Ziarul de Duminică

Dragoste si gramatica

21.12.2007, 17:16 25

Scris la persoana intai, din perspectiva unui barbat bogat si aventuros, romanul recent aparut este o poveste de dragoste plina de agramatisme.

Romanul Tradat de iubire (Braila, Ed. Opinia, 2007) este a zecea carte publicata de Marin Cioranu in ultimii ani. Autorul scrie si versuri, si proza, trece cu usurinta de la persoana intai la persoana a treia, schimba subiectele, alterneaza dramatismul cu lirismul. Este mereu altul. Singura sa consecventa consta in folosirea defectuoasa a limbii romane.
Scris la persoana intai, din perspectiva unui barbat bogat si aventuros, romanul recent aparut este o poveste de dragoste plina de agramatisme ca o strada (din Romania) de gropi. Chiar daca treci cu vederea romantismul, nu naiv, ci pueril al istorisirii, chiar daca te straduiesti sa privesti cu simpatie sau macar cu intelegere modul kitsch in care este reprezentata ideea de dragoste, tot nu poti sa inaintezi cu lectura pentru ca te poticnesti la tot pasul in greseli de exprimare. Iata, ca exemplu, doua fraze chiar de la inceputul cartii:
"Ma bucuram ca ajunsesem la o etate cand speram sa ma orientez asupra unei fete, cu avere, ce as putea sa maresc turma dintr-o data. Sa-l pot lasa pe tata cu oile mi-as fi dorit, si sa-l acopar pe muntele Moldoveanu cu turma, ca un cojoc pe un trup de femeie la ore tarzii in noapte, cand inima-i va bate in piept ca un racnet, alergand dupa dragostea pierduta."
(In treacat fie spus, ciudata inima e aceea care bate ca un racnet. Cineva care i-ar lua pulsul unei femei cu o asemenea inima ar spune ceva de genul: "Bate normal, 70 de racnete pe minut.")
Personajul povesteste cum s-a indragostit inca de la varsta de sase ani de o tigancusa, Nela, care avea aceeasi varsta (situatie stranie, care ar fi putut duce la acuzarea de pedofilie a ambilor indragostiti!):
"Cum se imprimavara, Nela umbla goala. Eu pe atunci ma imprietenisem cu ea la catarama...".
Este greu de inteles cum te poti indragosti la catarama de cineva care umbla in pielea goala. Poate ca este vorba de o catarama pe care Nela o are din nastere.
Autorul descrie, fara complexe, si scene de viata intima: "Tigancusa se zbatea sub mine si spunea ca nu se poate, a inceput sa planga. A zis ca mi se daruie cand se va marita cu mine, ca altfel de si-ar lepada fecioria acum si nu va putea sa prezinte cinstea atunci cand se va cere o va impusca bulibasa". In cele din urma, cu fecioria salvata, fiica bulibasei adoarme, dar momentul liric nu poate fi savurat de cititori intrucat romanul continua cu un comentariu stupefiant: "Bine ca s-a terminat asa, ca de reuseam s-o violez fortat, cred ca ma denunta lui taica-sau..."
Pacat ca tanarul nu s-a gandit sa o violeze nefortat. Ar fi fost multumita toata lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO