Ziarul de Duminică

EDITORIAL / Un gest de demnitate naţională. Poate singurul

EDITORIAL / Un gest de demnitate naţională. Poate singurul
29.07.2010, 16:08 31

În vremuri normale, într-o ţară normală, misiunea unei BănciNaţionale este mai degrabă aceea de maestru de ceremonii al unorelegante mondenităţi financiar-bancare. În vremuri de criză, într-oţară fragilă, cu o monedă "volatilă", Banca Naţională chiar are delucru. Cu atât mai mult cu cât, în domeniul pe care-l gestionează,conceptul de fair-play este, în cel mai fericit caz, unul purteoretic.
România de azi nu prea e o ţară normală şi nici vremurile nu sunttocmai normale. Cât despre moneda noastră naţională, Leul, aceastae fugărită cu tenacitate feroce de suratele ei europene şi dinLumea Nouă. În aceste condiţii, Banca Naţională a României nu maieste arbitru ci a fost obligată să devină jucător. De abilitatea sadepinde, în ultimă instanţă şi pe înţelesul tuturor, ce anume vomputea cumpăra mâine din magazie cu, să zicem, 10 RON: trei beri (caacum) sau o jumătate de scobitoare doar puţin folosită.
Recent, oficiali ai Băncii Naţionale a României au anunţat că auevitat un "atac" asupra monedei naţionale. Sunt termeni de front.Că banii din buzunarele noastre sunt mai mulţi sau mai puţini,valoarea lor e generată de capacitatea şi abilitatea uneiInstituţii de a face ca pielea leului să rămână pe Leu iar nu pebăţ. Iar asta presupune pricepere şi determinare.
În 2010, Banca Naţională a României împlineşte 130 de ani de laînfiinţare. Ziarul de Duminică a scris, la vremea potrivită, desprefaptul că la sediul Băncii a avut loc simpozionul "Palatul vechi alBNR - capodoperă a patrimoniului arhitectural al României", prilejcu care a fost lansat şi volumul "BNR - Cronica restaurăriiPalatului vechi" semnat de arhitect Cristina Ţurlea.
Lucrările de restaurare (aproape încheiate) au durat mult, aucostat mult (banii au fost alocaţi din fondurile BNR) şi aupresupus un efort uman considerabil. Dar a fost oare nimerit cafestivităţile prilejuite de readucerea la viaţă a impunătoareiclădiri (monument istoric clasa A) să fie organizate taman lavremea de apogeu a crizei? La o judecată beteagă s-ar putea spunecă "ţara arde şi baba se piaptănă". La o dreaptă judecată, însă,s-ar vedea că doar prima parte a enunţului este adevărată: ţara,într-adevăr, arde. Straiele cele noi ale BNR (care nu sunt de faptdecât vechile sale straie de gală, din vremea în care Leul serostogolea cu vioiciune prin seifurile tuturor băncilor europene)reprezintă un gest de demnitate. Nu doar instituţională, cinaţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO