Ziarul de Duminică

CULTURE CLUBBING / DJ Satoshi Tomiie. Povestea pianistului de peste ocean

CULTURE CLUBBING / DJ Satoshi Tomiie. Povestea pianistului de peste ocean
24.02.2009, 15:40 50

In deplin contrast cu mine, Prince, care se mai amuza din cand in cand ca DJ, canta la mai bine de 20 de instrumente. Probabil ca din cauza lui si a legii compensatiei nu m-au dat mama si tata la scoala de muzica.

Din toti DJ-ii care stiu sa cante decent la un instrument dificil, cum e pianul, se remarca un japonez. Satoshi Tomiie a studiat pianul de mititel, servea jazz pe paine in liceu, apoi s-a declarat atras de hip-hop. Ca orice om serios, acum pune house, dar house destept. Asa ca ma bucur ca revine in Romania pentru un mini-tur. 12, 13, 14 Martie in Bucuresti, Cluj si Iasi. Datele provin de pe site-ul artistului, deci nu strica sa le verificati.
"Legenda" spune ca Satoshi a fost remarcat de DJ Frankie Knuckles, unul dintre oamenii care chiar au revolutionat muzica de dans si conceptul de DJ. Interesant e ca, desi Knuckles face prin simpla prezenta DJ-ii mai tineri sa tremure de emotie, nu-mi amintesc sa-l fi invitat cineva si in Romania. Poate pentru ca e negru? Nu prea cred, ca doar si Carl Cox e negru, dar Knuckles e probabil mult mai greu vandabil.
Ma pot lauda ca in 2000, anul primului album solo al lui Satoshi, eu includeam in playlist single-ul "Love in Traffic" in fiecare seara. Ce e drept, acolo nu canta la pian si nici nu-si foloseste vocea. E ca un regizor, "domneste"... 
Nimic nu e sigur pe lume, dar sansele ca Satoshi-san sa cante la pian in Romania sunt, ca sa punem asa, "remote". Adica 0 (zero). Dar DJ set-ul lui e ceva ce nu vrei sa ratezi: Layo and Bushwaka, Adultnapper, Jeff Bennett si alti producatori la fel de greu de inteles de cocalari si pitipoance sunt mereu prezenti in playlistul lui Satoshi.
Nu stiu pe ce loc mai e Tomiie in topurile DJ-ilor din univers, dar stiu ca e de ajuns sa-l vezi o singura data cantand la pian ca sa intelegi ca nu e un DJ, e un muzician. Iar DJ-set-urile lui s-ar putea sa nu fie pentru toata lumea, dar asta e bine.
 
 
raduco@profm.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO