Ziarul de Duminică

Europa mea

25.05.2007, 20:22 45

Editura Tritonic a avut o initiativa demna de lauda: a initiat o serie intitulata Europa mea, in care a publicat deja sase volume, un fel de ghiduri/indreptar despre diferite probleme al Uniunii Europene, foarte utile oricui. Coordonatorul seriei este Iordan Gheorghe Barbulescu, diplomat, conferentiar la SNSPA, autor al mai multor carti referitoare la Uniunea Europeana, decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de cavaler, in 2002, pentru contributia adusa la promovarea politicii externe a Romaniei. I.Gh. Barbulescu face cateva precizari: seria Europa mea va continua cu alte carti dedicate politicilor Uniunii Europene (se afla in pregatire cele referitoare la transporturi, sanatate si protectia consumatorilor); seria s-a dorit a avea o adresabilitate cat mai larga, ceea ce a facut ca lucrarile sa nu abunde in referiri bibliografice; lucrarile vor deveni un instrument util tuturor celor care au nevoie de "stiinta comunitara" - si de aici formatul oarecum popular al cartilor.

1. Iordan Gheorghe Barbulescu - Sistemul institutional
Acest ghid explica pasii facuti pentru constituirea Uniunii Europene, privita ca o constructie politica ce depaseste exclusivismul cooperarii prin exercitarea in comun a suveranitatilor nationale in mai toate sectoarele vietii economico-sociale.

2. Claudia Ionescu, Nicolae Toderas - Politica de Dezvoltare Regionala
Caracterizarea celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei, ADR-uri, legi si reglementari complicate, fonduri structurale, fonduri de coeziune si alte instrumente financiare dedicate dezvoltarii durabile - toate acestea le veti gasi explicate in acest ghid. Claudia Ionescu lucreaza de peste 7 ani in domeniul dezvoltarii regionale si este lector asociat la Universitatea Hyperion. Nicolae Toderas este doctorand la SNSPA si autor si coautor al mai multor studii de politici publice.

3. Cristian Teodor, Razvan Calin - Politica de Mediu
Cateva dintre obiectivele politicii de mediu detaliate in carte sunt: ameliorarea calitatii mediului inconjurator, masuri de prevenire, protectia sanatatii publice, utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale, promovarea masurilor la nivel international privind rezolvarea problemelor mediului de dimensiuni regionale si mondiale. In acest ghid se mai gasesc si metode de a rezolva problemele de finantare comunitara coroborata cu absorbtia romaneasca - la ce fonduri sa ne asteptam si cat anume vor fi alocarile autohtone. Cristian Teodor este student la ASE si SNSPA si s-a implicat in proiecte privind politica de mediu. Razvan Calin, student la SNSPA, s-a implicat in planul de actiune pentru gestionarea deseurilor medicale.

4. Mihaela Vrabie - Cetatenie si drepturi europene
Modelele de cerere de chemare in judecata pentru obligarea la plata a drepturilor salariale, de plangere adresata Autoritatii Nationale de Supraveghere si Protectie a Datelor cu Caracter Personal, de cerere adresata Avocatului Poporului sau de plangere adresata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii - sunt cateva dintre chestiunile practice pe care le contine acest ghid care te invata care iti sunt drepturile si cum sa ti le aperi in UE. Autoarea este consultant pe probleme de drept comunitar si afaceri europene in cadrul programului Europa mea.

5. Oana Baluta, Catalin Balan - Justitie si afaceri interne
Se afla Romania intr-un spatiu al libertatii, justitiei si securitatii? Cum sunt armonizate prevederile legale romanesti cu cele impuse prin acquis-ul comunitar in sectoarele din domeniul justitiei si afacerilor interne? Raspunsurile la aceste intrebari impreuna cu alte tipuri de proiecte care pot fi finantate, si criterii de eligibilitate se regasesc in acest ghid. Oana Balan, doctorand la SNSPA, este editoarea colectiei de studii Gen si putere. Partea leului in politica romaneasca. Editura Polirom. Catalin Balan este doctorand in stiinte politice la SNSPA.

6. Mihaela Cracana, Marcel Capatana - Libera circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor.
Ghidul prezinta o paleta larga de informatii pentru fiecare cetatean in parte: de la cel care doreste sa munceasca sau sa studieze in spatiul Uniunii pana la cel care vrea sa-si vanda produsul traditional pe piata europeana. Mihaela Cracan este expert in achizitii publice, postura care i-a facilitat accesul direct la procesul de armonizare a legislatiei romanesti cu cea a Uniunii. Marcel Capatana este asistent universitar la SNSPA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO