Ziarul de Duminică

DaKINO 24/ de Diana Pârvulescu

DaKINO 24/ de Diana Pârvulescu

Autor: Diana Pârvulescu

27.03.2015, 00:05 61

Lungmetrajul „Still Alice”, cu Julianne Moore în rolul principal, prezentat aseară în premieră în România, la CinemaPRO din Capitală, a deschis cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO. Julianne Moore a câştigat pentru acest rol premiul Oscar, premiul BAFTA şi Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă. Filmul urmăreşte povestea lui Alice Howland –  profesoară de lingvistică renumită şi mamă a trei copii acum adulţi. Alice începe să uite cuvinte, iar, după ce este diagnosticată cu maladia Alzheimer, relaţia ei cu cei din familie trece prin momente dificile. Încercările ei de a rămâne cât de cât persoana care era înainte sunt înfricoşătoare, devastatoare, dar şi extrem de emoţionante. Regia este semnată de Richard Glatzer şi Wash Westmoreland. Richard Glatzer a murit pe 10 martie, la vârsta de 63 de ani, fiind diagnosticat cu scleroza laterală amiotrofică. „În decembrie 2011, eu şi Richard am primit un telefon, prin care ni se propunea adaptarea unui roman: povestea în sine, aceea a unei femei sclipitoare care este diagnosticată cu Alzheimer – sugera un film despre boală, tristeţe şi  pierdere. Subiectul era, pentru noi, unul mult prea intim – în cursul aceluiaşi an, Richard era  examinat de un neurolog din Los Angeles pentru a stabili de ce acesta articula cuvintele neclar – doctorul suspectând în cazul său scleroza laterală amiotrofică. (...) Extrem de curajos, Richard a  fost prezent pe platourile de filmare în fiecare zi, regizând, în ciuda tuturor dificultăţilor fizice, conferind astfel întregii producţii o semnificaţie mult mai profundă”, a explicat Wash Westmoreland.

Scenarişti şi regizori, Richard Glatzer şi Wash Westmoreland au devenit cunoscuţi pentru „Quinceañera”, film recompensat cu premiul publicului şi marele premiu al juriului la Sundance, în 2006. Filmografia lor include, de asemenea, titlurile „The Last of Robin Hood”, cu Kevin Kline, Susan Sarandon şi Dakota Fanning, prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto în 2013 şi „The Fluffer” (2001).

Festivalul Internaţional de Film DaKINO se desfăşoară în perioada 26 - 29 martie, la Bucureşti.

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta şi „Wild”, de Jean-Marc Vallée, care a primit două nominalizări la premiile Oscar, pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Reese Witherspoo, şi pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Laura Dern. Filmul va fi proiectat în premieră în România prin amabilitatea Odeon Cineplex.

De asemenea, va fi prezentat „12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a câştigat premiul Oscar, premiul BAFTA şi Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. „Boyhood” va fi proiectat prin amabilitatea Ro Image.

Competiţia oficială de scurtmetraje româneşti la Festivalul Internaţional de Film DaKINO va fi compusă din peliculele „Apăsătoarele îndatoriri ale cetăţeanului Crăciun”, de Claudiu Bolchiş, „În Familie”, de Andrei Cotarcea, „The Story of Little Hans”, de Daniel Djamo, „Candy Crush”, de Andrei Georgescu, „De ce au dispărut dinozaurii”, de Mihai Ghiţă, „Amnezia”, de Jamil Hendi, „Pui de somn”, de Paul Mureşan, „Fantezie în DO minor”, de Rareş Neagu & Ştefan Marin, şi „Have Sweet Dreams”, de Ciprian Suhar.

Competiţia de Scurtmetraje DaKINO 24 include 27 de filme din 13 ţări, selecţia aparţinând criticului de film Irina Margareta Nistor.

Filmele vor fi vizionate pe parcursul a trei zile, la Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, de juriul format din producătorul de film Velvet Moraru (preşedinte), Ludmila Cvikova, fost selecţioner la Rotterdam IFF şi la Doha IFF şi selecţioner al Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, regizorul bulgar Yavor Vesselinov, actorul Anghel Damian şi criticul de film Florin Barbu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO