Ziarul de Duminică

Despre spioni şi serviciile de spionaj. Două volume coordonate de directorul SRI/ de Ziarul de duminică

Despre spioni şi serviciile de spionaj. Două volume...

Autor: Ziarul de Duminica

28.06.2013, 00:06 651

La recentul Târg internaţional de carte Bookfest, Editura RAO a lansat două volume care întrec de departe tot ce s-a scris până acum pe tema serviciilor de spionaj. Este vorba de două volume cu foarte mulţi autori, coordonaţi de directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, despre lumea spionajului: analiză, tendinţe şi cazuri. O lectură captivantă. Două lucrări care merită din plin să fie considerate evenimente editoriale.

„Spionii. Cine sunt, ce fac. O incursiune în spionajul contemporan”. Coordonator George Cristian Maior, Editura RAO

Volumul apare sub egida Serviciului Român de Informaţii, Centrul Surse deschise.

„Orice incursiune în lumea spionajului atrage ca un magnet scrie şi declară şeful SRI. Este o lume a iscusinţei, a şiretlicurilor, a uneltirilor, a intrigilor ţesute, a vicleniei. Este o lume tulburătoare, plină de taine şi de suspans, în care pacea nu se instaurează decât aparent. În care cârtiţele sapă galerii complicate. Pe orizontală şi pe verticală. În care măştile şi mănuşile intră în ţinuta obligatorie a personajelor care o compun. În care minţile nu dorm, nu au voie să doarmă. Fiecare pas se calculează. Se stă la pândă, se merge pe sârmă sau pe teren minat, se execută acrobaţii. Totul pentru obţinerea de informaţii valoroase. Sau pentru păzirea lor. Cazurile cuprinse în această lucrare, unele mai spectaculoase decât altele, sunt extrase din realitatea ultimilor 20 de ani şi creionează portretele unor personaje ale căror nume au fost asociate, pe drept sau pe nedrept, acuzaţiilor din domeniul spionajului.”

O carte care se citeşte ca un roman poliţist. Dând fiori chiar mai adânci, pentru că toate cazurile nu sunt ficţiuni. Cazurile sunt împărţite pe mai multe teme: mistere, slăbiciuni periculoase, asaltul cubanez, în numele dreptăţii, aproape de perfecţiune, Moscova pe fir, 10 ilegali + 1 + 1, alarmă la Teheran, furnicar de agenţi, naivitatea întruchipată, ruleta rusească, din prea multă lăcomie, jocuri de culise, secrete de companii, revoluţia Wikileaks, războiul de pe frontul cibernetic. Nu credem să existe vreun spion despre care să se fi vorbit în ultimele decenii şi al cărui nume să nu se afle în această carte ce le întrece de departe pe toate care au avut drept subiect acest domeniu.

De recomandat din toate punctele de vedere.

„Ars analytica. Provocări şi tendinţe în analiza de intelligence”. Volum coordonat de George Cristian Maior şi Ionel Niţu, Editura RAO

Volumul reprezintă o colecţie de eseuri privind analiza de intelligence, rezultat al eforturilor celor aproximativ 40 de coautori. Expertiza teoretică şi practică a acestora a permis abordarea analizei din multiplele sale unghiuri, relevând oportunităţile şi provocările cu care se confruntă producătorii şi beneficiarii procesului analitic, precum şi cele mai noi evoluţii în teoria analizei de intelligence.
Volumul se inscrie intr-o suita de demersuri menite sa contribuie la consolidarea culturii de securitate in Romania, apropiind cititorul de universul fascinant, plasat pana nu demult sub imperativul secretului absolut, al activitatilor specifice agentiilor de intelligence. Pas cu pas, articol cu articol, propunem publicului larg o incursiune in ,,tainele" profesiei de analist de informatii, ale carei performante creeaza premisele pentru atingerea conditiei de sta inteligent.

“Indiferent de tipologie – scrie analistul Ionel Nitu -, în intelligence este foarte important ca schimbarea să genereze o mai bună cunoaştere, prevenire şi combatere a riscurilor la adresa securităţii naţionale. Performanţa în intelligence se măsoară în funcţie de modul în care organizaţiile din domeniu reuşesc să-şi realizeze atribuţiile în mod eficient, prevenind producerea de prejudicii la adresa securităţii.”(…) “Ne aflăm în faţa unei schimbări de paradigmă de intelligence, în care schimbarea este cuvântul-cheie. Ea tinde să fie perpetuă, aşa că schimbarea va fi regula, şi nu excepţia. De altfel, consider că şi teoriile de management vor fi, în curând, doar teorii ale managementului schimbării, pentru că nu există individ, grup sau organizaţie care să fie exceptat de la influenţele şi nevoile schimbării.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO