Ziarul de Duminică

De la psihologia românilor la psihologia europenilor/ de Ziarul de duminică

De la psihologia românilor la psihologia europenilor/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

22.09.2016, 23:48 134

Daniel David (foto) este profesor universitar „Aaron T. Beck” în cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” şi profesor asociat (adjunct professor) la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, SUA, director al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health şi director al programului de cercetare din cadrul Albert Ellis Institute din SUA. Ca practician, este psiholog principal în psihologie clinică şi consiliere psihologică/psihoterapie, acreditat de Colegiul Psihologilor din România, şi supervizor în psihoterapie acreditat internaţional de Albert Ellis Institute (diplomate) şi de Academy of Cognitive Therapy (diplomate) din SUA. Ca manager de ştiinţă a fost consilier pe probleme de cercetare al ministrului Educaţiei şi Cercetării, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice şi este expert al European Science Foundation. Între multe alte cărţi remarcabile, a publciat anul trecut, la Editura Polirom, o carte extrem de valoroasă intitulată „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală”, probabil prima lucrare majoră pe această temă de la cea a lui Constantin Rădulescu-Motru (dar nu  numai) şi foarte diferită de aceea. În urmă cu un an, profesorul Daniel David a avut amabilitatea să acorde un interviu „Ziarului de duminică” în care a vorbit pe larg despre această carte.

Iată că acum primim de la domnia sa următorul text:

 

Pornind de la monografia dedicată psihologiei românilor, am acceptat recent provocarea unei lucrări extinse, dedicată psihologiei europenilor. Aşa cum am spus de mai multe ori, într-o lume globalizată, înţelegerea psihologiei diverselor ţări/culturi, inclusiv diverselor arii geografico-culturale, este fundamentală pentru promovarea păcii şi bunei cooperări la nivel mondial. În situaţia de astăzi în care se află lumea, cu provocările date de migraţii, terorism, conflicte, insecuritate, inegalităţi flagrante etc., înţelegerea psihologiei europenilor – cu omogenităţile şi eterogenităţile ei – şi a similarităţii şi diferenţelor faţă de alte culturi ale lumii este absolut necesară.

Lucrarea dedicată psihologiei europenilor va fi o monografie de autor, pe care o voi publica în 2018/2019 la Oxford University Press. Asumarea lucrării de către o editură de talia Oxford University Press este o premiză pentru o diseminare internaţională largă. Oxford University Press a mai publicat lucrări dedicate psihologiei unor ţări/culturi (ex. lucrarea profesorului Michael Harris Bond – Oxford handbook of Chinese psychology), dar nu la nivelul de complexitate asumat de acest proiect. Principala lucrare competitoare este cea publicată de profesorul american Dean Peabody la Cambridge University Press (în 1985, reeditată în 2011).

Lucrarea dedicată psihologiei europenilor va reflecta profilul psihologic al ţărilor/culturilor europene, individual şi printr-un metaprofil, integrând abordarea cognitiv-comportamentală în paradigma psihologiei interculturale (după modelul din monografia dedicată psihologiei românilor, evitând astfel abordări vetuste şi/sau de simţ comun). Deşi lucrarea este de autor, voi avea consultanţi internaţionali de top, din domeniul cognitiv-comportamental, respectiv al psihologiei interculturale. Sper ca lucrarea să fie un competitor serios al lucrării profesorului american Peabody, lucru plauzibil cel puţin prin anvergura demersului şi noutatea datelor/analizelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO