Ziarul de Duminică

Dacă Isadora Duncan ar mai trăi în zilele noastre, care ar fi manifestul ei? GALERIE FOTO

Dacă Isadora Duncan ar mai trăi în zilele noastre, care ar fi manifestul ei?

Autor: Ziarul de Duminica

27.04.2012, 00:00 66

Un maestru BD

Legendarul Dim Dunăreanu revine în forţă într-un album de benzi desenate plin de aventură şi suspans (foto 1). Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul îi aparţine maestrului Puiu Manu. Lansarea albumului şi vernisarea expoziţiei de planşe originale şi schiţe vor avea loc sâmbătă 28 aprilie 2012, ora 19:00 la Galeria SAINT INK (str. Doamnei nr.3).

Puiu Manu nu este doar cel mai longeviv şi prolific artist BD din România, cu mii de planşe apărute - vreme de aproape 60 de ani - în mai toate publicaţiile pentru copii din ţara noastră ci, prin măiestria şi inventivitatea sa, prin prospeţimea desenului şi modestia persoanei, prin uşurinţa cu care trece de la un stil grafic la altul, redescoperindu-se de fiecare dată, domnia sa este (păstrând proporţiile) un adevărat Da Vinci al benzii desenate româneşti, un model în viaţă nu numai pentru contemporani dar şi pentru viitorii postulanţi la statutul de artist BD!

Albumul poate fi comandat deja la adresa: dunareanu_dim@yahoo.com la preţul de 35lei + taxe postale.

Târgul AUTOR la cea de-a VII-a ediţie

Ediţia a VII-a a celui mai mare târg de bijuterie contemporană din România (foto 2) se va desfăşura, pe 12 şi 13 mai, la Sala Dalles din Bucureşti. Evenimentul, organizat de Autor Bijuterie Contemporană, va fi deschis publicului între orele 11 şi 20 şi va aduce în premieră cele mai noi colecţii de bijuterie realizate de cei mai creativi designeri români. La evenimentul din această primăvară sunt aşteptaţi peste 3.000 de vizitatori care vor face cunoştinţă cu noile tendinţe în bijuteria contemporană.

"În acest moment Târgul de Bijuterie Contemporană Autor se află la cea de a şaptea ediţie şi în cel de al treilea an de existenţă. Nu am crescut în trei ani câţi alţii în şapte şi nici nu ne-am propus acest lucru. Însă, am crescut frumos şi firesc încercând mereu să fim mai buni şi mai pregătiţi de la o ediţie la alta", declară Dan Pierşinaru, fondatorul platformei Autor bijuterie contemporană dar şi al târgului Autor.

Dan Pierşinaru şi-a propus ca fiecare ediţie să construiască şi să impulsioneze creaţia de bijuterie contemporană în România. "Bijuteria de autor este o formă de artă, însă are finalitate doar în momentul în care este purtată. Este acea bijuterie care vorbeşte despre tine ca individ, fiind o extensie a personalităţii tale pentru că încapsulează în ea un mesaj/concept. Iar, ceea ce face Târgul de bijuterie Autor este să faciliteze accesul direct al celor ce îşi doresc acest tip de bijuterie către creatorul ei. Bijuteria de autor românească este valoroasă prin valenţele creative pe care le conţine şi este încă la preţuri ce pot sfida concurenţa internaţională."

Târgul Autor este un eveniment bianual cu o ediţie de primăvară (12-13 mai 2012) şi o ediţie de toamnă. Ediţia trecută a avut loc pe 5 şi 6 noiembrie 2011şi a adunat peste 2.500 de vizitatori. Preţul unui bilet de intrare va fi de 10 lei.

Isadora Duncan dansează la Timişoara

La datele de 4, 5 şi 6 Mai - la orele 15 şi 17 , la Muzeul de artă din Timişoara se va juca "Isadora", un spectacol de teatru non-verbal inspirat din autobiografia legendarei dansatoare Isadora Duncan (foto 3, 4, 5). Cinci tablouri într-o expoziţie teatrală. Cinci extrase din cartea Isadorei Duncan, "Viaţa mea". Cinci actori. Cinci teme reprezentative: dansul, dragostea, copilăria, moartea, feminitatea. Cinci bariere de depăşit in societatea actuală. Inspirându-se din curajul şi libertatea de exprimare a Isadorei Duncan, Compania 28 propune o călătorie originală pornind de la o poveste veche şi punând-o într-o lumină nouă, contemporană. Spectacolul creează şi experimentează noi limbaje dramatice ale corpului pe scenă, limbaj care se concretizează într-o galerie de imagini punând o singură întrebare : Dacă Isadora Duncan ar mai trăi în zilele noastre, care ar fi manifestul ei ?

Spectacolul este realizat de Compania 28: concept - Yann Verburgh, scenografia - Velica Panduru. În distribuţie: Alina Ilea, Eugen Jebeleanu, Ugo Leonard, Yann Verburgh şi Sebastian Zicoane.

Compania 28 este o "înfrăţire" româno-franceză. La originea creării acestei companii se află întâlnirea dintre actorul român Eugen Jebeleanu şi actorul francez Yann Verburgh. Împreună au consolidat un proiect teatral realizat din confluenţă dintre două teritorii, două ţări europene. Obiectivul principal al Companiei 28 este de a-şi construi drumul, călătorind între cele două culturi prin intermediul dramaturgiei, actoriei, regiei, coregrafiei, scenografiei, al sunetului. Crearea unor spectacole vii care menţin atenţia publicului trezit prin poveste, intrigă, actualitate, dimanică şi imagine.

La Muzeul Ţăranului Român părinţii se joacă împreună cu copiii

Într-o locaţie specială şi rar accesibilă (bisericuţa de lemn din curtea Muzeului Ţăranului Român) asociaţia De dragul artei un program special de educaţie creativă adresat familiilor cu copii între 2 şi 6 ani: Împreună, înăuntru şi afară (foto 6).Programul propune două tipuri de activităţi într-un singur program care durează o oră: vizită interactivă în bisericuţa de lemn şi un atelier creativ în care copiii vor construi împreună o biserică din lut.

Programul porneşte de la descoperirea unui monument, biserica de lemn, care pare să fie construită pentru copii: joasă, intimă, luminată de felinare ca să alunge întunericul şi temerile. Aici, copiii vor compara prin jocuri spaţiul mic, de interior de biserică, cu propria casă şi, de aici pornind, vor găsi elementele noi pe care le propune această construcţie, de la pereţii înnegriţi, la candelabru, mirosuri specifice (de tămâie, lumânări), clopot, toacă şi alte instrumente care să le stimuleze imaginaţia şi simţirea. Totul se face pentru a-i apropia pe cei mici de obiectele de valoare din jurul lor şi de a-i face să le îndrăgească. În timpul atelierului (care va fi în aer liber dacă vremea permite) copiii vor construi împreună cu părinţii şi cu ceilalţi copii o biserică mare, din lut, ca să conştientizeze ce înseamnă să fii inginer, arhitect, artist sau doar copil jucandu-se cu lutul.

Programele se desfăşoară după următorul orar: sâmbată, 28 aprilie, ora 10.30, familii cu copii de 2-3 ani; duminică, 29 aprilie, ora 10.30, familii cu copii de 3-4 ani; sâmbată, 5 mai, ora 10.30, familii cu copii de 4-6 ani; duminică, 6 mai, ora 10.30, familii cu copii de 2-3 ani, sâmbată, 12 mai, ora 10.30, familii cu copii de 3-4 ani; duminică, 13 mai, ora 10.30, familii cu copii de 4-6 ani; sâmbată, 19 mai, ora 10.30, familii cu copii de 2-3 ani; duminică, 20 mai, ora 10.30, familii cu copii de 3-4 ani.

Programările sunt absolut necesare şi se fac numai în săptămâna programului la emailul: programari@dedragulartei.ro (confirmarea înscrierii se va face printr-un email al organizatorilor) sau la telefonul: 0747 027 353. Taxele de participare la program sunt următoarele: 40 lei/familie formată din doi membri, 50 lei/familie formată din trei membri, 60 lei/ familie formată din patru membri etc.

Regal beethovenian la Palatul Mogoşoaia

Ansamblul Musica Viva propune o nouă întâlnire în cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven. Duminică 29 aprilie 2012, de la ora 17, în cadrul Mogoşoia Clasic Fest (organizatori - Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti şi Radio România Cultural), va avea loc penultimul recital din seria de şase găzduite de sala Scoarţelor din Palatul Mogoşoaia.Violonistul Alexandru Mălaimare, violoncelistul Florin Mitrea şi pianista Andreea Butnaru (foto 7) prezintă trei opusuri beethoveniene, mai puţin cantata pe scenele româneşti: Triosatz Hess. 48 în Mi bemol major, Variatiuni pe tema lui Wenzel Müller - "Ich bin der Schneider KaKadu", op 121a, în sol minor şi Trio op.38 în Mi bemol major, după Septetul op. 20.Aşadar puteţi fi martorii unei serate în care muzica de cea mai bună calitate va răsuna într-un palat încărcat de istorie şi frumuseţe.

Angela Gheorghiu în Oman

La invitaţia Royal Opera House Muscat, marea soprană Angela Gheorghiu (foto 8) a concertat în capitala sultanatului Oman, miercuri, 25 aprilie a.c. Cunoscută fiind buna colaborare a celebrei cântăreţe cu Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti şi cu dirijorul Tiberiu Soare, Angela Gheorghiu a dorit ca, şi de această dată , muzicienii români să îi fie alături. Invitaţia l-a inclus şi pe tenorul Ştefan Pop, una dintre cele mai apreciate voci ale momentului în viaţa muzicală internaţională. În prima parte a serii s-au cântat lucrări de George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino, George Grigoriu, iar după pauză, arii şi duete din opere de Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Ruggero Leoncavallo. Royal Opera House Muscat este cel mai important centru cultural artistic din ţara gazdă. A fost inaugurat în luna octombrie a anului 2011 cu o superproducţie Turandot de Giacomo Puccini sub bagheta lui Placido Domingo. Construit la dorinţa sultanului Qaboo, edificiul de dimensiuni monumentale reflectă concepţia contemporană arhitecturală a Omanului. Capacitatea sălii în care s-a cântat este de 1100 de locuri iar scena şi instalaţiile de sunet şi lumină sunt conforme celor mai înalte standarde ale tehnologiei de astăzi. Este primul turneu al instrumentiştilor români în sultanatul Oman, una dintre cele mai bogate state ale lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO