Ziarul de Duminică

CULISE DE TEATRU/ Uimitoarele duminici de la Nationalul craiovean

CULISE DE TEATRU/ Uimitoarele duminici de la Nationalul craiovean
09.02.2010, 14:39 17
Conferinţeleexperimentale au dinamizat viaţa spirituală a oraşului şi audemonstrat un potenţial deloc de neglijat al reflecţieiintelectuale, prin atingerea unor subiecte care au vizat teatrul caatare, in rafinate conexiuni cu poezia, filozofia, in contextulculturii naţionale şi al celei universale. Din cercetarea arhivelorT.N.C. s-a putut constata că in perioada 1965-1972 s-au desfăşurat36 de conferinţe de acest gen, cu participarea unor personalităţidin lumea teatrului, dar şi din alte zone ale culturii. "Motorul"acestor conferinţe a fost secretarul literar Ion D. Sirbu, careavea să devină unul dintre cei mai importanţi scriitori români aisecolului XX.
După iniţiativa editării uneireviste de specialitate a teatrului, "SpectActor", de la a căreiapariţie s-au implinit 3 ani, directorul TNC, MirceaCornişteanu, a decis incă din 2009 reluarea unor asemeneaintâlniri-dezbateri, pe teme dintre cele mai diverse, in strânsăconexiune cu teatrul. Prin invitarea unor personalităţi aleculturii naţionale, T.N. Craiova propune publicului craioveandezbateri dintre cele mai variate şi mai interesante. Acestea sevor desfăşura sub denumirea generică "IntâlnirileSpectActor - Teatrul Naţional Craiova" şi vor avea oderulare lunară, in alternanţă cu "Duminicile de poezie", un alttip de manifestare proiectat a se desfăşura in spaţiileTNC.
In acest sens, primul invitat vafi actorul şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti, IonCaramitru, care va susţine pe 14 februarie 2010, de la ora 11,conferinţa cu titlul "Limitele aşteptării - o călătorie prinistoria şi cultura naţională a ultimelor decenii". Aceasta va avealoc la Sala "Ion D. Sirbu" a T.N.C. După conferinţă, publicul esteinvitat să participe la un dialog colocvial cu invitatulintâlnirii.
Următorul invitat va fi maestrulRadu Beligan, personalitate majoră a teatrului românesc, cuo prodigioasă activitate artistică, ce continuă şi in prezent.Conferinţa va avea loc pe 21 martie 2010, la aceeaşioră.
Tot la TNC se vordesfăşura şi intâlniri cu importanţi poeţi români, in cadrul"Duminicilor poeziei in teatru", manifestare complementară"Intâlnirilor", care işi propune sensibilizarea publiculuicraiovean la mai vechile şi noile tendinţe din poezia românăcontemporană. In cadrul acestor intâlniri vor fi prezentaţipublicului poeţi români de valoare, din cele mai diferitegeneraţii, şi vor avea loc recitaluri din lirica acestora, precumşi discuţii ale publicului cu cei invitaţi pe marginea opereilor.
Primul invitat va fi poetulMircea Dinescu, una dintre figurile marcante ale literaturiiromâne din ultimele decenii. Intâlnirea cu publicul este programatăsă aibă loc pe 28 februarie, 2010, de la ora 11.00, la Sala « IonD. Sirbu » a teatrului. Următorul invitat va fi poeta AnaBlandiana, pe 18 aprilie.
Coordonator şi moderator almanifestărilor este Nicolae Coande, secretar literar alTNC.

Biletele pentru aceste intilniricosta 10 lei şi pot fi procurate de la agenţia teatrului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO