Ziarul de Duminică

De la o jumatate la alta

De la o jumatate la alta
18.07.2008, 00:00 28

Unul dintre prozatorii de prima linie de azi, eseist transant si publicist de o reala eleganta, ma mustra ca am afirmat ca revista Luceafarul trebuia sa-si sarbatoreasca, in urma cu niste ani, centenarul. E bine ca ne intalnim ca sa evocam cei cincizeci de ani ai sai, dar poate ca era mai nimerit sa ne ocupam si de alt timp - cel care incepe la 1902. Au fost vremuri frumoase in viata revistei si nu-i rau sa ne amintim de ele.

Da, imi explica eminentul prozator, dar adevar este ca acesta e Luceafarul nostru. Celalalt a fost demult, ce sa ne intereseze pe noi? E o afirmatie pe care am auzit-o de foarte multe ori, dezvoltata si in versuri, si in proza. Ca sa nu-i citez pe fripturistii anilor cincizeci, amintesc doar de unul, poet extraordinar mai tarziu, care isi inaugura volumul de debut cu versurile: "Numai jumatate din fiinta mea/ Sta in rau-albastru-al razelor de soare". Se intampla in 1960, cand poetii debutanti, tineri sau foarte tineri, erau fericiti ca socialismul biruitor ii salvase de capitalismul intunecos. Jumatate din fiinta poetului era fericita, se desfasura in intreaga ei deplinatate.
Nu numai poetii anilor saizeci sunt injumatatiti sau se injumatatesc ei insisi, ci si cei mai mari de odinioara. Eminescu a fost asasinat de raii care puiau prin cultura romana, asa ca trebuie sa ne intrebam ce facem cu Maiorescu si cu masonii de la Junimea: ii scoatem din cultura romana? Sa-i scoatem!
Un nazdravan pune pe piata un cartoi cat toate zilele care vrea sa demonstreze ca Veturia Goga a fost "privighetoarea lui Hitler". Daca Veturia Goga a fost privighetoarea lui Hitler, cei doi soti ai ei, colaboratori de seama ai Luceafarului sibian, ar fi fost gauleiteri pentru Romania.
Cineva, mai energic, vrea sa ne scape si de Slavici. E si rau si n-are nici talent. A fost legat de alti doi infractori de seama: Brote si Mangra. Mangra e afurisit inca o data de un erudit combatant al ortodoxiei de azi: s-ar fi sinucis ca un tradator infam, s-ar fi aruncat pe o fereastra, asa cum au mai facut si alti monstri ai istoriei recente. Nimeni nu mai citeste, nici macar eruditul ortodoxiei, cele doua volume de corespondenta ale lui Vasile Mangra si nici monografia lui Marius Eppel Un mitropolit si epoca sa. Si nici macar Carturari sibieni de altadata de Mircea Pacurariu, sinteza care nuanteaza binisor lucrurile. Mangra nu s-a sinucis, a murit intr-un spital - e drept, din Budapesta. Cat despre admirabila monografie a lui Lucian Boia Eugen Brote, 1850-1912, Editura Litera, 1974, nu-si mai aminteste nici autorul ei (care scrie despre perdanti cu o voluptate rarisima).
Despre Slavici... si despre alte aniversari fericite, mai mult sau mai putin injumatatite, cu alt prilej.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO