Ziarul de Duminică

Din deşert pe culmile gloriei/ de Ziarul de duminică

galerie foto

galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

22.07.2016, 00:00 97

Waris Dirie şi Cathleen Miller

Floarea deşertului

Călătoria extraordinară a unei nomade din deşert

Meteor Publishing

 

Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu. „Floarea deşertului” este povestea adevărată şi extraordinară a vieţii lui Waris Dirie. Toate evenimentele prezentate sunt autentice, bazate pe amintirile ei. Cartea a fost ecranizată în 2009.

Waris Dirie a fugit de viaţa ei asuprită din deşertul african, pe când era doar o adolescentă, analfabetă şi săracă, neavând asupra ei decât un veştmânt zdrenţăros. A traversat singură periculosul deşert somalez, îndreptându-se către Mogadiscio – prima etapă a unei călătorii remarcabile, care avea s-o ducă la Londra, unde a lucrat ca servitoare într-o reşedinţă. În urma unei întorsături spectaculoase a vieţii, a ajuns apoi în toate colţurile lumii, ca model de renume mondial şi, finalmente, la New York, unde a devenit ambasador ONU pentru drepturile omului. (A fost ambasador special ONU pentru eliminarea mutilării genitale feminine. Ulterior a înfiinţat Desert Flower Foundation, menită să promoveze drepturile femeilor în Africa.)

„Povestea lui Waris este una a curajului remarcabil. Din deşerturile Somaliei, în lumea modei, ea luptă împotriva oprimării şi iese campioană. Waris este inspiraţia cea mai frumoasă pentru toţi.” – Elton John

Cartea a fost scrisă în 1998 şi a fost ecranizată în 2009 sub acelaşi titlu („Desert Flower”), iar filmul a luat Premiul publicului pentru Cel mai bun film european la festivalul internaţional de la San Sebastián. În regia lui Sherry Hormann, cu Liya Kebede, Sally Hawkins, Timothy Spall, Craig Parkinson, filmul a avut premiera românească în aprilie 2011. Filmul este însă inferior cărţii.

Un coridor din sediul new-yorkez al Naţiunilor Unite. O tânără femeie încearcă să se calmeze: Waris Dirie urmează să ţină primul ei discurs în faţa Naţiunilor Unite. A străbătut un lung drum. Ca într-un basm, Waris, născută în Somalia, a devenit unul dintre cele mai căutate manechine ale lumii. Provenită dintr-o familie de crescători de capre nomazi, drumul fascinant al lui Waris a călăuzit-o din deşerturile Africii de Nord pe copertele celor mai prestigioase reviste de modă. La 13 ani a fugit din faţa unui măritiş forţat şi a rătăcit prin deşert zile în şir înainte de a ajunge în capitala Mogadiscio. Rudele au trimis-o la Londra, să fie servitoare în ambasada Somaliei, unde şi-a petrecut anii adolescenţei fără să apuce să înveţe să citească…

Povestea lui Waris Dirie este într-o foarte mare măsură o poveste de succes, drama tinerei femei e dezvăluită gradat, prin întoarceri în timp, şi asumată de eroină în momentul culminant al gloriei sale. Femeia fusese circumcisă de la vârsta de 3 ani şi din cauza unei infecţii i se extirpaseră organele genitale. (În cronologia dramelor, la 13 ani fusese vândută ca soţie.) Momentul culminant al filmului, venind la capătul unui scenariu de o superficialitate uluitoare, e cel când eroina ia cuvântul la ONU, denunţând tradiţia din ţara sa ca pe o practică ucigaşă. Filmul 
oferă imagini-şablon ale diverselor medii despre care vorbeşte. Unul e şablonul despre Africa, altul e cel despre lumea modei, altul despre viaţa imigranţilor în Marea Britanie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO