Ziarul de Duminică

CULTURA ORASULUI / Cu astia ne-am batut noi!?

CULTURA ORASULUI / Cu astia ne-am batut noi!?
07.10.2009, 15:22 17
Cum spuneam saptamanile trecute, una dintre dimensiuniletulburatoare ale sejurului in Turcia - poate cea mai tare - a fostrelatia umana. "Amabilitate" si "ospitalitate" sunt cuvinteinsuficient de inexpresive pentru a descrie realitatea. Oameniiaceia sunt pur si simplu extraordinari. Si nu unul sau zece - citoti.
Povestindu-i asta turcului care vinde ziare in coltul straziimele, omul (pe care l-am salutat acum in turceste) mi-a spus cumodestie - dar si in spiritul explicatiei care pare cea mai logica:"Fac comert de o mie de ani!". Vorbeste la persoana a treia, despre"ei", pentru ca el e nascut in Romania. Anul trecut a avut oexperienta frustranta pe litoralul romanesc si, vazandu-ma atat deentuziasmat, s-a decis ca la anul sa plece si el in Turcia, undeinteleg ca n-a fost inca niciodata!
Sigur, e si asta: amabilitatea ca efect al interesuluicomercial. Ma port frumos, clientului ii place, eventual imi daceva, dar oricum o sa mai vina, recomanda si altora, crestedeverul, sporesc afacerile, vin bani mai multi. Dar asta poateexplica lucrurile doar pana la un punct.
Iata cateva exemple despre ceea ce se afla dincolo deinteresul comercial si este bunatate pura, fara conotatiimercantile.
Unu: ne plimbam prin Kusadasi. Baiatului cel mic, Ioan, iicade acadeaua pe strada. Evident, ma pregatesc s-o arunc. La fel deevident, el incepe sa planga. Atunci, un frizer care-si sprijineavitrina in lipsa de musterii, tasneste strigand "Wash! Wash!" si,inainte ca noi sa intelegem ce-are de gand, culege bomboana,demareaza cu ea in frizerie, o spala sub jet de apa la chiuveta sirevine cu ea, alergand, dandu-i-o zambind copilului, care redevinefericit. Sa nu-mi spuneti ca spera ca, drept urmare, sa intru sa matund! Sau, ajuns acasa, sa-mi mobilizez toti prietenii: "Vedeti cain Kusadasi, pe strada cutare, e o frizerie super!"
Doi: tot in Kusadasi. Imi opresc familia s-o imortalizezintr-o poza. Un comerciant - nici n-am remarcat ce pravalie avea -spune tare: "I do better!", sare, imi ia aparatul, imi face semn saintru in rand, si asa am putut reintregi familia (vezifoto).
Trei: in parcul hotelului. Trece un lucrator calare pe unmini-tractor de tuns iarba. Cu o mana conduce, cu cealalta se tinede o falca, intr-un gest inconfundabil de om lovit de o durere demasea. Dar cand il vede pe Ioan se insenineaza, opreste si-i facesemn: "Nu vrei sa te plimb cu masinuta?" (din pacate n-avrut).
Mai am o multime de exemple, dar nu e de povestit, e de trait.Mergeti sa vedeti cu ochii dvs. Am plecat de-acolo cu o intrebareobsesiva in gand: cu astia ne-am luptat noi vreo mie de ani!? Sauau evoluat ei foarte tare, in vreme ce noi...
Intorsi acasa, la prima expeditie in piata, sotia mea seopreste in fata unei tarabe si, inainte de a cere ceva, imbibata deexperienta turca, ii spune zambind vanzatoarei: "Buna ziua!" Femeiase uita lung la ea inainte de a raspunde. Ochii ei exprima uimiresi chiar un strop de teama: "Ce-o fi apucat-o p-asta!?"

Tudor Calin Zarojanu (n.1956) a absolvit sectia deInformatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti, culucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeo siJulieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat12 ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toatetipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa:cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutateditorial cu volumul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992,Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia"Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele"Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005),culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezentlucreaza in TVR, fiind realizatorul talk-show-ului "In spateleusilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului deduminica, Revista Flacara si Radio RomaniaCultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO