Ziarul de Duminică

Cuplul fascinant al anilor ‘20/ de Ziarul de duminică

Cuplul fascinant al anilor ‘20/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.03.2015, 23:59 76

Therese Anne Fowler

Z Un roman despre Zelda Fitzgerald

Editura Humanitas fiction

Traducere din limba engleză şi note de Anca Peiu

 

Zelda şi Scott Fitzgerald, fascinantul cuplu al anilor ’20, trăieşte din plin excesele epocii jazzului. Fiecare loc în care ajung – New York, Paris,  Riviera Franceză – devine o scenă unde amândoi se alătură sărbătorii continue a strălucitoarei Generaţii Pierdute. Povestea Zeldei, una dintre cele mai dramatice figuri ale literaturii americane, este minunat surprinsă de scriitoarea Therese Anne Fowler, in Z: Un roman despre Zelda Fitzgerald. Un roman tradus în peste douăsprezece ţări. Drepturile de ecranizare pentru un serial TV au fost cumpărate de Amazon Studios.

„Aş vrea să-i pot spune oricui ne crede la pământ… Uitaţi-vă mai bine şi veţi vedea ceva extraordinar, uimitor, ceva real şi adevărat. Noi n-am fost niciodată ceea ce păream.“

Când nechibzuita frumuseţe din Sud Zelda Sayre îl întâlneşte pe F. Scott Fitzgerald, la dans, la un country club din Montgomery, Alabama, în 1918, ea are şaptesprezece ani, iar el este un tânăr locotenent. Curând Zelda se îndrăgosteşte de el, deşi Scott nu e bogat sau cunoscut, nici măcar nu e din Sud, şi insistă, frizând absurdul, că scrisul său îi va aduce atât avere, cât şi faimă. Când Scott îşi vinde primul roman unui editor, plină de speranţă, Zelda se urcă în trenul de New York să se mărite cu el şi apoi să înfrunte împreună orice le-o fi sortit. Acum, în zori de Jazz Age, urmează succesul şi faima peste închipuire, care îi transformă pe Scott şi pe Zelda în legende ale vremii lor. Fiecare loc în care ajung devine o scenă – New York City, Long Island, Hollywood, Paris, Riviera Franceză – unde amândoi se alătură sărbătorii continue a strălucitoarei Generaţii Pierdute, avându-i cap de afiş pe Ernest Hemingway, pe Sara şi Gerald Murphy, pe Gertrude Stein. Totul pare nou şi posibil, dar nici măcar petrecerile lui Jay Gatsby nu ţin o veşnicie. Cine este de fapt Zelda, dincolo de soţia unui scriitor faimos?

„Un portret absolut captivant al Zeldei Fitzgerald şi al legendarelor cercuri pe care le frecventa. În spiritul romanului Soţia din Paris, Therese Anne Fowler o pune în lumină pe Zelda, şi nu pe soţul ei faimos, aducând o rază de dreptate şi făcând să se audă clar vocea pe care eroina s-a luptat să şi-o facă auzită toată viaţă.“ (Sara Gruen)

Therese Anne Fowler este al treilea copil şi singura fiică a unui cuplu din Milan, Illinois, născându-se în 1967. De mică a fost pasionată de citit şi de baseball. A absolvit cursurile Universităţii de Stat din Carolina de Nord, luându-şi licenţa în sociologie şi masteratul în creative writing. Înainte de a se dedica scrisului, a predat creative writing şi a lucrat în redacţia revistei literare Obsidian III. A debutat în 2008 cu romanul „Souvenir”, urmat în 2009 de romanul „Reunion” şi în 2011 de „Exposure”. Adevărata consacrare i-a adus-o, în 2013, „Z:Un român despre Zelda Fitzgerald”, publicat până în prezent în peste douăsprezece ţări. Romanul a urcat repede în topurile de vânzări ale principalelor publicaţii din SUA şi din Marea Britanie, bucurându-se de numeroase recenzii laudative. Scriitoarea locuieşte cu soţul ei în Carolina de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO