Ziarul de Duminică

Despre plictiseală, ratare şi prostie/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

24.09.2015, 23:59 395

Adriana Bittel

Cum încărunţeşte o blondă

Povestiri

Editura Humanitas

„Scrise cu rafinament, forţă analitică, umor şi, pe alocuri, poezie, povestirile Adrianei Bittel vorbesc despre România secolului trecut, dar şi despre dragoste, prietenie, feminitate, vârstele oamenilor şi ale lucrurilor, supravieţuire. Fie că se desfăşoară în Bucureştiul interbelic, în cel al anilor ’50 sau în cel al ultimelor decenii comuniste, poveştile mărunte ale protagoniştilor lor au un aer cât se poate de familiar şi în acelaşi timp par a ascunde mereu un enigmatic ce s-ar fi întâmplat dacă, aspiraţia către o altă condiţie, către o lume mai frumoasă. Iar din colecţia aceasta de chipuri face parte, firesc, şi o prezenţă feminină reprezentantă a autoarei înseşi, discretă, mare iubitoare de cărţi şi observatoare avidă a realităţii.”

 

Patrick Modiano

Orizontul

Editura Humanitas fiction

Traducere din franceză de Marieva Cătălina Ionescu.. „Scriitor debutant trăind la Paris, întâlneşte atunci din întâmplare o tânără pe nume Margaret Le Coz, se vede cu ea o vreme, o iubeşte, dar apoi, brusc, o pierde. Bosmans şi Margaret formează unul dintre acele cupluri fragile, nesigure, obişnuite în cărţile lui Modiano. Mai mult gemeni decât iubiţi, bântuiţi fiecare de sentimentul ilegitimităţii, îşi oferă unul celuilalt refugiul efemer al tandreţii. [...] Bosmans nu va căuta însă la nesfârşit trecutul ascuns în pliurile timpului. Va deschide larg ferestrele şi uşile – şi tocmai această deschidere face din «Orizontul» o carte luminoasă. Ultimele paragrafe respiră un aer tare şi proaspăt, care înscrie acest admirabil roman în ansamblul atât de coerent al operei lui Patrick Modiano ca o continuare evidentă, dar şi ca o subtilă variaţie înnoitoare.“ Nathalie Crom, Télérama

 

Blanca Borbely

Zidul de foc

Editura Limes

Se pare ca Blanca Borbely este cea mai tânără autoare a momentului. La doar 13 ani, inspirată de seria de succes „Twilight”, Blanca Borbely a decis să scrie o carte despre vampiri. A trimis cartea la un concurs, iar imediat după aceea a mai scris încă trei volume. Vampirii Blancăi sunt o specie aparte – merg la şcoală, când au o nelămurire caută repede pe internet răspunsul şi le place la nebunie să conducă la viteză maximă – preferabil Porsche sau Audi – chiar dacă au doar 15 ani. Personajele principale, doi fraţi gemeni, Rachel şi Taylor, nu sunt chiar vampiri, ci proditori, o subspecie rară şi ieşită de sub control. Demoni. Cartea a fost tipărită în doar 200 de exemplare!

 

Oana Pughineanu

Plictiseală. Ratare. Prostie

Bibliografie selectivă

Editura Casa Cărţii de Ştiinţă

Colecţia Biblioteca tânărului scriitor. Cartea este o incursiune în spaţiul literar românesc, dar nu numai, încercând să cuprindă cele trei ipostaze umane numite în titlu, plictiseala, ratarea, prostia, puţin comentate şi, prin urmare, cât se poate de des ocolite, surprinzând nenumăratele lor faţete, de la cele teoretice ori „reprezentate” în literatură, până la cele cotidiene. „N-am citit în ultimii ani nicio carte mai sinceră, mai apropiată de viaţa şi România noastră de acum, mai abilă şi mai inteligentă în felul în care îşi spune (şi ne spune în) povestea ei”. (Horea Poenar)

 

Antonio G. Iturbe

Bibliotecara de la Auschwitz

Editura RAO

Pentru acest roman, scriitorul spaniol s-a documentat patru ani şi a obţinut premiul Troa Libros „pentru calitatea literară şi valorile pe care le cuprinde”. Se bazează pe povestea adevărată a unei supravieţuitoare a lăgărului, Dita Kraus, care trăieşte azi în Israel. Pe când avea 14 ani, Dita, repartizată în blocul 31 de la Auschwitz (un spaţiu rezervat copiilor, dintre care deseori doctorul Mengele îşi alegea victime pentru experienţele sale macabre), a luat în grijă cele câteva cărţi interzise, cu care îi ajută pe ceilalţi, prin lectură, să poată evada din dura realitate.

 

Laura Cornea

Irezistibila tentaţie. Imaginar insular în literatura română:

Eminescu, Eliade, Macedonski, Baconsky

Editura Şcoala Ardeleană

„Iniţial teză de doctorat, volumul Irezistibila tentaţie. Imaginar insular în literatura română: Eminescu, Eliade, Macedonski, Baconsky se impune atât prin meticulozitatea investigaţiei, cât şi prin originalitatea punctelor de vedere vehiculate. Din cele mai vechi timpuri, spaţiile insulare îndepărtate au exercitat o misterioasă atracţie asupra spiritului uman, fiind echivalate cu promisiunea unui topos paradiziac. Prezente deja în diverse mitologii, asemenea teritorii privilegiate i-au inspirat şi pe scriitorii români, îndeosebi pe Mihai Eminescu, Al. Macedonski, Mircea Eliade şi A.E. Baconsky. Insula reprezintă un tărâm al făgăduinţei care atrage şi care fascinează, dar care îndeplineşte şi o importantă funcţie simbolică, ducând la construirea unor insolite geografii imaginare. Utilizând sugestii din mitologie, religie, fenomenologie şi literatură, autoarea urmăreşte caracteristicile toposului insular, investigaţia având meritul de a aborda aspecte mai puţin dezbătute în critica literară românească.” (Gheorghe Glodeanu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO