaţii neconvenţionale. Prezenţe muzicale deja consacrate, dar şi din noua generaţie, vor susţine concerte de jazz, blues & pop şi jam sessions în mijlocul publicului.

12 - 19 mai : Bucharest International Jazz Competition

Bucharest International Jazz Competition este o manifestare singulară în peisajul jazz-ului profesionist din România, dar şi din SE Europei, aflată la cea de a 6-a ediţie. Bucharest International Jazz Competition este cotat între primele 3 concursuri de jazz din Europa. Se adresează trupelor şi vocaliştilor, având ca scop recunoaşterea valorilor jazzului internaţional. Competiţia este secondată de organizarea de jam sessions şi workshopuri sub îndrumarea unor specialişti europeni. 25 trupe cu muzicieni din 24 de tari vor reprezenta noua generaţie a jazzului mondial în 7 zile de muzică intensă, 100% jazz and more.

12 - 19 mai : Jeunesses International Music Competition - vioara

Al doilea concurs desfăşurat sub umbrela EUROPAfest este Jeunesses International Music Competition, binecunoscut în domeniul muzicii clasice, atât în ţară cât şi la nivelinternaţional. Evenimentul oferă artiştilor vizibilitate şi suport într-un moment în care a alegemuzica clasică reprezintă o provocare. Aceştia vor evolua în faţa unui juriu internaţional.

În 2012, concursul a înregistrat un număr record de 138 de violonişti din 38 de ţări, un număr dublu fată de numărul de participanţi înregistrat la orice concurs internaţional de vioară derulat în România. Atât cei deja îndrăgostiţi de muzica clasică, cât şi cei care decid să o descopere prin EUROPAfest, îi pot cunoaşte pe viitorii mari clasici internaţionali.

19 mai : Gala EUROPAfest

Festivalul se încheie cu un eveniment de ţinută - Gala EUROPAfest, o seară în care publicul are ocazia să regăsească cele mai apreciate acorduri şi cele mai impresionante prezenţe. Cu această ocazie, are loc şi decernarea Diplomei de excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO