Ziarul de Duminică

Cum a fost posibil?/ de Ziarul de duminică

Cum a fost posibil?/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

14.10.2011, 00:00 52

Deschis în toamna anului 2011, Art Yourself Gallery este un spaţiu destinat promovării artei contemporane şi a unui set de valori esenţiale oricărei societăţi a prezentului: toleranţa, anti-discriminarea, solidaritatea.

Printr-un program expoziţional complex şi printr-o serie de evenimente care se vor interpune vernisajelor, Art Yourself Gallery urmăreşte să creeze o platformă accesibilă de comunicare între artiştii contemporani şi public. Piaţa românească de artă contemporană este de mai bine de un deceniu într-o continuă creştere: apar din ce în ce mai mulţi artişti tineri de perspectivă, colecţionarii încep să simtă potenţialul acestui segment investiţional, cotele lucrărilor se majorează în fiecare an. Organism viu, piaţa de artă nu poate exista fără un contact permanent între producţia artistică şi public. Şi nici fără un schimb constant de valori între artist şi colecţionar. De aceea, trei dintre obiectivele pe care ni le propunem încă de la început sunt: să prezentăm o selecţie riguroasă de artişti, să organizăm expoziţii consistente, să oferim colecţionarilor consiliere pertinentă în achiziţii. Susţinerea trendului ascendent al pieţei de artă contemporană şi, de ce nu, o contribuţie activă la accelerarea ratei de creştere sunt deziderate ale echipei Art Yourself.

În acelaşi timp, printr-un discurs curatorial coerent şi consistent, Art Yourself Gallery militează pentru acceptarea diversităţii. Integrarea europeană şi alinierea la standardele occidentale au ajuns subiecte atât de des abordate încât tind să devină clişee şi să se banalizeze în cotidian. Cu toţii ştim că Unitate în diversitate este deviza Uniunii Europene. Majoritatea o citim ca pe necesitatea de a conserva valorile naţionale în cadrul unui teritoriu multicultural. O citire corectă însă ar fi următoarea: culoarea pielii, etnia, sexul sau orientarea sexuală, religia, aspectul fizic ori dizabilităţile nu ar trebui să fie generatoare de conflicte. Cruciadele - în sens generic - sunt, în secolul XXI, anacronice.

***

În acest context, marţi, 11 octombrie 2011, ora 19, galeria a organizat vernisajul expoziţiei taberei de pictură Cum a fost posibil?70 de ani de la Pogromul din Iaşi*. Ajunsă la cea de-a treia ediţie, tabăra de pictură a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", s-a desfăşurat în acest an la Iaşi cu ocazia comemorării Pogromului din iunie 1941. Demersul taberei Cum a fost posibil? este unul de tip recuperator manifestat prin păstrarea vie a memoriei Holocaustului, fiind totodată şi educativ, prin instruirea tinerilor creatori şi a publicului amator de artă contemporană.

Expoziţia cuprinde 22 de picturi semnate de opt artişti emergenţi, realizate în perioada celor două săptămâni de tabără, la Iaşi. Ana Maria Avram, Anca Brânzaş, Bogdan Pelmuş, Magdalena Pelmuş, Beniamin Popescu, Radu Rodideal, Silvia Trăistaru,Ştefan Ungureanu şi artista israeliană, iniţiatoare a proiectului, Sarah Einik au lucrat inspiraţi de tragicele evenimente din perioada Holocaustului din România. Expoziţia reprezintă modul specific fiecărui artist de-a aduce în contemporan o parte a memoriei istoriei recente, constituindu-se astfel, drept o formă de artă activă împotriva discriminării. Unul dintre scopurile acestui program este combaterea antisemitismului în societatea contemporană prin familiarizarea oamenilor cu greşelile istoriei naţionale şi mondiale.

*) 11 octombrie - 11 noiembrie 2011 la sediul galeriei Art Yourself - str. Nicolae Ionescu nr. 11, sector 1, Bucureşt

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO