Ziarul de Duminică

Cunoaştere prin stres/ de Ziarul de duminică

Cunoaştere prin stres/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

03.07.2014, 23:50 46

Nassim Nicholas Taleb

Antifragil. Ce avem de câştigat de pe urma dezordinii

Editura Curtea veche

Traducere din limba engleză de Cornelia Dumitru.

Surprinzătoare carte în care autorul, încă de la început, susţine că ce nu ne omoară nu ne face mai puternici, ci ne cruţă tocmai pentru că suntem mai puternici decât alţii. Şi asta pentru că stresul ne aduce cunoaştere (şi cunoaşterea ne aduce stres). Lumea nu are nevoie de reguli detaliate, nici de o guvernare strictă, ci trebuie să lăsată să evolueze natural. Taleb inventariază în Antifragil fenomenele asociate cu succesul natural, autentic: incertitudinea, variabilitatea, cunoaştere imperfectă, incompletă, şansa, volatilitatea, dezordinea, necunoscutul, aleatoriul, factorul de stres, erorile fertile şi imposibilitatea de a prezice consecinţele. Într-un stil seducător prin bogăţia informaţiei şi subtilitatea interpretărilor, autorul urmăreşte efectele antifragilităţii în diverse domenii, de la politică, economie şi medicină până la educaţie şi arhitectură.

Nassim Nicholas Taleb şi-a dedicat viaţa studierii incertitudinii şi probabilităţii, construind trei cariere în jurul acestui interes: de afacerist, eseist pe teme filosofice şi cercetător academic.

Este Profesor Emerit de Ingineria Riscului la Institutul Politehnic al New York University, dar îşi petrece cea mai mare parte din timp studiind (în condiţii de izolare strictă) ori cutreierând ca flaneur prin întreaga lume. A predat în universităţi de prestigiu (Sorbona, Oxford, London Business School) şi a deţinut poziţii importante în instituţii precum Fondul Monetar Internaţional (consilier ştiinţific) şi Forumul Economic Mondial de la Davos. Cărţile sale au fost publicate în peste 30 de limbi.

Activitatea în lumea finanţelor i-a adus experienţa şi detaşarea necesare pentru a aborda fenomenul predicţiilor economice (şi nu numai) cu maximă precauţie. Convins că tot ceea ce este viu e guvernat de aleatoriu, Taleb consideră că instituţiile umane (administraţiile centrale şi locale, sistemele educativ şi sanitar etc.) trebuie să accepte întâmplarea, eroarea, norocul, riscul, opacitatea ca fiind condiţii naturale, deci perfect acceptabile, pentru orice tip de discurs şi de conduită.

El urmăreşte antifragilitatea în politică, economie, educaţie, medicină, inginerie, matematică şi în multe alte domenii, combinând datele oferite de ştiinţe cu înţelepciunea populară, dar şi cu reflecţiile filosofice şi artistice din culturile mediteraneene.

Taleb crede că ceremonialismul corupe cunoaşterea, transformând-o într-un sport cu spectatori, aşa încât a încetat să mai accepte premii, diplome onorifice şi distincţii academice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO