Ziarul de Duminică

Cum gândeşte un candidat la prezidenţialele americane/ de Stelian Ţurlea

 Cum gândeşte un candidat la prezidenţialele...

Autor: Stelian Turlea

21.07.2016, 23:56 242

Ieri s-au încheiat la Cleveland (Ohio) lucrările Convenţiei Naţionale Republicane pentru nominalizarea candidatului acestui partid la alegerile prezidenţiale de la toamnă. Între 25 şi 28 iulie are loc, la Philadelphia (Pennsylvania), Convenţia Naţională Democrată de nominalizare a candidatului prezidenţial. Candidatul desemnat, ştiut deja, este Hillary Clinton, prima femeie din partea Partidului democrat care ajunge să fie desemnată pentru o asemenea înaltă demnitate. Pentru a-i afla ideile, merită să ne mai aplecăm o dată în plus asupra cărţii sale de memorii „Decizii dificile”, apărută şi la noi în traducere, în urmă cu câteva luni, la Editura RAO*).

Hillary Rodham Clinton a fost secretar de stat al SUA din 2009 până în 2013, după ce a petrecut aproape patru decenii în domeniul serviciilor publice ca avocat, primă-doamnă şi senator de New York. Experienţa ei incontestabilă i-a făcut pe mulţi să afirme că puţini politicieni dispun de o gamă mai vastă şi puţini au avut o implicare mai îndelungată şi directă în evenimente majore. Mai mult, Hillary Rodham Clinton este şi autoarea mai multor cărţi de succes, cu care a adus o contribuţie importantă la memoria istorică şi la dezbaterile internaţionale pe diverse teme de actualitate. De foarte multe dintre aceste subiecte aminteşte în această carte de memorii: criza financiară globală, ascensiunea Chinei, ajunsă rival al Americii, ameninţările din partea Iranului şi ale Coreei de Nord, revoluţiile din Orientul Mijlociu, lupta cu terorismul, participarea femeilor la viaţa societăţii, implicarea tinerilor, problemele drepturilor omului. Cine doreşte să-i cunoască mai în amănunt ideile, de ce fel de colaboratori se înconjoară, cum ia decizii, cum îşi respectă angajamentele, cum influenţează deciziile sale lumea, trebuie să citească acest masiv volum de memorii. Implicându-se în toate aceste dosare, pe durata mandatului său de secretar de stat, Hillary Clinton a călătorit în peste 112 ţări, străbătând 1,5 milioane de kilometri şi dobândind o perspectivă globală asupra problemelor. Multe dintre aceste probleme au rămas, chiar în opinia doamnei Clinton, „treburi neterminate”. Mai ales că, în secolul XXI, politica trebuie să facă faţă diplomaţiei digitale într-o lume interconectată. Dacă va ajunge preşedinte, ea îşi propune să se implice în continuare în aceste dosare.

Este o carte care nu numai că descrie crizele, deciziile şi provocările cu care s-a confruntat Hillary Clinton în timpul mandatului său de secretar de stat, ci şi cum aceste experienţe i-au influenţat viziunea despre viitor. După alegerile prezidenţiale din 2008, îşi propusese să se întoarcă la activitatea sa din Senat, însă, spre surprinderea ei, fostul rival, preşedintele ales Barack Obama, o invită să i se alăture în guvern ca secretar de stat. Această carte este povestea celor patru ani istorici extraordinari care au urmat şi a deciziilor grele cu care ea şi colegii ei s-au confruntat. „O poveste uimitoare... Mai presus de toate, este evidenţiată perseverenţa de excepţie a doamnei Clinton.” scria „The Guardian”. Alte publicaţii nu se sfiau să recurgă la superlative: o operă subtilă, minuţios rafinată, o relatare valoroasă a istoriei, o scriere fascinantă, de o profunzime indiscutabilă.

Cu puţin înainte de a-şi încheia aceste memorii, Hillary Clinton a devenit bunică. Ea scrie: „Faptul că am devenit bunică m-a făcut să mă gândesc profund la responsabilitatea pe care o împărţim cu toţii în calitate de administratori ai lumii pe care o moştenim şi pe care, într-o zi, o vom da mai departe. În loc să mă încetinească, mi-a dat energie să mă grăbesc. După cum spunea Margaret Mead, copiii ne ţin imaginaţia proaspătă şi inima tânără şi ne mobilizează să lucrăm pentru un viitor mai bun. De asemenea, am revenit neîncetat la pro­blema universalităţii: cât de multe avem în comun cu toţii, chiar dacă ne trăim viaţa în contexte diferite. După cum aţi văzut în această carte, una din­tre temele definitorii ale perioadei petrecute de mine ca secretar de stat a fost interdependenţa noastră tot mai puternică la nivel global. În ciuda tuturor diviziunilor şi neînţelegerilor din lume, care uneori pot părea copleşitoare, ideea de bază a secolului XXI este că suntem mai conectaţi ca niciodată. Dacă Statele Unite vor continua să conducă lumea în anii care vor urma, şi consider că pot şi trebuie sa facă asta, acest lucru se datorează faptului că am învăţat cum să definim termenii interdependenţei noastre pentru a promova o cooperare şi o prosperitate comună mai extinse şi mai puţine conflicte şi inegalităţi. După cum am văzut de la publicarea primei ediţii a acestei cărţi, în iunie 2014, latura negativă a interdependenţei rămâne puternică, fie că este vorba de răspândirea unor forme noi şi virulente de extremism în Orientul Mijlociu sau de naţionalismul de modă veche din Europa sau de o epidemie mortală în Africa. Treaba noastră este să consolidăm latura pozi­tivă. Statele Unite şi celelalte mari democraţii trebuie să îşi reînnoiască efor­turile pentru a le da putere moderaţilor şi a-i marginaliza pe extremiştii de pretutindeni şi a rămâne neclintiţi şi uniţi pentru a făuri o lume mai dreaptă, mai liberă şi mai liniştită. Asta este lumea pe care mi-o doresc pentru Charlotte şi pentru toţi copiii noştri.”

Când şi-a lansat candidatura la preşedinţia Statelor Unite, în aprilie 2015, Hillary Clinton declara că „americanii obişnuiţi au nevoie de un campion. Acela voi fi eu.” Experienţa dovedită de aceste memorii pare să-i dea dreptate. Dar din septembrie, când se declanşează partea finală a campaniei, va urma o luptă aprigă.

*) Hillary Rodham Clinton Decizii dificile. Editura RAO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO