Ziarul de Duminică

Dantele de lumină/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

23.01.2014, 23:37 31

Festival de blues

A 9-a editie a festivalului international de blues de la Sighisoara se va desfasura in sala de spectacole Mihai Eminescu, pe parcursul a două seri, la 28 şi 29 martie 2014, beneficiind de două concerte pe seara a cate 80 de minute. La atmosfera zilelor de festival mai contribuie si foaierul salii, spatiu larg in care inainte de spectacole si in pauzele  dintre ele, in mod interactiv, artistii isi vând discurile, dau autografe, isi povestesc viata si profesiunea, sponsorii fac sampling, iar reprezentantii media isi realizeaza interviurile.

 

Bucharest Songbird

AG Weinberger vă invită la seara inaugurală a concertelor Bucharest Songbird Society (foto 1) ce va avea loc duminică 26 ianuarie, orele 19:00, la Gaudi Bistro (str. Alecu Russo, nr. 12).  Recitalul este conceput ca o instalaţie sonoră şi reprezintă o selecţie a celor mai frumoase piese muzicale crossover, spuse cu tandreţe, cu pasiune şi cu emoţie. Poetica muzicală se naşte sub ochii noştri, de fiecare dată altfel, piesele fiind doar un pretext care declanşeaza magia. AG Weinberger reinventează şi recreează muzica, întotdeauna în maniera sa inconfundabilă, invitându-te astfel în antecamera celui mai intim loc al sufletului sǎu, unde veţi putea atinge textura firească a miezului existenţei sale. Gaudi Bistro este un restaurant mai nou pe harta Bucureştiului, situat pe Str Alecu Russo nr 12, sectorul 2 (la intersectia B-dul Dacia cu str. Mihai Eminescu).

TIFF – printre cele mai interesante 10 festivaluri de film din lume

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF, foto 2, 3) va fi prezentat la New York, în cadrul Best Fest Film Series, un eveniment inedit iniţiat de centrul cultural The Town Hall şi directorul său artistic, M.A. Papper, care celebrează cele mai interesante zece festivaluri de film din lume. Una dintre mărcile de tradiţie ale oraşului New York, clădirea istorică Town Hall, inaugurată în 1921, găzduieşte concerte, spectacole de teatru şi dans, lecturi şi alte evenimente culturale, la care asistă peste 200.000 de spectatori, în fiecare an.

Best Fest Film Series debutează pe 3 februarie, cu o seară specială dedicată TIFF-ului, în prezenţa directorului artistic al festivalului, Mihai Chirilov. Acesta va discuta despre selecţie, concept şi despre lucrurile care fac TIFF-ul unic în peisajul festivalier internaţional, va prezenta posterele originale ale celor 12 ediţii şi câteva dintre trailerele memorabile din istoria festivalului clujean. Un invitat american care a fost la TIFF va povesti despre experienţa lui la festival, după care spectatorii vor avea ocazia să urmărească filmul Despre oameni şi melci (r. Tudor Giurgiu). Seara se va încheia cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Printre festivalurile incluse în selecţia primei ediţii a Best Fest Film Series se află Slamdance Film Festival (Utah, SUA), Rotterdam International Film Festival (Olanda) sau Morelia International Film Festival (Mexic).

În cei 12 ani de existenţă, TIFF a devenit un brand recunoscut nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente. Anul trecut, circa 62.000 de spectatori au luat parte la cele peste 400 de proiecţii şi evenimente, în zece zile de festival.

TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Ediţia a 13-a va avea loc între 30 mai şi 8 iunie, la Cluj-Napoca.

Dantele de lumină

Sâmbătă, 25 ianuarie, ora 19.00, va avea loc, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în holul Sălii Studio, vernisajul expoziţiei de fotografie semnată de Péter Fülöp şi intitulată Dantele de lumină (foto 4, 5). Expoziţia este organizată pornind de la spectacolul Dantelă, realizat după romanul Mamó de Angi Máté, în care sunt proiectate aproape o sută de fotografii de Péter Fülöp, o parte dintre ele fiind prezente şi în cadrul expoziţiei.

Péter Fülöp s-a născut în 1967, la Győr şi fotografiază de la vârsta adolescenţei. Poetul András Keszei L. afirma despre activitatea artistului: „Caracteristica predominantă a fotografiilor lui Péter Fülöp este abordarea realităţii cu prudenţă, parcă din ascunziş, printr-o investigaţie fină. Luminile şi umbrele, continuitatea şi timpul volatil, abstractizarea necontenită, viaţa organizată în simboluri interpretabile. Pământul, cerul, omul, Dumnezeu, sacralitatea trăită a clipei create şi creatoare. Ca şi cum ar ştii precis că, de la naştere, ne înţepenim în coordonatele imperceptibil de ample ale universului, însă în mijlocul acestui sentiment nemărginit suntem constrânşi să trăim în limitele vieţii noastre. De aceea, pentru artist, semnele au o importanţă deosebită, pentru a conştientiza, faţă de el însuşi şi cu ceilalţi, direcţia în care avansează, pentru ca, prin aceste secvenţe din realitate, să-şi determine, să-şi stabilească poziţia în nemărginirea spaţiului.”

După vernisajul expoziţiei, de la ora 20.00, poate fi vizionat, în Sala Studio, spectacolul Dantelă regizat de Kinga Mezei, care va fi urmat de o discuţie cu regizoarea şi cu dramaturgul spectacolului, Kornélia Goli, moderată de András Visky.

Expoziţia de fotografie, Dantele de lumină, va putea fi vizitată în perioada 25 ianuarie - 31 martie, înaintea reprezentaţiilor din Sala Studio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO