Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Omul darama locul

EDITORIAL/ Omul darama locul
15.10.2009, 15:09 35
Admirabila campania lansata lainceputul verii de Ministerul Culturii, Cultelor si PatrimoniuluiNational - "Omul darama locul" - menita sa schimbe perceptiapublica asupra patrimoniului construit. Bucurestii sunt singuracapitala europeana care a demolat in vremuri de pace un numar decladiri echivalent cu cele pierdute de alte capitale in vremuri derazboi. Riscul enorm este ca sub avalansa demolarilor se pierdeidentitatea.
Exista doua cai de a schimbafata unui oras: 1. prin reconstructie potrivit unui plan careinseamna modernizare si care tine cont de toate aspectele implicatein viata unui oras si 2. prin reconstructia haotica. Bucurestiis-au schimbat modernizandu-se, conform primei cai, o data lasfarsitul secolului al XIX-lea, cand s-au taiat primele doua maribulevarde, si a doua oara in perioada interbelica, atuncideschizandu-se alte artere principale.
Cand reconstructia se facepotrivit unui plan bine cantarit, cad de regula cartiere intregi,inlocuite cu altele, si se deschid mari axe de circulatie. Intimpul regimului comunist au fost aplicate ambele moduri detransformare, iar dupa 1990, reconstructia haotica a pus stapaniredeplina. Au cazut sub lama buldozerelor un numar impresionant decladiri, in covarsitoare majoritate de patrimoniu, adica opere dearta arhitectonica, din pacate inlocuite cu blocuri insipideaparute pentru imbogatirea peste noapte a intreprinzatorilor caresustin sus si tare ca "dezvolta" orasul. Pentru a pune punctacestei dezvoltari haotice si lipsite de gust, este nevoie de legiclare si drastice, de vointa si de conclucrarea unui mare numar deforuri care sa nu mai permita planuri aberante, aprobari ilegale siabuzuri de tot felul.
In urma semnalelor fara numar,Ministerul Culturii si Cultelor a lansat la inceputul verii ocampanie de trei saptamani intitulata "Omul darama locul", cuscopul de a sublinia faptul ca promovarea si conservareapatrimoniului depinde de crearea deprinderii de a sanctiona publicorice proiect de demolare sau de mutilare a caselor si zonelorconstruite. Ceva mai tarziu, ministrul Culturii a lansat "Carteaneagra a patrimoniului", volum realizat de Ordinul Arhitectilor dinRomania, in care, sub motto-ul "Comunismul ne-a deturnat istoria.Noi o distrugem", inventaria valorile culturale disparute sivalorile culturale degradate. Primul volum al seriei, "Bucuresti1990-2009", se ocupa de distrugerile din Bucuresti. "Am alesBucurestii pentru ca ofera cazul pe care il stim cel mai bine, uncaz de distrugere aberanta si scandaloasa."
In septembrie, campania "Omuldarama locul" a revenit si s-a incheiat lunea trecuta cu omanifestare desfasurata la Ateneu sub sloganul "Refugiat in orasultau". Principalul scop al evenimentului era acela de a semnalapericolul pierderii acelor amprente culturale care structureazaidentitatea oraselor si fara de care ajungi refugiat in propriuloras.
Au avut vreun efect toate acestemanifestari si semnale? Demolarile aiuritoare sau ilegale ale unorcase de patrimoniu, ridicarea unor constructii hidoase in locul lorau continuat, dar parca intr-un ritm mai lent (un rol va fi avut sicriza economica), concomitent cu inasprirea legilor si introducereaunor interdictii care au starnit si incredibilele lupte corp lacorp in Primaria Capitalei. E putin, dar e un inceput, care cere caasemenea manifestari si campanii sa continue. Ma gandesc insa capermanentizarea unei campanii ar putea avea efecte nedorite:oamenii s-ar obisnui, s-ar ajunge la rutina si nimeni n-ar mai tinecont de apelurile la oprirea mutilarilor. Dar intr-o zi poate vomconstata ca ne intoarcem de la sloganul "Omul darama locul" la maivechea vorba "Omul sfinteste locul".

STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie(1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproape treidecenii redactor de politica externa la revista "Lumea", a condus,dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian",dupa care a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului destiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV, din 2000 este sieditor senior al Ziarului de Duminica. Este autorul a zececarti de publicistica, zece romane, opt carti pentru copii si douatraduceri. A ingrijit trei albume. A primit Premiul UniuniiScriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO