Ziarul de Duminică

Doctorandul lui Heidegger - de la clandestinitate la ediţia completă a scrierilor originale/ de Ziarul de Duminică

Doctorandul lui Heidegger - de la clandestinitate la ediţia completă a scrierilor originale/ de Ziarul de Duminică

Doctorandul lui Heidegger - de la clandestinitate la ediţia completă a scrierilor originale

16.12.2010, 23:56 89

Alexandru Dragomir a fost doctorand al lui Heidegger. ConstantinNoica spunea despre el ca este "cel mai înzestrat cap filozofic pecare l-am întâlnit." N-a publicat nimic toată viaţa, dar în acestan 2010 s-a încheiat tipărirea operelor sale complete, la EdituraHumanitas, iar o parte dintre ele au apărut în franceză, germană şiengleză.
Într-o scrisoare datată 9 decembrie 1981, Constantin Noica îi scrialui Alexandru Dragomir: "Dragă Sănduc, să-ţi spun că te-am cititcu «emotie speculativă», te-ar indigna. Iti voi spune că te-amcitit cu interesul pe care mi l-au trezit intotdeauna insemnăriletale si pe care il va resimţi desigur cititorul din 2010, cândprobabil vor apărea operele tale complete, mai mult sau mai puţinsub ingrijirea mea." E uimitoare forţa premonitorie a acestorrânduri, căci editarea partii de scrieri originale din arhivaDragomir se incheie, iata, in anul 2010. Si intrucât Noica i-aimpins, in 1985, pe câţiva dintre discipolii săi spre intâlnirea cuDragomir si, apoi, spre editarea operei acestuia, el rămâne,intr-adevar, cauza prima a editiei care se termină acum.
Alexandru Dragomir, filozof cladestin din cauza conjuncturiiistorice in care Romania intra dupa cel de-al doilea razboimondial, moare in 2002 fara sa fi publicat vreodata ceva. Abia dupamoartea sa ies la iveala, continand un uimitor exercitiu de gandiresolitara, "Caietele Dragomir". Din 2004, cand se publica volumul"Crase banalitati metafizice", scrierile sale incep sa aparala Editura Humanitas in seria de autor Alexandru Dragomir. In anulurmator este publicat volumul "Cinci plecari din prezent. Exercitiide fenomenologie", in 2006, "Caietele timpului", iar in 2008,"Seminte", partea cea mai "spumoasa" a operei lui Dragomir. Innoiembrie 2010, "Meditatii despre epoca moderna" incheie editareade scrieri originale a arhivei Dragomir. "Nu poti trai fara safaci filozofie. Intr-un anumit fel putem trai fara sa gandiminfinitul, dar nu putem trai fara sa ne gandim capcana. Si astapentru simplul motiv ca traim in ea. Filozofia e gandirea capcaneiin care traim." - scria Alexandru Dragomir.
Aproape simultan cu publicarea la Humanitas a ultimului volum dinSeria Alexandru Dragomir, la prestigioasa editura pariziana J. Vrinapare editia in limba franceza a volumului "Caietele timpului", intraducerea lui Romain Otal. Acesta este al doilea titlu apartinandfilozofului roman publicat de J. Vrin, dupa aparitia in 2008 avolumului "Banalités metaphisiques" ("Crase banalitati metafizice",Humanitas, 2004), versiunea in limba franceza apartinandu-i luiMichelle Dobré. Dragomir devine astfel filozoful roman cel mairepede inclus in familia filozofiei occidentale.
Daca ceea ce trebuia sa apara in limba romana a aparut, asezarea pescena filozofiei occidentale a operei lui Alexandru Dragomir esteinca la inceput. Societatea Romana de Fenomenologie, prineforturile lui Cristian Ciocan si cu sustinerea InstitutuluiCultural Roman, sprijina traducerea, editarea si publicarea celormai importante lucrari ale lui Alexandru Dragomir si ConstantinNoica la edituri occidentale prestigioase. Astfel, celor douaeditii in limba franceza, li se alatura editia germana a volumului"Caietele timpului" - "Chronos. Hefte der Zeit", in traducerea luiEveline Cioflec, în pregătire la editura Königshausen &Neumann, versiunea in limba engleza a aceluiasi volum in traducerealui Alistair Blyth, "Chronos. Notebooks on Time", si versiunea inlimba engleza a volumului "Crase banalitati metafizice" - "UtterMetaphysical Banalities" in traducerea lui James ChristianBrown.
Despre editia franceza a volumului "Crase banalitatimetafizice":
www.liberation.fr/livres/010189033-dragomir-l-oeuvre-au-jour

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO