Ziarul de Duminică

Cum controlează corporaţiile şi guvernele internetul/ de Ziarul de duminică

Cum controlează corporaţiile şi guvernele internetul/...

Autor: Ziarul de Duminica

01.09.2016, 23:50 168

Julian Assange, Jakob Appelbaum, Andi Műller-Maguhn, Jérémie Zimmermann

Cypherpunks

Libertatea şi viitorul internetului

Editura Litera

Colecţia Polis, coordonată de Cristian Pîrvulescu . („Viaţa cetăţii – spune acesta –este într-o dinamică complexă, iar pentru o bună funcţionare a acesteia e nevoie de cetăţeni bine informaţi. «Polis» aduce laolaltă cele mai bune cărţi de ştiinţe politice şi sociale, care configurează modele societale viabile şi repere pentru toţi cei interesaţi de bunul mers al societăţii în care trăiesc.”)

Apeluri telefonice, SMS-uri, chat-uri, căutări pe Google, fotografii pe Facebook: ne comunicăm în fiecare clipă informaţiile personale privind locurile în care suntem, opiniile, obiceiurile, fricile sau gândurile noastre, fără a ne face griji privitor la ce se va întâmpla cu acestea. Dar se pare că internetul, gândit ca un formidabil mijloc de emancipare, e pe cale să devină cel mai eficient instrument de control imaginat vreodată. Toate aceste informaţii pe care cu atâta uşurinţă le împărtăşim sunt înregistrate, stocate şi pot fi cu uşurinţă analizate şi exploatate de către agenţii de spionaj extrem de complexe şi de aliaţii lor reprezentaţi de corporaţii transnaţionale. Aceasta este teama lui Julian Assange şi a prietenilor lui, gânditori şi activişti rebeli din prima linie a bătăliei pentru cyberspaţiu, care militează pentru un internet liber. Discuţia lor ne deschide ochii asupra ameninţărilor actuale la adresa libertăţilor noastre politice şi individuale.

Un cypherpunk este un activist al folosirii criptografiei şi tehnicilor de îmbunătăţire a ascunderii corespondenţei electronice private, iar mişcare există de vreo trei decenii. 

O explicaţie clară a modului în care controlul exercitat de către corporaţii şi guverne asupra internetului reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii noastre şi a democraţiei. Oliver Stone

Julian Assange este redactorul-şef al WikiLeaks, distins cu premiul „Noile Media” al Amnesty International (2009), premiul fundaţiei Sydney pentru pace (2011), premiul „Walkley” pentru jurnalism (2011) şi premiul „Martha Gellhorn” (2011). Este creatorul a numeroase proiecte de software inspirate de filosofia cypherpunk, inclusiv al sistemului de fişiere Rubberhose pentru criptare şi al codului original pentru WikiLeaks. A mai publicat cartea „Underground” (împreună cu Suelette Dreyfus, 2012), o istorie a mişcării internaţionale a hackerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO