Ziarul de Duminică

Engleza cu lacrimi/ de Lidia Vianu

Engleza cu lacrimi/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

19.10.2012, 00:03 329

Contemporary Literature Press, sub asuspiciile Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu British Council şi Intitutul Cultural Român, anunţă publicarea volumului English with Tears. Englisg Grammar Made Difficult. Engleza cu lacrimi de Ileana Galea şi Virgil Stanciu. Volumul este printre cele mai reuşite manuale apărute în anii 1990, atunci când predarea limbii engleze a devenit ceea ce trebuia de fapt să fie: o prioritate de grad zero a învăţământului. Foamea de engleză a devenit un fenomen cultural naţional.

Manualele s-au eliberat de propaganda comunistă. Multe dintre ele, ca şi volumul Ilenei Galea şi al lui Virgil Stanciu, au înlocuit limbajul de lemn cu gluma şi ironia.

Cartea de exerciţii pe care o publicăm acum cuprinde toate tipurile de exerciţii care se practică în acest moment, de la traduceri la "multiple choice", de la "rephrase" la "clozes" şi "error correction tests". Subtitlul ei, English Grammar Made Difficult, exprimă limpede intenţia autorilor de a se concentra asupra regulilor gramaticale ale limbii engleze.
English with Tears nu-şi propune să explice teoretic "dificultăţile" gramaticale: avem de-a face cu o carte practică, cu exerciţii de verificare a cunoştinţelor. Este vorba, de fapt, de o carte care pune un diagnostic, care indică ce ştim şi ce nu ştim. Această verificare se face pe baza textelor alese din opera unor scriitori englezi sau americani, dar şi din ziarele şi revistele englezeşti.

Exerciţiile profesorilor Ileana Galea şi Virgil Stanciu, de la Universitatea din Cluj, îmbină metodele tradiţionale de predare a gramaticii engleze cu metodele foarte recente de cultivare a priceperii de a citi, scrie şi conversa fluent. Tocmai de aceea o publicăm, pentru a afirma încă o dată că o limbă nu se poate învăţa fără a imita pe vorbitorii nativi în mare măsură, tot aşa cum ea nu poate fi deprinsă dacă nu-i urmărim logica gramaticală, dacă nu învăţăm după ce reguli se combină cuvintele pe care vrem să le folosim. Oricum am lua-o, English with Tears ne spune un lucru extrem de important: atunci când înveţi o limbă străină, Gramatica ei este indispensabilă.

English with Tears. English Grammar Made Difficult. Engleza cu lacrimi, de Ileana Galea şi Virgil Stanciu se lansează oficial miercuri 24 octombrie 2012, dar volumul poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/english-with-tears.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO