Ziarul de Duminică

Ecoul unui gest/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

22.08.2013, 23:48 61

Corneliu Brudaşcu la MNAC

Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti

„Maestrul Corneliu Brudaşcu este partea nevăzută a icebergului, a ceea ce unanim se acceptă ca fiind Şcoala de la Cluj. Pictorii generaţiei tinere – şi îi amintim aici pe Victor Man, Şerban Savu, Adrian Ghenie, Radu Comşa sau Marius Bercea – au trecut pe la atelierul său, sau au fost la un moment dat atinşi de aura picturii sale. Alţii îl ştiu din anii ’70 din tablourile sale hiperealiste. Deşi discret şi retras în atelier, întîlnirea cu pictura lui îţi provoaca un şoc vizual. În aceste timpuri când pictura reflectă lumea din jur prin aspiraţii de dialog cu subiecte socio-istorice, imitări ale unor mitologii personale sau metafizice, Corneliu Brudaşcu tratează cu o plăcere aproape voluptoasă teme simple: flori, peisaje, portrete (remarcabile portretele sale de trompetişti). În camera de oaspeţi la MNAC, Maestrul Brudaşcu va prezenta o operă inedită: „Buchet pentru un lider”, un tablou de mari dimensiuni (161 cm x 161 cm) – o propunere care, pe cât de banală ar părea din titlu, pe atât e de îndrazneaţă în abordare şi reprezentare. Nu trebuie uitat că în urmă cu mai bine de două decenii artiştii erau invitaţi să îl onoreze pe conducătorul ţării, Nicolae Ceauşescu, prin opere care au rămas mărturie vremurilor. Atunci printre alţii îl puteam regăsi şi pe Corneliu Brudaşcu. De data acesta însă, deloc inocent, dat fiind locul unde va fi expusă lucrarea sa – MNAC / Casa Poporului – tabloul vine ca ecou la un gest, reactualizat în forţă, un fel de omagiu echivoc.” (Mircea Cantor)

Corneliu Brudaşcu expune timp de o lună în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Corneliu Brudaşcu este născut pe data de 28 ianuarie 1937, la Tusa, judeţul Sălaj. A absolvit Institutul de Artă Plastică „Ioan Andreescu” din Cluj, promoţia 1962. Stabilit în Cluj, a fost profesor la Liceul de Artă „Romulus Ladea”. Activitatea sa profesională numără expoziţii personale, atât în ţară, cât şi în străinătate.

 

Petru Damir – Clipa ce zboară, Lady in Red

Galeriile Căminul Artei Bucureşti

27 august – 9 septembrie 2013

Prin expoziţia cu titlul „Clipa ce zboară, Lady in Red” pictorul Damir prezintă acum nu doar o tematică nouă, dar şi o continuare a discursurilor picturale anterioare, ilustrând prin folosirea obsedantă a roşului purpúric, patimile şi iubirile vieţii.

După bacante, măiestre şi inorogi, între 2009 şi 2011, după un jurnal al urcării spre Athos în 2012, acum, cu un limbaj liric, cu nuanţe de un roşu cardinal, cu umor şi accente auto-ironice, pictorul se descrie ca martor al unei himere, a unei efemeride, o nălucă „in red”, care îşi etalează eleganta prezenţă alături de instrumente muzicale, simboluri bahice, imagini ale cochetăriei, şi metafore ale unei prezenţe masculine, în vecinătatea declarată a clipei.

Martor câteodată evident, ca autoportret ascuns sau descoperit de falduri şi umbre, alteori mai puţin vizibil, prin imagini ale cucilor care zboară în duet cu păsările măiestre, el este întotdeauna acolo atunci când faldurile zboară, configurând spaţiul în compoziţii pline de emoţie. Artistul martor este tot atât de transparent şi de supus trecerii timpului pe cât este de nonşalantă graţia afişată de doamna în roşu.

 

Florina Heredea – Rădăcini

Galeria de Arte Vizuale Oradea

19 august – 02 septembrie 2013

Tânăra artistă debutantă ne prezintă în această primă expoziţie personală în jur de 25 de lucrări în creion, pastel, tuş, acuarelă, acrilic pe carton şi pânză, tehnici mixte, toate acestea având rolul de a reda plastic generoasa temă „Rădăcini”.

Florina Heredea este beneficară a unei burse de studiu oferită de Brown University din Rhode Island, SUA, în domeniul artelor liberale şi a matematicilor aplicate.

„Rădăcinile sunt ancorele nevăzute ce susţin întreaga structură a copacului”, afirmă artista. „Ele ajung la lungimi şi adâncimi impresionante, aflându-se într-o permanentă căutare de resurse. Rădăcinile amintesc de Arborele Cosmic, de esenţa umană, de spiritualitate şi de procesul descoperirii de sine. Noi toţi suntem rădăcini… Viaţa noastră este în continuă evoluţie, ne aflăm în căutare de resurse care să ne ajute să creştem. În această căutare, ne confruntăm deseori cu tensiuni lăuntrice ce duc la contorsiuni sau chiar abateri de la calea iniţială, însă ca şi rădăcini ne vom afla într-o veşnică regenerare. Atât părţile robuste cât şi părţile firave vor alimenta dezvoltarea noastră pe tot parcursul vieţii”, completează Florina Heredea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO