Ziarul de Duminică

Eminescu facsimilat

04.02.2005, 00:00 26



Cu doua saptamani in urma, cand se implineau 155 de la nasterea lui Mihai Eminescu, Academia Romana a lansat primul volum din manuscrisele facsimilate ale poetului, un eveniment cultural de exceptie.



Despre un asemenea proiect au vorbit, cu decenii in urma, Nicolae Iorga, George Calinescu si alti eminescologi ilustri, apoi Constantin Noica, la sfarsitul anilor '60 ("Facsimilati Caietele lui Eminescu!" scria el in martie 1968).



Manuscrisele lui Eminescu, pastrate de Titu Maiorescu intr-o celebra lada a poetului si donate Academiei Romane in 1902, au fost legate in 45 de caiete, fara o cronologie stricta si fara o ordine tematica. "Caietele" au fost citite, descifrate, reproduse in editii succesive, timp de un secol, de cateva generatii de eminescologi, intre timp fiind asezate in tezaurul Bibliotecii Academiei Romane.



Astazi, cand posibilitatile tehnice permit reproducerea fidela nu numai a textelor, ci si a nuantelor de culoare, Academia Romana a reluat vechiul proiect. Viitorii cercetatori nu vor mai consulta direct manuscrisele, pe cale sa se sfarame, ci aceste volume ce reproduc cu fidelitate textele poetului.



Planul editorial cuprinde 23 de volume, in ultimele doua urmand a fi facsimilate atat corespondenta lui Mihai Eminescu din arhiva Gratiela si Vasile Grigorcea, publicata de Christina Zarifopol-Illias in 2000, cat si unele manuscrise aflate in Arhivele Statului din Iasi si Bucuresti si la Biblioteca Centrala Universitara din Iasi. Sunt reproduse caietele asa cum se afla, in dezordinea lor. Cele aproximativ 14.000 de pagini vor fi scanate si tiparite, spera editorii, in aproximativ cinci ani.



Primul volum, in format mare, lansat luna trecuta si tiparit de Editura Enciclopedica intr-o editie de lux insotita de un CD, cuprinde "caietul" (manuscrisul romanesc) 2254, care contine selectii din perioada ieseana (1866-1879): piese de teatru, traduceri, versuri, publicistica, cronica dramatica, dictionar de rime. Dintre versurile cunoscute, volumul insereaza doar "Mortua est", "Calin nebunul", "Scrisoarea a II-a", "Calin (file de poveste)", "Atat de frageda". Volumul se deschide cu un cuvant inainte al presedintelui Academiei, Eugen Simion, caruia i se adauga un fragment din "Introducere la miracolul eminescian" de Constantin Noica, si se incheie cu notele directorului general al Bibliotecii Academiei, Gabriel Strempel, privind avatarurile manuscriselor eminesciene si cu planul detaliat al celor 23 de volume. (S.T.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO