Ziarul de Duminică

DUPA 15 ANI / Zizi in tranzitie (50). Visul Luminitei

DUPA 15 ANI / Zizi in tranzitie (50). Visul Luminitei
30.03.2010, 16:12 17

Motto: "Azi-noapte te-am visat/ si m-am trezit dinvis plângând/ Visam ca ai ramas râzând".
(Dintr-o Scrisoare Deschisa)

Rezumatul viselor precedente: Românii visasera sa scape deCeausescu, de comunisti, de birocratie, de politruci, de barzinationali, de trepadusi si de mizerie. Si, intr-adevar, scapaserade Ceausescu.

Luminita visa rar, dar bine. In noaptea aceea parca ar fi doritsa faca altceva, dar ii fu mila de Zizi, care cazuse secerat incainainte ca J.R. sa-i dea cu Chanell-urile-n cap lui Sue Ellen. Illasa sa doarma-n fotoliu, cu Câine gramada peste el, isi penetraputin smatul cu Colgate si se culca. Spre dimineata, exact la oracând Congresul ne da dea Clauza, Luminita incepu sa viseze.
Se facea ca era tot aici, dar in anul 2000 (despre care unii incamai cred ca e primul an al mileniului III - ce sa-i faci,matematica e o stiinta deasupra claselor sociale…) Toate agentiilede turism organizau excursii la Turda, Dej si Zalau. Clujul era demult oras inchis, depunerile la Caritas se faceau numai in urbeleapropiate, iar câstigurile se incasau, pentru simplificare, prinfilialele Bancii Nationale. De altfel, nimeni nu incasa nimic, eraun joc de societate cu implicatii publicitare: se tipareau carti devizita "Popescu, dr.ec., 248 de milioane neridicate".
Viata politica se calmase complet. Cele doua partide(Social-Liberal si Liberal-Social) guvernau pe rând, câte treiluni, fara incidente. Principalele legi fiind demult elaborate,Parlamentul fusese redus intâi la o singura camera, apoi la oanticamera - in fine, ajunsese un fel de debara.
In emisiunile umoristice, televiziunea prezenta uneori imagini dearhiva de la fostele mitinguri. Sa mori de râs, nu alta! Acum numai facea nimeni miting si, in general, nu mai facea nimic in afarade drumuri la Turda, Dej sau Zalau. Nici o familie nu avea venitullunar sub 100 de milioane de lei. O pâine abia daca depaseajumatate de milion, adica nici un dolar.
Apropo de televiziune, noua schema de programe cuprindea 11 orezilnice de "Actualitati", dintre care 10 in direct de la CastelulBran (unde se mutase Presedintia, din ratiuni de securitate).
Presedintele…
Aici filmul se rupse. Luminita se trezi racnind.

(Dupa vis, va urma realitatea)

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO