Ziarul de Duminică

De la copilul-minune la tatăl fantomă

De la copilul-minune la tatăl fantomă

Autor: Ziarul de Duminica

06.04.2012, 00:00 86

Micuţa Daria cântă Bach

La Castelul Peleş, în cadrul ediţiei a II-a a Stagiunii "Sunetul muzicii", eveniment organizat de Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic şi Radio România Cultural, puteţi fi martorii evoluţiei unui talent excepţional. Sâmbătă, 7 aprilie 2012, de la ora 17, în sala de concerte a castelului, va susţine un recital copilul minune al pianisticii româneşti - Daria Ioana Tudor (foto 1). La nici 15 ani, Daria a câştigat numeroase concursuri naţionale şi internaţionale printre care: Concursul Internaţional "Jeunesses Musicales" şi Concursul European de Interpretare "Antonino Miserendino". De asemenea a susţinut numeroase recitaluri, a fost solistă a orchestrelor radio, precum şi ale filarmonicilor din Ploieşti, Craiova şi Iaşi, iar prin evoluţia sa a obligat nume importante ale artei muzicale să exclame: "…un copil de o excepţională valoare…"- dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi sau "…cele câteva înregistrări pe care le-am vizionat mi-au relevat un talent deosebit, o prezenţă scenica remarcabilă şi un simţ muzical care ne lasă să întrevedem un viitor de excepţie." - pianistul Matei Varga.

Pe 7 aprilie, de la ora 17 Daria Ioana Tudor poate fi ascultată interpretând lucrări de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart şi Frederic Chopin.



Steaua lui Ion Caramitru

Actor, regizor, fondator şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi Director al Teatrului Naţional, Ion Caramitru (foto 2) a fost celebrat joi, 29 martie, pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din capitală, în luna aniversară, în anul dedicat marelui dramaturg I.L. Caragiale şi la 20 de ani de la Prima Gală UNITER."Tradiţiile nu se pierd niciodată. Odată cu venirea primăverii, reluăm obiceiul care a devenit deja tradiţie, de a face ca marile valori artistice româneşti să strălucescă şi să ne bucure de fiecare dată", declară George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis. Teatrul Metropolis şi Cocor au acordat o stea pe Aleea Celebrităţilor maestrului Ion Caramitru, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia adusă vieţii cultural-atistice din România. "Ca şi anul trecut, Cocor îşi arată şi în 2012 susţinerea neconditionată pentru arta şi cultura românească prin intermediul proiectului Aleea Celebrităţilor, dar şi prin alte proiecte culturale pe care le va dezvolta. Steaua care va purta, începând de astăzi, numele Ion Caramitru reprezintă omagierea unei cariere de excepţie în slujba publicului românesc", declară Daniel Stoica, acţionar Cocor. De asemenea, în calitate de fondator UNITER, Ion Caramitru va primi o stea de aur oferită de Casa de Bijuterii Sabion şi i se va înmâna de către Primaria Municipiului Bucureşti, "Placheta Bucureştiului", în semn de respect şi de apreciere pentru întreaga activitate.



Fetiţa din bolul peştelui auriu

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) a invitat publicul la cea de a patra premieră a stagiunii 2011/ 2012: "Fetiţa din bolul peştelui auriu" (foto 3, Radu Afrim) de Morris Panych în regia renumitului regizor român Radu Afrim. Aceasta este prima sa colaborare cu Teatrul German. Decorul şi costumele spectacolului au fost create de Dragoş Buhagiar. Premiera a văzut luminile rampei marţi, 3 aprilie, la ora 19,30, iar următoarele reprezentaţii vor avea loc luni, 30 aprilie, la ora 19,30 şi marţi, 1 mai, la ora 19,30 pe scena Teatrului German.

Despre piesă: Vremuri tulburi... În Canada anilor '60, Iris, o fetiţă de 10 ani, trăieşte împreună cu părinţii ei şi cu Miss Rose, o chiriaşă mai puţin agreată, într-o casă pe malul oceanului. Fetiţa, cu multă afecţiune, îi educă pe adulţii în mijlocul cărora trăieşte, merge la o şcoală catolică - se consideră însă budistă - şi adoră peştişorul ei auriu, până când într-o zi acesta, urmând calea a tot ce este trecător, dispare din căminul oricum lipsit de bucurie. În aceeaşi zi mama ei decide să-şi părăsească familia, dar soarta pare să-i fie potrivnică. La scurt timp, Iris aduce acasă un naufragiat ce seamănă atât de mult cu peştişorul ei auriu, încât subit începe să creadă în reîncarnare.



Akinori Oishi în premieră în România, la Japan Play Transylvania

Festivalul Japan Play Transylvania va aduce la Cluj-Napoca o expoziţie inedită de lucrări semnate de reputatul grafician nipon Akinori Oishi (foto 4). Ilustraţiile vor fi expuse în cele două zile ale festivalului, 28 şi, respectiv, 29 aprilie, în holul Casei de Cultură a Studenţilor. Lucrările lui Akinori Oishi, create cel mai frecvent în pix sau carioca, se concentrează pe animaţiile interactive, fiind formate adesea dintr-o multitudine de caractere grafice mici şi repetitive, care au impact puternic asupra tuturor categoriilor de public. Akinori Oishi s-a născut în Japonia în 1972 şi a studiat Artele Plastice la Universitatea de Arte din Kyoto, precum şi multi-media la International Academy of Media Arts and Sciences (IAMAS), în Ogaki, Japonia. În 2001, a câştigat premiul MILIA (International Multi-Media Fair in France). Ulterior, a lucrat în studioul francez de creaţie în design TeamcHmAn, până în 2003. Pe lângă activitatea de artist grafic, Akinori Oishi este profesor la Universitatea de Arte Tama din Tokyo, precum şi profesor-asociat la Universitatea de Arte şi Design Laussane din Elveţia.



O vacanţă infernală

Vizionarea de presă a filmului "Toată lumea din familia noastră" (foto 5) în regia lui Radu Jude a avut loc miercuri, 4 aprilie, la Sala Elvira Popescu(Institutul Francez, Bd. Dacia nr. 77). După vizionare a avut loc conferinţa de presă dedicată lansării filmului în prezenţa regizorului Radu Jude, producătorului Ada Solomon şi a actorilor Şerban Pavlu şi Sofia Nicolaescu. "Toată lumea din familia noastră" tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, însă deocamdată sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pământ. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Gabriel Spahiu, Mihaela Sîrbu şi cu apariţia extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel.

Lungmetrajul a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum şi rulează începând cu 6 aprilie în cinematografe.



Mogoşoaia Clasic Fest - seară fraco-română

Duminică 8 aprilie 2012, de la ora 17.00, se va desfăşura în sala Scoarţelor din Palatul Mogoşoaia, un recital eveniment. Doi dintre cei mai valoroşi muzicieni ai generaţiei tinere: flautistul Matei Ioachimescu şi pianistul Horia Maxim (foto 6) vă invită la un dialog muzical interesant între mari creatori francezi şi români.

Vor putea fi ascultate opusuri de Jacques Ibert, Claude Debussy şi George Enescu.


Matei Ioachimescu este laureat al mai multor premii şi a fost instrumentist al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, prim flautist al Metropolitan Kammerorchester Wien, prim flautist al Orchestrei Festivalului din Tirol şi membru al formaţiilor camerale Ensemble Wien-Helsinki, Metropolitans, Trio Spirit of Vienna si DOT.Duo. Ca solist şi muzician de cameră a susţinut recitaluri şi concerte în România, Austria, Franţa, Croaţia, Cehia, Spania, Japonia.

Horia Maxim este un muzician afirmat după 1990, abordând un repertoriu vast, atât ca solist concertist (colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România, sub bagheta unor prestigioşi dirijori), cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini, în diferite ansambluri camerale. Măiestria sa pianistică a fost apreciată şi în recitaluri şi concerte susţinute în importante săli din Europa şi Japonia. În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim este profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Mare premiu de traducere pentru invitatul ICR Bruxelles

Turneul poetei Doina Ioanid la Anvers, Bruxelles şi Rotterdam, la invitaţia ICR Bruxelles, s-a transformat într-un eveniment editorial. Danny Dobbelaere, profesor de tipografie la Şcoala de Arte Frumoase din Gand, a scos o ediţie bibliofilă din Interval, primul ciclu din Poeme de trecere în traducerea neerlandeză a lui Jan Mysjkin. Poëziekrant, revistă dedicată liricii, i-a publicat în numărul său din martie un text despre poemul în proză. Dezbaterea literară la care a participat la Rotterdam a fost înregistrată şi va fi difuzată de radio Rijnmond pe 14 aprilie.

Doina Ioanid este poetă si jurnalistă. A publicat cinci volume de poeme în proză (ultimul apărut, în 2010, este Ritmuri de îmblânzit aricioaica), fiind considerată una dintre reprezentantele de prim ordin ale "generaţiei 2000". Se află la al doilea volum tradus în neerlandeză, după Duduca de marţipan, publicat în 2011 de editura Douane din Rotterdam. Aceeaşi editură are în plan o colecţie de traduceri din literatura română, clasică şi modernă.

La câteva zile după acest turneu, Jan Mysjkin (foto 7), poet la rândul său şi traducător al unei antologii de poezie românească apărută cu sprijinul ICR, a primit premiul Elly-Jaffé în valoare de 40.000 de euro, acordat o dată la trei ani pentru cea mai bună traducere din franceză în neerlandeză. Mysjkin a publicat în 2010 prima traducere neerlandeză a Contelui de Monte-Cristo de Alexandre Dumas. "Acest premiu substanţial îmi va permite să mă consacru în perioada următoare traducerii poeţilor români contemporani în neerlandeză", declară laureatul.

Premieră sudamericană pentru"Tatăl fantomă", la Montevideo

"Tatăl Fantomă", regizat de Lucian Georgescu, este prezentat în selecţia oficială a celei de-a 30-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film din Uruguay, organizat de Cinemateca din Montevideo între 29 martie şi 8 aprilie 2012. Selecţia este cu atât mai remarcabilă cu cât ediţia de anul acesta a Festivalului din Uruguay este una cu totul specială: în 2012 acesta sărbătoreşte 30 de ani de existenţă şi, mai ales, faimoasa cinematecă din Montevideo împlineşte anul acesta 60 de ani de la înfiinţare. Prin participarea la festival "Tatăl Fantomă" atinge la rândul său un reper notabil. Premiera sudamericană absolută de la Montevideo marchează prezenţa filmului pe al cincilea continent. În timpul călătoriei sale prin lume, filmul a fost proiectat la festivaluri din Europa, America de Nord, Africa şi Australia, reacţia publicului fiind întotdeauna caldă şi entuziastă. Road-movie nostalgic, "Tatăl fantomă" are un punct de plecare în nuvela "Almost Oriental" a scriitorului şi scenaristului american Barry Gifford ("Wild at Heart", "Lost Highway", "Perdita Durango") care, de altfel, are şi o apariţie cameo în film. Filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureş, într-un rol deopotrivă impresionant şi inedit), reîntors în ţara natală a tatălui şi unchiului său - unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago - şi Tania (Mihaela Sîrbu, a cărei prestaţie a fost apreciată de Variety drept un "debut formidabil") şi, pe de alta parte, dragostea pentru cinematograful de altă dată, nomad, popular, naiv şi generos. Omagiu tandru adus unei epoci apuse, "Tatăl fantomă" îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, graţie si imaginii semnate Liviu Mărghidan şi coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp. Alături de Marcel Iureş (foto 8) şi Mihaela Sîrbu, în film mai joacă Valer Delakeza, Mihai Constantin, Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Nicodim Ungureanu, Vitalie Bantas, Marcello Cobzariu şi Mirela Oprişor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO