Ziarul de Duminică

„Despre poezie şi alte lucruri care fac viaţa frumoasă”/ de Lucian Vasilescu

„Despre poezie şi alte lucruri care fac viaţa frumoasă”/ de Lucian Vasilescu

„Despre poezie şi alte lucruri care fac viaţa frumoasă”/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

03.02.2012, 00:08 216

Titlul acestui text este preluat de pe prima pagină a blogului lui Horia Gârbea (cu singura diferenţă că, pe blog, în loc de "poezie" scrie, în sens mai larg, "literatură"). Am ales să împrumut titlul pentru că mi s-a părut a fi cel mai potrivit pentru a vorbi despre unul dintre oamenii care au făcut (şi fac încă) mult bine poeziei, în sens larg, şi poeziei române în particular. Cunoscut îndeobşte drept caricaturist, Ion Barbu (foto 1) are o relaţie cu totul specială cu textul literar, îndeobşte cu poezia. O scrie pe garduri şi pe pereţii caselor din Petrila natală şi are harul de a genera o forţă centripetă care adună în preajma unor proiecte originale poeţi din toate generaţiile.

Acum câţiva ani, Ion Barbu a imaginat/ realizat/ publicat (la editura Brumar) un splendid album, "Imn hăituit de bărbaţi", care conţine distihuri extrase din lucrarea unor poeţi şi pictate pe trupurile nude ale unor tinere superbe (foto 2, 3).

Recent, acelaşi Ion Barbu a avut ideea de a organiza "cel mai cinstit concurs de poezie din istoria literaturii române". Cum? Simplu: a făcut o selecţie de texte, apoi i-a pus la treabă pe copiii din Petrila, care le-au transcris pe câte o hârtie tare, din care au "construit" bărcuţe. Flota poetică a fost lansată la apă în râul care străbate, de la un capăt la altul, Peştera Bolii (de lângă Petroşani). Marele premiu al concursului a fost acordat poetului a cărui bărcuţă a ajuns prima la ieşirea din peşteră. Câştigătorul primei ediţii a competiţiei de la Peştera Bolii a fost Mihai Ursachi, al cărui poem "Un om din Tecuci avea un motor/ dar nu i-a folosit la nimic" a trecut primul linia de sosire.

Dincolo de componenta ludică a cursei cu bărcuţele poetice, merită atenţie şi expunerea de motive (publicată în albumul "E la nave va" tipărit de editura Brumar) care au stat la baza organizării "primului, singurului, adevăratului, corectului, cool-ului Concurs Naţional de Poezie". Iată care sunt, în opinia lui Ion Barbu, acestea: "Asistând cu mâinile în şold la multitudinea de manifestări, concursuri, festivaluri, zile şi nopţi de literatură, în care laureaţilor de azi li se aplică corecţia mâine; constatând că toate juriile au partipriurile lor, că toţi judecătorii sunt într-o relaţie contra naturii cu învinuiţii întru literatură, recte poezie; văzând că nici un oraş, dar'mite ditamai municipiul, nu concepe să nu aibă în bătătură o astfel de manifestare; auzind că nu poţi arunca o piatră pe geam fără să nimereşti, cel puţin, trei poeţi laureaţi; mirosind că nici un premiu mai nobil nu rămâne într-o ţară ce pute; noi, Fundaţia Culturală Condiţia Română, înţelegem să punem în proiect, în execuţie şi în recepţie sus-amintitul Concurs!".

E de luat aminte. La fel cum sunt de urmărit şi următoarele (sunt deja în lucru) proiecte poetice şi parapoetice ale lui Ion Barbu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO