Ziarul de Duminică

EDITORIAL / Brancusi, seniorul topurilor

EDITORIAL / Brancusi, seniorul topurilor
04.08.2009, 16:37 22
In luna iulie a acestui an, ziarul „Le Figaro" a organizat, in cadrul indeletnicirilor sale agreabil lejere si estivale, o ancheta pe internet menita sa alcatuiasca un palmares/top al artistilor secolului XX. Topurile artistice de acest fel abunda in ultima vreme, in medii variate, si dezlantuie numeroase pasiuni.
Nu demult, am primit o scrisoare de alerta cu fiori patriotici, in care mi se cerea imperativ sa contribui la "saltarea" in clasament a conationalului nostru Constantin Brancusi (aflat pe locul 18), intr-un top – organizat de galeria londoneza Saatchi – al celor mai importanti 500 de artisti ai lumii din veacul XX.
Marturisesc ca aceasta solidaritate de tip Eurovision m-a descurajat. Este si motivul pentru care doresc sa aduc in atentie acest top „Le Figaro", mult mai autentic, chiar daca a fost finalizat prin niste optiuni franco-franceze si conservatoare.
La capitolul „Sculptura si instalatii", scara preferintelor internautilor este orientata astfel: 1. Alberto Giacometti; 2. Constantin Brancusi; 3. Alexander Calder; 4. César: 5. Henry Moore. Fara echivoc in privinta scorului (diferenta dintre locul 1 si 2 este de 17 procente), „scara" nu se poate elibera de banuiala ca respondentii il considera pe Brâncusi conationalul lor.
La categoria „Arta moderna", Paul Cézanne isi disputa locul intai cu Pablo Picasso, la o diferenta de cateva zecimi, dupa care urmeaza Dali, Matisse si Kandinsky. Sectiunea „Arta contemporana" il inalta pe Pierre Soulages pe locul 1, dupa care urmeaza Lucan Freud, franco-chinezul Yan Pei-Ming, Sophie Calle si Anselm Kieffer. Cum se poate vedea, pictura „ia caimacul" si, probabil ca, in lipsa sectiunii speciale „Sculptura", nu ne-am fi bucurat de prezenta lui Brancusi nici aici. Consolatoare, caci vine de la un specialist, este optiunea presedintelui Centrului Pompidou – Muzeul Beaubourg, dl. Alain Seban, care, la compartimentul „Arta moderna", face urmatoarea asezare: Mondrian, Rothko, Soulages si Brancusi.

Daca n-ar fi fost mica briza cu vibrari pro-domo (Beaubourg adaposteste 250 de sculpturi ale lui Brancusi, un fond patrimonial de exceptie, conservat in cladirea desenata de Renzo Piano), bucuria ne-ar fi fost totala, pentru ca, in materie de clasamente artistice (daca admitem ca poate exista asa ceva), parerea unui specialist conteaza mai mult decat cea a unui stadion de suporteri-amatori. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO