Ziarul de Duminică

Cum a apărut supereconomia/ de Ziarul de duminică

Cum a apărut supereconomia/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.06.2016, 23:56 128

Charles R. Morris

Magnaţii

Cum au inventat Andrew Carnegie, John D. Rockefeller, Jay Gould şi J.P.Morgan supereconomia americană

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Marius Chitoşcă.

Oamenii care şi-au pus amprenta asupra economiei ce a influenţat decisiv soarta lumii. Economia americană modernă este creaţia a patru oameni: Andrew Carnegie, John D. Rockefeller, Jay Gould şi J.P. Morgan. Ei au fost giganţii epocii de aur, un moment de dezvoltare fără precedent care a făcut din America cea mai bogată, mai inovatoare şi mai productivă ţară a planetei. Charles R. Morris îi readuce la viaţă pe magnatul oţelului Carnegie, regele petrolului Rockefeller şi vrăjitorul căilor ferate Gould, cei obsedaţi de progres, experimentare şi viteză, precum şi pe finanţistul Morgan, omul de afaceri gentleman, care a luptat pentru o încredere globală în afacerile americane. „Magnaţii” este incredibila poveste a oamenilor hotărâţi care au clădit economia americană, creând un colos industrial şi o întreagă ţară de consumatori din clasa de mijloc.

Charles R. Morris este autorul mai multor cărţi, printre care „American Catholic” şi „Money, Greed, and Risk”. A colaborat, de asemenea, cu mai multe publicaţii, articolele sale apărând în Los Angeles Times, Wall Street Journal, The New York Times, Harvard Business Review şi The Atlantic Monthly. Avocat şi fost bancher, a fost de asemenea preşedinte al unei companii de software destinat serviciilor financiare.

 

„Volumul Magnaţii este povestea acelui salt economic, narată în principal din perspectivele câtorva bărbaţi extraordinari aflaţi în avan­garda acelei creşteri impresionante. Dar în vreme ce «marii oameni» pot domina epocile istorice, ei nu constituie niciodată întreaga poveste. America magnaţilor a fost cu adevărat diferită de toate celelalte ţări. Poveştile lor sunt prin urmare întreţesute cu o descriere a caracteristicilor Americii şi ale locuitorilor ei, care au făcut din această ţară un teren atât de fertil pentru tranziţie.

În zilele din urmă ale Războiului Civil, Andrew Carnegie, John D. Rockefeller, Jay Gould şi John Pierpont Morgan aveau toţi în jur de treizeci de ani şi erau la început de carieră. Intr-o epocă a liderilor de afaceri supradimensionaţi, nu a mai existat nimeni în afara celor patru care să fi jucat un rol atât de mare în modelarea şi canalizarea avântului economic american. Ei au forţat ritmul, au condus tranziţia la o scară din ce în ce mai mare şi şi-au pus definitiv asupra economiei naţionale amprente personale ce au persistat până târziu în secolul XX.

Au fost oameni destul de diferiţi. Carnegie, Rockefeller şi Gould au valorificat predilecţia naţională pentru viteză, obsesia faţă de „progresul continuu”, toleranţa faţă de experimentalism, pentru a crea unul dintre cele mai pure laboratoare de distrugere creativă din istorie. Majoritatea omenilor de afaceri din acea epocă credeau în pieţe ordonate şi în profituri rezonabile, însă cei trei au intrat pe scenă cu săbii de foc. Morgan a fost elementul modelator.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO