Ziarul de Duminică

ECOURI / Festivalul Carte si Arte

ECOURI / Festivalul Carte si Arte
07.10.2009, 15:51 165
Festivalul Carte si Arte a ajuns in acest an la editiaa-VII-a, chiar daca aceasta perioada e marcata de austeritate. Amavut deci o editie de criza (desfasurata intre 1 si 4 octombrie) incare oferta combinata dintre carte si arte, mai echilibrata in altiani, a fost acum mai bogata la capitolul carte si evenimenteculturale. Locatia aleasa in acest an a fost Palatul Sutu, care aasigurat un ambient elegant, cu patina lumii si a timpurilor buneale Bucurestilor, atât de bine asortata cu nobletea si exuberantatacuta a copertelor cartilor expuse de peste 30 de edituri, intrecare se numara cea a Academiei Române, Nemira, Lider, OxfordUniversity Press, Vox, For you.
Pe simeze, in consens cu tacerea plina de semnificatii acartilor, ne-au intâmpinat picturile lui Mircea Barzuca, MariaManuca, Valeriu Stoica.
Din poezii, pe care le-a completat cu pagini din jurnalulpoetului, actrita Silvia Codreanu a realizat un spectacol in careil omagia pe Virgil Mazilescu. I-au fost alaturi unii dintreprieteni: Iolanda Malamen, Eugen Suciu, Traian T. Cosovei, carei-au evocat amintirea, la 25 de ani de la disparitie.
Dupa ce copii talentati la literatura au fost premiati deDilematix si s-au intâlnit cu Ion Hobana, Horia Gârbea sI AlexandruMironov, la o dezbatere despre tendintele actuale in literaturapentru copii si tineret, toata lumea a ascultat muzica folk ininterpretarea grupului Asscens. Mai târziu, un alt copil talentat,Trestian Dumitrescu a impresionat asistenta prin acurateteainterpretarii la vioara a Nocturnelor lui George Enescu.
Artileria grea a celor 21 de lansari de carte a fostconstituita de "Tradarea criticii" de Nicolae Breban, lucrareprezentata de Aura Christi si Eugen Negrici.
Intr-un amalgam specific tuturor târgurilor de carte au urmatlansari ale unor lucrari diverse, ca: "O istorie a literaturiiromâne de la origini pâna in prezent" de Ion Rotaru, "AndreiSaguna. Corespondenta" de Nicolae Bocsan, "Eminescu si India" deAmita Bhose, "Puncte cardinale pe meridianele istoriei" de GheorgheM. Gheorghe, "Secerisul de iarna " de Ion Stefan, "Ana lui Manole"de Maria Manuca, "Viata de vis" de Ortansa Cripat,"Anotimpurile" deFelicia Mohr, "Dresorul de umbre" de Vilia Banta, "Luminilenostalgiei" de Aurelian Tonea, "Poezie astrala" de Zigmund Tauberg,"In bratele povestilor" de Ion Arcudeanu, "Prabusirea. Ceausestiisi revolutia româna" de George Galloway si Bob Wily, "Inventaruliernilor" de Petru Maier Bianu, "Sa nu te crezi Don Juan" deGabriel Fatu, "Alhimia virgulei" de Jenica Dragan, "Antologie ExLibris, 2009".
Varujan Vosganian s-a intâlnit cu cititorii intr-un dialogdespre romanul "Cartea soaptelor". Sub genericul texte si pretexte,Julieta Sântimbreanu, Maria Soimu si invitatii au discutat desprearta culinara si cartile de bucate. Aura Christi si Alice Nastaseau prezentat romanul de debut al Luciei Ovezea intitulat "Patrufemei".
In timp ce poetul Paul Daian, intruchipând mascotatraditionala a târgurilor de carte din capitala, s-a intretinut inmaniera sa amicala, colocviala, expansiva si spumoasa cuvizitatorii.

Lucia Ovezea este presedintele ADEPC (AsociatiaDifuzorilor si Editorilor - Patronat al Cartii), director alFestivaluli Carte si Arte

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO