Ziarul de Duminică

Despre suferinţa la locul de muncă/ de Ziarul de duminică

Despre suferinţa la locul de muncă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.07.2012, 00:03 50

Silvia Tăbuşcă

Editura C.H. Beck

În cadrul colecţiei Drept european, a apărut lucrarea "Efectele hotărârilor CEDO şi CJUE în dreptul intern.Analiză asupra dreptului la nediscriminare". Cartea îşi propune să analizeze implicaţiile pe care le au hotărârile celor două mari jurisdicţii de drept internaţional, respectiv cele ale Curţii de la Strasbourg şi cele ale Curţii de Justiţie în contextul aderării Uniunii Europene la "Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale".

O lucrare de mare actualitate, într-o societate în care drepturile omului ocupă un loc din ce în ce mai important, "Efectele hotărârilor CEDO şi CJUE în dreptul intern" pune accentul pe noţiunile de egalitate şi nediscriminare, ca premise ale respectării acestor drepturi. Analizând interacţiunea dintre trei sisteme de drept aplicabile simultan în România, lucrarea se dovedeşte necesară în biblioteca oricărui jurist. Structura acesteia interesează prin originalitatea viziunii asupra principiului egalităţii analizat atât în cadrul sistemului de drept european al Convenţiei, cât şi în cadrul sistemului de drept al Uniunii Europene, precum şi în aplicarea standardelor europene. Un studiu documentat şi util, lucrarea nu omite să trateze nici despre "Raportul dintre ordinea juridică naţională şi sistemele europene de drept", căruia îi dedică un capitol distinct.

Béatrice Brenneur

Stresul şi suferinţa la locul de muncă

Editura C.H. Beck

Autoarea lucrării sesizează, din perspectiva judecătorului de carieră, că justiţia este uneori inadecvată pentru unele cauze, observând că nu întotdeauna procesul judiciar este calea cea mai potrivită pentru soluţionarea acestora. Experienţa sa în confruntarea cotidiană cu stresul şi suferinţa manifestate în raporturile dintre angajatori şi angajaţi oferă o viziune unică asupra acestei profesii. Povestea a zeci de cazuri ilustrează în acest volum o abordare neobişnuită a magistratului aflat în căutarea unor metode noi de soluţionare a conflictelor. Pionier în Europa, în ce priveşte medierea litigiilor de muncă, autoarea a instituţionalizat această metodă de soluţionare a cauzelor, prin care părţile îşi regăsesc demnitatea în ascultarea şi respectul reciproc.

Béatrice Brenneur, judecător pensionat, fost preşedinte al Secţiei Sociale a Curţii de Apel Grenoble, este fondatoarea Grupului Magistraţilor Europeni care susţin Medierea (GEMME) şi co-fondatoare şi preşedintă a Conferinţei Internaţionale a Medierii pentru Justiţie (CIMJ).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO