Ziarul de Duminică

Cum să-ţi antrenezi creierul/ de Ziarul de duminică

Cum să-ţi antrenezi creierul/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.06.2015, 23:45 756

Joel Levy

Antrenează-ţi creierul

Peste 300 de tehnici şi exerciţii de memorie, inteligenţă şi creativitate

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Ioana Pricop.

Viaţa de zi cu zi îţi poate solicita la maximum capacităţile mintale, fie că este vorba despre amintirea unei parole pentru un site web, fie că este vorba despre amintirea numelor persoanelor cărora le-ai fost prezentat la o petrecere. Această carte prezintă un program intensiv cu scopul de a te ajuta să faci faţă unor astfel de provocări atunci când apar, conţinând exerciţii şi jocuri de tip puzzle concepute pentru a-ţi îmbunătăţi performanţele mintale. În plus, propune tehnici şi sfaturi pentru abordarea enigmelor cognitive, oferindu-ţi experienţa şi încrederea necesare pentru a depăşi obstacolele intelectuale ale vieţii.

Înainte de a începe antrenamentul cognitiv, află câteva lucruri despre felul în care funcţionează creierul tău şi familiarizează-te cu câţiva termeni utili. În viaţa cotidiană apelezi la o mulţime de abilităţi mintale, care pot fi împărţite în două categorii principale: memorie şi cogniţie. Memoria acoperă toate aspectele de la evaluarea mintală a preţurilor când te afli la cumpărături, până la reamintirea unor lucruri învăţate la şcoală. Cogniţia este un termen ştiinţific care desemnează gândirea, şi include inteligenţa, rezolvarea de probleme, creativitatea şi vorbirea.

Cartea se adresează îndeosebi provocărilor mintale ale stilului de viaţă modern, având capitole scurte concentrate pe o tematică anume, de pildă îmbunătăţirea memorării parolelor şi codurilor PIN sau uitarea pe termen scurt, de tipul „unde-am pus cheile?". Rezolvă exerciţiileşi învaţă tehnici de îmbunătăţire a memoriei şi a puterii creierului, pentru a avea un program complet de gimnastică a minţii. Apoi află cât de bine te-ai descurcat şi cum te poţi perfecţiona.

Cartea este împărţită în 13 capitole, fiecare dintre ele fiind orientat pe diverse provocări cognitive ce pot apărea în viaţa de zi cu zi, de exemplu coduri PIN, parole, întâlniri, indicaţii şi multe altele. Poţi merge direct la capitolul şi sfera în care crezi că ai nevoie cel mai mult de ajutor, sau poţi parcurge cartea sistematic, pentru un program complet de gimnastică mintală.

Primele şapte capitole sunt concentrate pe memorie; capitolele 1-3 pe memoria de scurtă durată, capitolul 4 pe memoria de durată medie, iar capitolele 5-7 pe memoria de lungă durată. Fiecare dintre aceste capitole este axat pe câte o sarcină, pentru a avea un impact practic mai mare. De exemplu, capitolul 3 se referă la problema uitării numelor şi a chipurilor noi, capitolul 6 are în vedere problema numeroaselor parole şi coduri PIN pe care trebuie să ni le amintim, iar capitolul 7 explică tehnici pentru îmbunătăţirea actualizării şi amintirii faptelor.

Restul capitolelor abordează categorii specifice ale inteligenţei. Capitolele 8 şi 9 se referă la inteligenţa numerică, capitolul 10 la inteligenţa verbală şi capitolul 11 la cea vizual-spaţială. Capitolul 12 abordează raţionamentele logice, inclusiv ghicitori şi decriptarea codurilor, iar capitolul 13 se concen­trează pe creativitate şi gândire laterală.

Fiecare capitol începe cu un chestionar rapid cu ajutorul căruia îţi evaluezi abilităţile în domeniul respectiv. Apoi poţi trece direct la exerciţii, puzzle-uri, sfaturi şi tehnici.

Cu excepţia capitolului 13, fiecare capitol are un sistem de notare, cu care poţi afla dacă creierul tău funcţionează la parametri maximi sau dacă trebuie să mai exersezi. În capitolul 13 îţi evaluezi creativitatea prin exerciţiile anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO