Ziarul de Duminică

Dezvăluirile unui fost şef al CIA/ de Stelian Ţurlea

Dezvăluirile unui fost şef al CIA/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

27.01.2012, 00:04 495

George J. Tenet

În colaborare cu Bill Harlow

În mijlocul furtunii

Anii mei la C.I.A.

Editura Scripta

Versiunea în limba română - Sebastian Huluban. Cartea fostului director al C.I.A., George Tenet este structurată in trei părţi. Fiecare parte conţine relatări referitoare la personaje, fapte şi evenimente, povestite în asemenea fel, încât nu de putine ori cititorul se va intreba dacă nu cumva se află în faţa unui roman de spionaj. Cele trei părţi contin câte un mesaj-cheie. Prima parte se referă mai mult la "poteca" profesională, personală şi politică parcursă până la numirea în funcţie, dar si proiectul si viziunea managerială de ajustare structurală şi funcţională a C.I.A. Partea a doua prezintă impactul evenimentelor de la 11 septembrie 2001, aşa cum a fost el perceput de şeful comunităţii americane de informatii, dar şi desfăşurarea, in premiera absolută in istorie, a primului război real purtat de un serviciu secret impotriva membrilor unei reţele teroriste. Ultima parte, cea mai consistentă, se ocupa de interventia militară în Irak. Cel mai longeviv director al CIA după legendarul Allan Dulles, George Tenet a condus comunitatea americană de informaţii in epoca ei cea mai frământată si dificilă. Numit in fruntea Agentiei de presedintele Bill Clinton, in 1997, Tenet si-a pastrat functia in timpul primului mandat al republicanului George Bush, demisionand abia in iulie 2004. Aceasta experienta unica sta la baza cartii sale "At the Centre of the Storm: My Years at the CIA" ("In centrul furtunii: anii mei in CIA"), care a produs interes si controverse nu numai in Statele Unite, ci si in Orientul Mijlociu.

George Tenet s-a nascut la 5 ianuarie 1953, in New York, intr-o familie de emigranti. A studiat la Universitatea Georgetown (unde acum preda istoria diplomatiei) si la Universitatea Columbia. Dupa absolvire, a lucrat timp de un an (1978-1979) in cadrul Institutului Americano-Elen. Apoi a devenit consultant juridic al senatorului de Pennsylvania, John Heinz. Cooptat ca specialist in cadrul Comisiei senatoriale pentru serviciile secrete, Tenet a atras atentia presedintelui Bill Clinton, care i-a incredintat conducerea programelor de "intelligence" ale Consiliului National de Securitate (National Security Council - NSC). In iulie 1995, George Tenet a fost numit director-adjunct al CIA. Doi ani mai tarziu, Senatul SUA l-a confirmat in unanimitate pentru functia de director plin al Agentiei - si, implicit, pentru cea de conducator al comunitatii americane de informatii.



Octavian Ştireanu

a.m.r. 55

atitudini politice

Editura Scripta

Cartea reuneşte, în principal, articolele publicate în ziarul "Azi", în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidneţiale. Autorul demisionase din funcţia de secretar de stat la Minsiterul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi îşi reluase rubrica în ziar. Autorul îşi asumă încă din cuvântul înainte opiniile şi atitudinile politice fără echivoc, angajamentul public declarat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO