Ziarul de Duminică

De legende ne arde nouă acum?/ de Lucian Vasilescu

De legende ne arde nouă acum?/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

18.03.2016, 00:08 517

Sportul de performanţă presupune o competiţie dură. Principala luptă pe care un sportiv are a o duce este cu el însuşi, cu propriile limite, apoi cu adversarii săi din arenă. Puţini sunt sportivii de performanţă care devin campioni. Şi mai puţini sunt aceia despre care se poate spune că sunt mari campioni. Şi rar, rar de tot, câte un sportiv, un ales dintre aleşii marilor campioni, devine legendar.

Iolanda Balaş a făcut parte din această supra-structură a celor mai mari dintre cei mai mari campioni. A devenit o legendă atunci când a bătut de 14 ori recordul mondial la săritura în înălţime în mai puţin de cinci ani. A îmbunătăţit recordul mondial, în această scurtă perioadă de timp, cu mai bine de 15 centimetri. Ultimul său record (1,91 metri – stabilit în 1961) a fost depăşit abia peste 10 ani.

Iolanda Balaş a fost şi va rămâne o legendă, un nume de patrimoniu, nu numai naţional, ci şi universal. Plecarea ei, acum câteva zile, a avut în mass-media mai degrabă ecoul unui fapt divers. S-a scris/ difuzat câte ceva, puţin şi poticnit.

Preşedintele României a decorat-o post-mortem, de parcă ar fi fost vreun soldat care şi-a pierdut viaţa într-o bătălie. A decorat-o, aşa pare, pentru cea mai grea înfrângere suferită de Iolanda Balaş în cei aproape 80 de ani de viaţă. Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer i-a fost conferit atletei, conform comunicatului dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate pusă în slujba sportului de performanţă, contribuind, pe această cale, la afirmarea pe plan internaţional a şcolii româneşti de atletism, precum şi la promovarea valorilor olimpice în rândul tinerelor generaţii de campioni” – un text care, prin platitudinea sa lemnoasă, ne arată nu numai că habar n-avem la ce ne „folosesc” personalităţile exponenţiale, dar nici măcar nu ştim să povestim despre ele. Şi, pe bună dreptate, zic: de legende ne arde nouă acum?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO