Ziarul de Duminică

Efectul Placebo, sperante si pericole

16.07.2003, 00:00 68



Chiar daca stiti ce semnificatie are efectul Placebo - bazat pe folosirea unei substante inerte in locul unui medicament adevarat - v-ati gandit ca, de fapt, substanta asa-zis inerta ar putea mima efectele medicamentului autentic? Va este cunoscuta originea acestui cuvant si implicit a efectului? Mai mult decat atat, ati banuit vreodata ca ar putea exista un geaman rau al efectului placebo, numit, nu foarte inspirat, efectul "Nocebo"?



Placebo inseamna, aproximativ: "Imi va place" sau "Ii va place " si isi are originea in Psalmul 116, versetul 9, care a servit multe secole ca deschidere a primului antifon din vecernia de inmormantare sau pomenire; din aproape in aproape, el a ajuns la sensul de azi, definit mai sus, ocupand un rol cat se poate de important in medicina moderna si contemporana. Unele cercetari apreciaza ca aproape jumatate din medicamentele prescrise de medici pot fi incadrate in categoria Placebo, ceea ce nu pare foarte etic, dar multi utilizatori prefera un pragmatism fie el si mai putin stiintific; daca ajuta e bun, chiar daca pacientul s-ar putea simti inselat.



Au fost descrise fenomene dintre cele mai ciudate, precum dependenta de Placebo (fie el si zahar pudra), efecte de carenta la intreruperea "medicatiei" de tip Placebo (ca la droguri si chiar mai rau) si chiar, in cazul medicamentelor adresate sistemului nervos central, un efect identic sau superior celui obtinut cu medicamentul adevarat.



Unele obsevatii disparate au inceput insa sa le cam dea de gandit cercetatorilor. Prima se refera la legatura pe care pacientii o stabilesc intre culoarea tabletei administrate si efectul ei, indiferent de ce se afla sau nu se afla in tableta cu pricina - astfel pilulele rosii si cele portocalii au fost percepute ca stimulante iar cele albastre si verzi ca sedative. Cu unele exceptii, in Italia pilulele albastre de Placebo erau somnifere admirabile pentru femei, la barbati efectul era diametral opus. De ce? Ati uitat ca echipa nationala de fotbal a Italiei se numeste "squadra azzura"?



De aici si pana la identificarea unui efect anti-Placebo, botezat cum spuneam "Nocebo", adica "voi face rau" nu mai era decat un pas. Pacientii care nu au incredere in tratamente si care traiesc cu teama ca se vor imbolnavi au sanse de patru ori mai mari de a suferi de o anumita afectiune, chiar daca factorii de risc ai grupului lor sunt identici sau mai modesti decat cei ai restului populatiei. Vezi si inteleapta expresie populara: "A trage la boala". Sa nu uitam ca in afara comunitatii medicale sunt in uz si expresii precum "Speriat de moarte" sau "Bolnav de griji". E vorba de simple hiperbole? Se pare ca nu. Chirurgii, de exemplu, se tem de pacientii care si-au pierdut speranta, si nu neaparat din motive de sanatate. Efectele secundare ale tratamentelor sunt mult mai vizibile, iar rezultatele terapeutice mai modeste (definitie destul de onorabila a efectului Nocebo) la pacientii cu simptome vagi, confuze, greu de diagnosticat, care cred ca orice interventie terapeutica are sanse mici de success.



Sa fie optimismul robust, fie el si nu total justificat, un mod de a momi bunul efect Placebo si de a ne feri de fratele sau geaman, mereu pus pe rele?



Poate. Eu unul ma multumesc sa-mi aduc aminte de o minuscula dar incantatoare povestire semnata de Jack Williams, al carei erou bate pe la usile psihiatrilor si, in loc sa se planga de persecutii, anunta ca toata lumea ii face numai bine. Pus in imposibilitatea folosirii unui diagnostic clasic, precum paranoia, ultimul psihiatru consultat concepe un termen cu totul si cu totul nou: Narapoia.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO