Ziarul de Duminică

CULTURA URBANA/ Veselia generala

CULTURA URBANA/ Veselia generala
03.02.2010, 14:32 41
Când spui "pamflet", spui TudorArghezi si spui "Baroane!" Dar celebrul text despre von Killinger,ambasadorul Germaniei naziste la Bucuresti in timpul celui de-aldoilea razboi mondial e parfum de trandafiri fata de surate de pealte meridiane, apartinând unor autori de aceeasi talie sau peste.Spiritele pudibonde ar trebui sa evite un citat din Mark Twainprecum: "Desi am o experienta de 40 de ani in domeniul magariei sivanitatii omenesti desfasurate la banchete (e vorba desprebanchetele Senatului, respectiv despre un ales al poporuluiamerican - n. TCZ),n-am vazut niciodata ceva care sa semene cât decât cu nesimtirea si autoadmiratia acestui badaran, vulgar si de oincomparabila ingoranta."
Ia sa fi scris asa ceva unjurnalist român de tranzitie despre senatorul... (completati dv. pelinia punctata, ca aveti de unde)!
In atare conditii, cine si cepoate garanta ca pamfletul insusi nu e o magarie? Un lucru banal,impalpabil, dar fundamental. Pune degetul pe el un clasic algenului, N.D. Cocea: "Esentiala calitate a pamfletului estesinceritatea si onestitatea lui"...
Sunt doar doua dintrenumeroasele lucruri pe care le-am invatat citind "Pamfletul sitableta. Jurnalism sau literatura?" (foto 1), de Catalin Mihuleac(foto 2), lucrarea de doctorat a absolventului de Geologie care neobisnuise cu o proza scurta exploziva prin umor, ironie, dar si cuo perceptie sans peur et sans reprochea realitatii. Acum, ilredescoperim in calitatea de cercetator atent, plonjând in sute delucrari si articole dedicate temei sau ilustrând-o.
Chiar daca subtitlul cartii duceintr-o directie specioasa, in fapt subiectul principal este moralaziaristului (oximoron, prea adesea). Intre altele, gasim aici oparalela inedita intre doua mari manipulari cu zeci de mii demorti, cea din 1907 fata-n fata cu cea din decembrie1989.
In acelasi timp, deloc deneglijat necesara distinctie pe care Mihuleac o face intre pamflet,tableta, dar si editorial - cele trei subgenuri ale jurnalimsuluide opinie. Nu strica niciodata - si mai ales in acest domeniu - sane intoarcem putin la definitii, amintindu-ne (sau aflând abiaacum) ca editorialul, de pilda, e menit sa lamureasca, nu sainflacareze. Este motivul pentru care, in Occident, editorialistiichiar sunt voci ale societatii civile, repere de credibilitate, sinu de putine ori editorialul reprezinta punctul de vedere alintregii redactii - ba chiar si al patronatului publicatiei -,drept care poate sa fie si nesemnat.
Parca tot autor de fictiune arfi, si aici, Catalin Mihuleac! Cât de departe este modelul derealitatea româneasca a zilei! La noi, pamfletul - dar sieditorialul - este salvarea celor care cauta sa injure si sa mintacu nerusinare fara a avea a se teme de rigorile legii. E pamflet,nu e calomnie!, tipa ei, veseli.
Cât or mai fiveseli.
TUDOR CALINZAROJANU(n.1956) aabsolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica,Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privirematematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior deEditura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toatesistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare.Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie destiri, radio, TV. A debutat editorial cu volumul de proza scurta"Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentrudebut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996,editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si"Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiiiasfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorultalk-show-ului "In spatele usilor deschise", si este colaboratorpermanent al Ziarului de Duminica, Revista Flacara si Radio RomaniaCultural.

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO