Ziarul de Duminică

Destăinuirile bătrânului cerşetor/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

19.05.2016, 23:58 84

Sue Monk Kidd

Învaţă să ai aripi

Editura RAO

Născută în 1948 în sudul Statele Unite, Sue Monk Kidd a publicat mai multe romane de succes, unele adaptate pentru cinema. Romanul de faţă a fost publicat în 2014, s-a aflat pe prima poziţie în listele New York Times şi a fost selectat în celebrul Oprah’s Book Club. Acţiunea se desfăşoară în secolul al XIX-lea. „În 1803, Sarah, fiica unei familii înstărite din Charleston, Carolina de Sud, primeşte în dar în ziua în care împlineşte 11 ani o sclavă, Hetty, de aceeaşi vârstă cu ea. Povestea este scrisă alternativ din perspectiva acestor două personaje. În debutul cărţii, mama lui Hetty îi spune că demult «în Africa oamenii puteau să zboare», apoi o bate uşor pe omoplaţi, adăugând: «Asta-i tot ce-a mai rămas din aripile tale. Nişte oase plate, nimic mai mult, dar într-o bună zi o să capeţi altele»”.

 

Flavius Ardelean

Scârba sfântului cu sfoară roşie

Editura Herg Benet

Prefaţă de Michael Hăulică. Titlul întreg: „Prolegomena la Tratat de rezistenţa materialelor, despre naşterea, viaţa şi moartea sfântului Taush, adică aventurile sale din Gaisterştat până în Mandragora; ce a făcut, ce a zis, ce a văzut şi ce a simţit între Lume şi ne’Lume, istorisite de scheletul Bartholomeus Pumn-de-Oase şi culese de Flavius Ardelean”. Primul volum din ciclul „Miasma”. Flavius Ardelean este scriitor, traducător şi manager cultural specializat în industria de carte. Este autorul romanului „Îmblânzitorul apelor” şi al volumelor de povestiri „Acluofobia” şi „Bizaroproze”, pentru care a primit două premii Tiuk şi un premiu Vladimir Colin. În prezent trăieşte în Marea Britanie cu logodnica sa, artist plastic, ilustratoarea volumelor „Bizaroproze” şi „Scârba sfântului cu sfoară roşie”.

 

Hana Luana Fratu

Good-bye

Editura Limes

Hana Luana Fratu a fost o scriitoare israeliană de origine română, care a murit la începutul deceniului. A mai publicat „Jurnalul Ozanei” şi „Matty şi cele şapte măsline”. Soţul, David, şi fiul autoarei, Dan, au pus bazele unei fundaţii care se numeşte „Hana Light”. Fundaţia Fratu are ca obiectiv sprijinirea scriitorilor talentaţi şi doreşte să ofere vizibilitate persoanelor aflate în anonimat. Volumul de faţă cuprinde proze scurte a căror acţiune se desfăşoară cu deosebire în Israel.

 

Dănuţ Ungureanu, Marian Truţă

Mineral

Editura Nautilus

Nemurirea? Sublimarea sufletului? O umanitate absolvită de păcate? Sunt promisiunile unei tehnologii revoluţionare, pe care eroii romanului Mineral le urmează ca pe singurele speranţe ce le-au mai rămas într-o societate împotmolită la limita neputinţelor sale. Ceva se întâmplă însă pe calea către contopirea cu perfecţiunea universului, ameninţând să spulbere ultimele şanse de supravieţuire a speciei. Şi, pas cu pas, personajele din Mineral înteleg că oamenii trebuie să găsească mai întâi în sine soluţiile pentru a merge mai departe...”

 

Simona Antonescu

Darul lui Serafim

Editura Cartea românească

„Romanul Darul lui Serafim leagă trei poveşti istorisite pe trei voci diferite, care introduc cititorul în atmosfera anilor nebuni ai jazzului, ai epocii în care se naşte viteza şi încep să moară vechile convenţii sociale, într-o Românie modernă, doar în aparenţă calmă şi prosperă. Actori principali: Nicolae Malaxa, unul dintre cei mai mari industriaşi români din perioada interbelică, producătorul locomotivelor Malaxa, inginer talentat şi figură politică foarte controversată a acelor ani; o candidată la titlul de Miss România 1932, în concursul organizat de revista Realitatea ilustrată; o familie de aristocraţi bucureşteni, cu un destin tragic, şi toţi membrii săi strânşi în jurul celor doi băieţi de vârstă şcolară. Ce au în comun toate aceste personaje? Răspunsul îl ştie numai Serafim, bătrânul cerşetor cu puteri tainice care străjuieşte, în noaptea de Vovidenie a anului 1932, impunătoarea biserică a Amzei.”

 

Alberto Vasquez-Figueroa

Ultimul tuareg

Editura Polirom

Traducere din limba spaniolă şi note de Eugenia Alexe Munteanu. „La mai bine de trei decenii de la publicarea bestsellerului Tuareg, Alberto Vázquez-Figueroa revine asupra temei care l-a impus drept unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori spanioli contemporani: miticul Popor al Vălului şi lupta sa pentru a-şi apăra tradiţiile, în inima unui deşert pe care încep să şi-l dispute tot mai multe forţe. De data aceasta ameninţarea vine din interior, din partea islamiştilor radicali, tot mai puternici şi mai violenţi, care seamănă haos şi teroare printre occidentali şi popoarele din deşert şi aruncă anatema asupra slujitorilor lui Allah. Ca să-şi salveze onoarea şi să-i pedepsească pe cei care le pervertesc religia, liderii tuaregi hotărăsc să-i vâneze şi să-i lichideze pe jihadişti.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO