Ziarul de Duminică

Două personaje în căutarea morţii/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

01.04.2016, 00:00 80

Constantin Cubleşan

Poezia, mereu poezia

Editura Limes

Un „nou traseu de lectură” încearcă criticul şi istoricul lietar. „Cartografierea mea  poate să-i satisfacă pe unii, să-i nemulţumească pe alţii dar, oricum, e jurnalul unei... escale în croazieră, pe care îl propun la rândul meu altora, ca pe o altă posibilă escală sau ca pe un alt fel de popas al cunoaşterii...” Cartea sa este, aşadar, o provocare, un îndemn şi totodată o soluţie posibilă pentru abordarea unui nou traseu de lectură. Între poeţii comentaţi se numără: Ioan Alexandru, Liviu Antonesei, Adrian Alui Gheorghe, Horia Bădescu, Leo Butnaru, Al. Căprariu, Ion Cristofor, Nichita Danilov, Mircea Dinescu, Ion Horea, Cezar Ivănescu, Virgil Mazilescu, Ion Mureşan, Mircea Petean, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Arcadie Suceveanu, Mihai Ursachi, Romulus Vulpescu, George Vulturescu, Horia Zilieru ş.a.

 

Mai Jia

Criptograful

Editura Trei

Traducere din chineză de Paula Pascaru. Un roman de debut excelent, care a obţinut Premiul Naţional al Chinei şi care îmbină suspansul unui thriller de spionaj cu subtilităţile analizei psihologice şi cu atmosfera magică a unei fabule chinezeşti.

Mai Jia dezvăluie misterioasa lume a Unităţii 701, un serviciu de informaţii ultrasecrete, care se ocupă cu spargerea codurilor şi contraspionaj. Rong Jinzhen, un geniu al matematicii autist, cu un trecut de-a dreptul mitic, e obligat să-şi abandoneze cariera academică după ce e recrutat în Unitatea 701. Fiind cel mai mare criptograf al Chinei, Rong descoperă că mintea strălucită din spatele extrem de dificilului Cod Violet e fostul său profesor şi prieten apropiat, care lucrează acum pentru inamicul Chinei.

 

Alexander von Schőnburg

Arta conversaţiei sau eleganţa ignoranţei

Editura Baroque Books & Arts

Traducere din limba germană de Mihai Moroiu. Contele Alexander von Schönburg, jurnalist monden şi scriitor, născut în 1969, este căsătorit cu prinţesa Irina Verena de Hessa, stră­ne­poata reginei Elisabeta a II-a. A scris această carte doldora de sfaturi „ca să vă scutesc, de fapt, de lectura multor altora.” „Trăim într- o vreme în care totul este continuu explicat, însă noi suntem tot mai neştiutori. Vreţi să rămâneţi mereu la curent? Mai bine renunţaţi! Mai mult decât veţi afla din următoarele pagini nu trebuie să ştiţi. Într-o epoca a confuziei depline, cartea de faţă este un compendiu util al tuturor temelor asupra cărora trebuie să fiţi în stare să vă daţi cu părerea.”

 

Ofelia Prodan

Şarpele din inima mea

Editura Cartea românească

„Am vrut şi n-am vrut să scriu Şarpele din inima mea. Fiecare poem a fost ca o incizie în craniu, dezvelind o parte bolnavă din creier. Nebunia îmi dădea lacomă târcoale în fiecare noapte şi, terifiată, spuneam «Stop!». Şi totuşi, continuam, cu o luciditate sinucigaşă, a doua zi, sfidând orice. Trebuie scrisă cartea aceasta, îmi şoptea perfid vocea interioară. Am scris-o şi în final am zis: «Şarpele din inima mea îmi codifică o parte din viaţă şi e foarte bine aşa!».” „Mă tranform în altceva./  Mintea mea lucrează zi şi noapte numai/ în interesrul şarpelui. Nu este/ niciodată mulţumit. Vrea tot mai mult.// Tot ce am făcut, pentru şarpe am făcut./ A crescut enorm. Abia mai are loc în trupul meu./ Se zbate şi eu deschid larg gura/ şi el iese în lume.”

 

Claude Karnoouh

Autoportretul adolescentului îmbătrânind

Editura Adenium

Cartea este povestea de dragoste a unui francez trecut de a doua tinereţe în România contradictorie şi bulversantă de după 1989. „Încă însurat cu cea de-a treia  soţie şi tată a trei copii, profesorul venit din Franţa la o universitate din Cluj se îndrăgosteşte de o tânără bibliotecară, alături de care trăieşte paradoxurile unei iubiri târzii. Într-o Românie în care coexistă cele mai luxoase maşini şi produsele ieftine, de bazar, profesorul venit din Occident descoperă societatea obedientă, temătoare şi materialistă din postcomunism. După şase luni de euforie, în care plănuieşte să-şi construiască o viaţă nouă alături de mai tânăra lui iubită, eroul principal îşi dă seama de rapacitatea şi lipsa de scrupule a acesteia şi părăseşte dezamăgit România.” Claude Karnoouh (n. 1940, Paris) a fost profesor invitat al Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, din 1991 până în 2002, unde a susţinut un curs despre aspectele modernităţii târzii în postcomunism.

 

Emil Mladin

Ziua cea mai scurtă

Editura Tritonic

Prefaţă de Horia Gârbea. Volumul cuprinde reeditarea romanelor  „Haimanaua” (1994) şi „Pedeapsa” (1997). Primul este povestea unor copii de orfelinat, la  începutul anilor 1960, unul dintre ei înfiat de un nomenclaturist, dar destinul îi e tragic. Un dosar existenţial. Al doilea roman este tot unul al înfrângerii în faţa vieţii, dar acţiunea se petrece după revoluţia din decembrie 1989. Şi în acest caz eroul se sinucide în finalul cărţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO