Ziarul de Duminică

Cum să-i prindem pe mincinoşi/ de Ziarul de duminică

Cum să-i prindem pe mincinoşi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.04.2016, 23:50 548

Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero, Don Tennant

Spy the Lie

Foşti ofiţeri CIA te învaţă cum să detectezi înşelătoriile

Editura Trei

Traducere din limba engleză de Andreia Suciu. Prefaţă la ediţia în limba română de prof. asociat dr. psiholog Ion Duvac.

Trei foşti ofiţeri CIA, autorităţi internaţionale în detectarea disimulării, vă oferă un set de tehnici accesibile pentru a afla dacă vorbitorul din faţa voastră spune sau nu adevărul. Fie că realizaţi un interviu de angajare sau o anchetă judiciară, fie că vreţi să aflaţi dacă adolescentul vostru a consumat droguri ori dacă partenerul vă înşală, aveţi acum la dispoziţie un arsenal de întrebări şi tehnici de interpretare care şi-au dovedit eficienţa chiar şi în faţa celor mai versaţi spioni şi terorişti. Bazându-se pe analize complexe ale unor anchete de contraspionaj sau ale unor interviuri televizate cu politicieni prefăcuţi, cartea vă învaţă să puneţi cele mai percutante întrebări şi să identificaţi minciuna pornind de la semnele ei verbale (ezitări, generalizări, apelul la divinitate) şi nonverbale (mutarea centrului de sprijin, acoperirea feţei cu palma etc.).
„Arta înşelăciunii este tema principală a acestei cărţi, care se adresează unui spectru larg de specialişti: psihologi, avocaţi, judecători, procurori, poliţişti, investigatori, oameni de afaceri, oameni de vânzări etc.“ – Ion Duvac, fondator al Psychological Profiler Academy

Philip Houston (creatorul metodei de detectare a înşelătoriei), Michael Floyd (specializat în testarea prin poligraf) şi Susan Carnicero (psiholog criminalist) sunt foşti membri CIA şi cofondatori ai QVerity, companie specializată în traininguri pentru detectarea înşelătoriei şi analiza profilurilor psihologice. Don Tennant este jurnalist în domeniul afacerilor şi tehnologiei.

„Autorii cărţii Spy the Lie, Philip Houston, Susan Carnicero şi Michael Floy – scrie prefaţatorul –, sunt foşti ofiţeri ai CIA special pregătiţi în arta interogatoriilor, a recunoaşterii minciunii şi reuşesc cu succes să prezinte în cuprinsul cărţii o modalitate eficientă a examinării corecte a răspunsurilor.

Cartea este uşor de citit şi oferă o mulţime de sfaturi asupra aspectelor pe care ar trebui să le căutaţi în momentul în care ci­neva doreşte să vă ducă pe o cărare greşită. Arta înşelăciunii este tema principală a acestei cărţi.

De multe ori ne grăbim să etichetăm pe cineva drept mincinos sperând să putem scoate la iveală adevărul cât mai repede. Totuşi, cartea de faţă ne învaţă un lucru extrem de nuanţat, ea ne pre­zintă o adevărată lecţie de răbdare şi de observare a modelelor de răspunsuri. Nu vom putea să ne dăm imediat seama de minciună, iar cartea ne arată cum să descoperim indicii asupra comporta­mentului înşelător, pentru ca apoi să putem folosi aceste indicii pentru a demasca neadevărul. Aceste indicii includ câteva tipuri de răspunsuri lipsite de angajament, răspunsuri vagi şi răspun­suri cursive, fără pauze marcate la sfârşit de frază. Recunoaşterea acestor răspunsuri necesită răbdare. Necesită ca partea cealaltă să fie lăsată să vorbească.

De-a lungul cărţii, autorii folosesc exemple faimoase de suspecţi sau mincinoşi demascaţi. Există un interviu generos cu congresmanul Anthony Wiener la puţin timp după apariţia aces­tuia în media. Acelaşi lucru este făcut cu O.J. Simpson, Christine O’Donnell, Herman Cain şi alţii. Autorii cărţii descompun răs­punsurile acestora din momentul intervievării şi scot la lumină comportamentul înşelător.

Fără îndoială, cele mai utile informaţii din carte sunt regă­site în discuţia despre întrebările pe care trebuie să le evităm. Autorii dedică o parte semnificativă din carte modului în care punem întrebările şi cum sunt ele formulate, aceste două lucruri ajutându-ne să descoperim comportamentul înşelător. Este im­portant de ştiut că, dacă există o abordare nesigură a întrebării, le vom oferi celor care vor să ne mintă un spaţiu larg de mane­vră. Cei trei autori ne oferă mai multe întrebări pe care trebuie să le ocolim, incluzând aici întrebările negative («nu ştii ce s-a întâmplat, nu-i aşa?»), întrebările compuse («unde şi când ai văzut lucrurile petrecute?») şi, nu în ultimul rând, cele vagi («ai vreo părere personală asupra celor întâmplate?»). Aceste tipuri de întrebări nu ne pot ajuta foarte mult şi dau posibilitatea respondenţilor să tulbure şi mai mult apele.

Spy the Lie este o lucrare de referinţă în domeniu şi materie de studiu în cadrul cursurilor de analiză comportamentală şi de formare în profiling organizate de Psychological Profiler Academy şi se adresează unui spectru larg de studenţi şi de specialişti: psihologi, avocaţi, judecători, procurori, poliţişti, investigatori, oameni de afaceri, oameni de vânzări, pe care-i regăsim deseori printre absolvenţii noştri. Fie că suntem deja profesionişti sau pur şi simplu ne dorim să aflăm dacă interlocutorul nostru adoptă un comportament înşelător, căutăm să adăugăm oportunităţi de învăţare noi «arsenalului» nostru emoţional.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO