Ziarul de Duminică

Doar proştii participă; dopaţii câştigă/ de Lucian Vasilescu

Doar proştii participă; dopaţii câştigă/ de Lucian...

Autor: Lucian Vasilescu

11.03.2016, 00:08 1509

Conform Forbes, anul 2015 a fost al 11-lea, consecutiv, când Maria Şarapova a realizat cele mai mari venituri dintre toate sportivele din toate sporturile (olimpice sau nu). În anul cu pricina, rusoaica şi-a îndesat sub pufoaică aproape 30 de milioane de dolari din premii şi (mai ales) contracte de imagine.

Sigur, pentru a junge pe lista celor sponsorizaţi, sportivii trebuie să fie cel puţin foarte buni. Pentru a se menţine ani la rând în vârful acestei liste le mai trebuie, însă, ceva. Un mic ajutor de laborator. După ce înţeleg acest adevăr simplu, sportivii se transformă în idoli-fabrici-de-bani. Şi toată lumea e mulţumită.

Vine însă un moment când idolul se cam prăfuieşte şi cei care l-au creat simt nevoia unei schimbări. Iar aceasta vine în urma unui banal control antidoping. Şi gata. Şi tot ce mai rămâne după ce un astfel de idol se face (de fapt este făcut!) ţăndări sunt banii.

Într-un fel, povestea Şarapovei îmi pare că seamănă cu aceea a lui Lance Armstrong, care a ieşit şi el pozitiv tot spre finalul carierei, după ce câştigase şapte Tururi ale Franţei consecutiv, după ce, cu alte cuvinte, „produsese” cât fusese programat să producă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO