Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / „Secretul" ofensivei romane

DOSARE DECLASIFICATE / „Secretul" ofensivei romane
13.01.2009, 16:27 56

Inca din ianuarie 1916, ungurii au dezvoltat un sistem de spionaj ofensiv contra Romaniei, condus de capitanul Andreas Chizbur, deschizandu-si un centru de spionaj la Bucuresti, cu subcentre la Iasi si Galati. Centrul se spionaj de la Bucuresti a colaborat excelent cu sectiile omologe bulgare si germane, fiind la curent cu faptul ca Romania importa materiale de razboi, isi dislocase trupele la frontiera austro-ungara si efectua recrutari masive.
Din surse sigure, spionii unguri au aflat, in februarie 1916, ca rusii l-au trimis la Bucuresti pe colonelul Tatarinov „pentru a stabili in acord cu romanii conditiile intrarii lor in razboi de partea Antantei". Ungurii aveau o certitudine: Romania avea sa lupte contra lor. Mai ramanea doar sa afle ziua declansarii ofensivei. De data asta au insistat ceva mai mult. In iunie 1916, „o sursa speciala" de la Bucuresti a informat comandamentul militar austro-ungar ca statele Antantei „staruiau pentru intrarea Romaniei in razboi". Centrul de spionaj maghiar de la Brasov a raportat ca premierul Bratianu a inspectat, la inceputul lunii iulie, sectoarele intarite de la frontiera transilvana, ca in Romania s-au suspendat toate concediile incepand cu data de 2 august si ca la frontiera aveau loc concentrari masive de trupe. Razboiul plutea in aer. Germanii, bulgarii si austro-ungarii au stabilit planul de bataie contra Romaniei la Pless, la 29 iulie, un rol important revenindu-i feldmaresalului Mackensen.
La 15 august, de Sfanta Marie, un ofiter roman si-a tradat patria. Acesta, primind bani de la centrul de spionaj maghiar de la Brasov, a declarat ca atacul avea sa fie declansat la 27 august. In acest context, comandamentul suprem al armatei austro-ungare a detasat in Transilvania cate o divizie de infanterie si de cavalerie cu scopul pregatirii viitoarei aparari.
La 27 august, ora 04.25 a.m., ungurii au fost informati telegrafic ca regele Ferdinand convocase un Consiliu de Coroana la Sinaia. Abordat de contele Czernin la dejun, suveranul roman i-a comunicat acestuia: „Sper sa pastreze neutralitatea". Intre timp, declaratia de razboi a ajuns la Viena, fiind remisa, la 08.45 p.m, de ambasadorul roman. Un sfert de ora mai tarziu, trupele romane intrau in Transilvania.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO