Ziarul de Duminică

CULISE DE TEATRU / "Insir-te, margarite", la Craiova

CULISE DE TEATRU / "Insir-te, margarite", la Craiova

Regizorul Alexandru Boureanu

04.02.2009, 15:35 307

 

Teatrul National „Marin Sorescu" din Craiova intra in 2009 cu premiera poemului feeric „Insir-te, margarite" de Victor Eftimiu, pe data de 12 februarie, orele 11.00 si 18.30. Prima productie din 2009, in regia lui Alexandru Boureanu, se bucura de o distributie valoroasa, in care se regasesc atat artisti experimentati ai teatrului, cat si actori aflati la inceputul carierei, dar si debutanti: Mirela Cioaba, Ion Colan, Gabriela Baciu, Anca Tecu, Dragos Macesanu, Marian Politic, Catalin Baicus, Raluca Paun, Monica Ardeleanu, Iulia Colan, Petra Zurba, stefan Cepoi, Vlad Dragulescu, Cosmin Radescu, Tudorel Petrescu, Mircea Tudosa, Eugen Titu. Decorul si costumele sunt semnate de Adrian Damian si Raluca Turliu Cobilanschi.
La aproape o suta de ani de la aparitia sa, textul isi pastreaza prospetimea si tineretea vibranta. Autorul porneste de la mitologia populara, dand insa personajelor de basm, Fat-Frumos, Ileana Cosanzeana, Zmeul Zmeilor, o nota de nonconformism pe care montarea craioveana pune in mod deosebit accentul. Spectacolul este menit sa incante copii si bunici, tineri si adulti, deopotriva.
Regizorul declara:
«Am plecat la drum in acest periplu al basmului Insir-te, margarite de Victor Eftimiu deoarece, lucrand la un teatru national si o mare parte din publicul nostru fiind constituit din copii, ne-am gandit ca ar fi normal sa prezentam un spectacol destul de grandios si de generos pentru dramaturgia romaneasca, in care sa putem folosi toate datele unei reprezentatii ce poate fi numita a unui teatru national. Am ales acest text impreuna cu directorul Mircea Cornisteanu, deoarece ne-am gandit si la faptul ca Victor Eftimiu a fost foarte apropiat de Teatrul National Craiova, iar, din intamplare, anul acesta se implinesc chiar o suta de ani de cand textul a fost tiparit.
Ne-am dorit sa facem o poveste feerica, o poveste pe care copiii nu au mai vazut-o de mult la teatru, deoarece, in abundenta de desene animate cu violente si cu diferite razboaie si jocuri electronice, trebuie sa existe si aceasta compensatie a unui spectacol de teatru care sa ii readuca in taramul copilariei, al versului, al povestii ce sensibilizeaza si emotioneaza. In acest sens am mobilizat, pe langa cei 17 actori ai trupei craiovene (sunt jumatate din echipa teatrului, deci este o superproductie din acest punct de vedere), si trei tineri care sa ma ajute la realizarea spectacolului, pentru ca eu consider ca, astazi, tineretul iesit din scolile de teatru si de tehnica de teatru trebuie incurajat puternic si trebuie sa participe la crearea unor astfel de reprezentatii.
Este vorba despre Adrian Damian, care a terminat actoria la Cluj si care acum este la masterat la scenografie, cel care a realizat de fapt decorul, un decor foarte complex, cu foarte multe spatii de joc, o munca asidua. Cealalta este o colaboratoare, se numeste Raluca Turliu, a terminat designul si acum face tot scenografie, cu Stefania Cenean. Iar cel de al treilea, o noua achizitie a Teatrului National Craiova, este Andy Parlogea, fiul lui Valentin Parlogea, sunetistul nostru, care face ilustratia muzicala, cu efecte, cu tot ce inseamna rigoarea unui spectacol profesionist.»


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO