Ziarul de Duminică

Dilemele alegerii/ de Ziarul de duminică

Dilemele alegerii/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

30.06.2016, 23:53 28

Thomas Cathcart

Dilema

Cum alegem când nu avem de ales

Editura Philobia

Traducere din limba engleză de Raluca  Bibiri. Colecţia ecologia interioară – dezvoltare personală.

Cinci persoane sunt în pericol de moarte: un vagon pe care nimeni nu-l poate opri se îndreaptă către ele. Singura posibilitate de a le salva este ca vagonul să fie deviat pe un alt drum, pe care se află o singură persoană. Ce alegem?!
Pornind de la conceptul filosofic „The trolley problem”, autorul ne propune o lectură amuzantă, dar provocatoare cu privire la cele mai profunde noţiuni de bine şi rău.
O ocazie de a ne ascuţi simţul critic asupra deciziilor pe care suntem nevoiţi să le luăm la tot pasul: însăşi lipsa deciziei constituie o alegere şi atrage după sine anumite responsabilităţi.

 

- Tu ai devia traiectoria vagonului?

- Ai trage de manetă?

- Ai omorî un om pentru a-i salva pe alţii?

 

Într-un oraş american, are loc un incident neobişnuit: o femeie este pusă în situaţia de a salva viaţa a cinci oameni, sacrificând însă un om nevinovat. Corectitudinea morală a deciziei ajunge treptat subiect naţional de dezbatere, în urma unui răsunător proces supus Tribunalului Opiniei Publice. Subiectul devine temă de discuţie în presă, în emisiunile radiofonice, în Universităţi şi se răspândeşte chiar şi peste ocean. În faţa Curţii cu juri sunt înfăţişate cele mai diverse perspective: filosofică, psihologică, teologică, medicală, juridică etc. Se creează o constelaţie de argumente, de păreri pro şi contra.

Cititorul este invitat într-o călătorie iniţiatică, serioasă şi totodată amuzantă, prin lumea fascinantă a filosofiei morale aplicate.     

Experienţa lui Thomas Cathcart îl califică din plin pentru cartea de faţă. A studiat filosofia la Universitatea Harvard, apoi teologia la Universitatea din Chicago, după care s-a îmbarcat pentru o lungă călătorie în lumea managementului spitalicesc. Mai mult, experienţa sa în privinţa deciziilor de viaţă şi de moarte, proprii sistemului şi practicii medicale, în special în instituţiile destinate bolnavilor de SIDA, pe care le-a condus, i-a cultivat într-un mod cu totul aparte simţul moral şi i-a oferit o perspectivă unică asupra alegerilor de natură etică.

Împreună cu Daniel Klein, Thomas Cathcart a scris două bestselleruri: „Heidegger şi un hipopotam intră pe Porţile Raiului” şi „Platon şi un ornitorinc intră într-un bar”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO