Ziarul de Duminică

Cum să-ţi învingi depresia/ de Ziarul de duminică

Cum să-ţi învingi depresia/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

09.01.2014, 23:47 124

Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal, Jon Kabat-Zinn

Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei. Eliberarea de nefericirea cronică

Editura Trei

Traducere din engleză de Alexandru Macovescu.

Mark Williams este profesor de psihologie clinică la Universitatea Oxford. A scris alături de J. Teasdale şi Z. Segal celebrul tratat „Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Depression.” John Teasdale, fost cercetător la Cambridge, a contribuit decisiv la introducerea meditaţiei în vindecarea depresiei clinice. Zindel Segal este profesor de psihoterapie la Universitatea din Toronto, specializat în tulburările afective. Jon Kabat-Zinn este fondatorul unui important centru de meditaţie şi sănătate din cadrul Universităţii de Medicină din Massachusetts.

Cartea pe care au scris-o cei patru este binevenită şi pentru psihoterapeuţii şi consilierii care doresc să-şi diversifice intervenţiile psihologice.

„Depresia doare. Este «lupul cel rău» care îţi bântuie nopţile şi îţi răpeşte bucuria de a trăi, este zbuciumul din mintea ta, care îţi alungă somnul. Este un strigoi care îţi apare doar ţie în miezul zilei, întunericul care doar ţie ţi se aşterne în faţa ochilor.

Dacă ai ales să citeşti această carte, îţi vei da seama că metaforele folosite nu sunt câtuşi de puţin exagerate. Toţi cei care au suferit de depresie ştiu că aceasta provoacă o anxietate paralizantă, o imensă insatisfacţie faţă de sine şi un sentiment de gol sufletesc şi disperare. Te face să te simţi complet neajutorat, apatic şi măcinat de tristeţe profundă şi dezamăgire, asociate cu dorinţa de a avea parte de fericirea care ţi-a fost tot timpul refuzată. (...)

În cele ce urmează şi în anexa de la sfârşitul cărţii îţi oferim o serie de exerciţii pe care le poţi face zilnic pentru a te elibera de obişnuitul mod de a gândi, care te ţine captiv în nefericire. Acest program, cunoscut sub numele de Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) (terapia cognitivă bazată pe concentrare a asupra prezentului), combină ultimele tendinţe din ştiinţă cu forme de meditaţie care s-au dovedit eficiente din punct de vedere clinic în medicina generală şi în psihologie. Inedita şi convingătoarea sinteză a diferitelor metode de a-ţi cunoaşte sufletul şi trupul te poate ajuta să faci o schimbare radicală în felul în care relaţionezi cu gândurile şi sentimentele negative. Prin intermediul acestei schimbări, poţi să găseşti modul de a ieşi din starea de indispoziţie, pentru ca să nu se transforme în depresie. Cercetările noastre au demonstrat că programul detaliat în această carte poate scădea riscul de recidivă la jumătate, în cazul celor care au avut trei sau mai multe episoade de depresie. (…)

Destul de ciudat a fost că studiile noastre pe anumiţi subiecţi şi informaţiile pe care le-am primit ne-au condus în cele din urmă la ideea de a aplica în scop terapeutic acele exerciţii de meditaţie prin care se cultivă o anumită formă de conştientizare, cunoscută sub numele de concentrare asupra prezentului (mindfullness), care îşi are originea în înţelepciunea asiatică. Aceste practici, care fac parte de mii de ani din cultura budistă, fuseseră perfecţionate şi adaptate conform medicinei moderne de către Jon Kabat-Zinn şi colegii săi de la Facultatea de Medicină din Massachusetts. Dr. Kabat-Zinn începuse în 1979 un program de reducere a stresului, cunoscut sub numele de MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction), adică reducerea stresului bazată pe concentrarea asupra prezentului, care porneşte de la exerciţiile meditative de concentrare asupra prezentului şi aplicaţiile lor terapeutice în cazul stresului, suferinţei şi bolilor cronice. Concentrarea asupra prezentului poate fi descrisă şi ca reglarea ritmului cardiac printr-o atitudine plină de înţelegere faţă de sine, deoarece chiar presupune conştientizarea acestei atitudini pline de compasiune.”

Cartea te învaţă, prin urmare,  cum să ţii piept depresiei, practicând oricând şi oriunde exerciţii de conştientizare a emoţiilor, gândurilor şi senzaţiilor corporale. Fără să necesite o familiarizare cu ezoterismul oriental, cartea este binevenită şi pentru psihoterapeuţii şi consilierii care doresc să-şi diversifice intervenţiile psihologice.

 

Catherine DePino

Violenţa în şcoală

Ajută-ţi copilul să-i facă faţă

Editura Trei

Traducere din engleză de Nadina Vişan. Trei sferturi dintre elevii români se tem de comportamentul agresiv al colegilor, în vreme ce România se află printre primele locuri în clasamentul internaţional al violenţei şcolare, potrivit studiilor OMS realizate în 37 de ţări. Cartea de faţă oferă părinţilor îngrijoraţi soluţii practice pentru a-şi ajuta copiii să nu se lase terorizaţi de colegii de şcoală. Veţi afla cum să-i ajutaţi pe cei mici să stopeze din faşă orice tentativă de intimidare, dar şi cum să colaboraţi eficient cu şcoala, autorităţile sau părinţii altor elevi. Cu ajutorul unor minidialoguri, al jocurilor de rol şi al unor sfaturi intuitive, copiii vor învăţa cum să citească limbajul nonverbal al bătăuşilor, cum să-şi păstreze cumpătul şi să fie asertivi, dar şi când e cazul, să apeleze la persoanele cu autoritate. Pe de altă parte, părinţii sunt încurajaţi să asculte cu atenţie şi fără o atitudine moralizatoare ce au de spus copiii, tocmai pentru a preîntâmpina din vreme posibilele traume sau depresii ale elevilor excluşi, intimidaţi, persecutaţi sau batjocoriţi pe internet.
Catherine DePino este profesor, doctor în pedagogie, specializată în programe contra violenţei în şcoli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO