Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR/ Nesfarsitele Tunele

CULISE DE EDITOR/ Nesfarsitele Tunele
28.10.2009, 13:54 19
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, oenorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorulintrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale ZD care au casubiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care dorestesa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa sepoata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalatecarti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, oselectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora meritasa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doicronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea deistorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume incurs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care ilprezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile princare a trecut editorul.
Istoria Bucurestilor
La Editura Vremea urmeaza sa apara "IstoriaBucurestilor" de Constantin C. Giurescu.
Una dintre cele mai importante lucrari privind istoriacapitalei, impunatorul volum "Istoria Bucurestilor"de Constantin C.Giurescu apare in colectia Planeta Bucuresti, intr-o editierevizuita de Dinu C. Giurescu. Cartea se adreseaza nu numaiistoricilor, ci si celor care, pur si simplu, isi iubescorasul.
Constantin C. Giurescu (1901-1977) a fost un importantistoric, membru al Academiei Romane si profesor la UniversitateaBucuresti, cunoscut mai ales pentru monumentala sa "Istorie aromanilor". Este fiul lui Constantin Giurescu si tatal istoriculuiDinu C. Giurescu.
Coruptia de neconceput
La Editura Trei urmeaza sa apara, in colectia FictionConnection, "Eroare judiciara", de Anne Holt.Traducere de Marie-Jeanne Vasiloiu.
Anne Holt este fost ministru al justitiei in Norvegia,procuror, avocat, publicist la televiziune si autor al unor seriide romane politiste ce au cunoscut un succes imens in tarilescandinave (peste 4 milioane de exemplare vândute) si inSUA.
"Eroare judiciara" este primul volum dintr-o serie, in careprotagonistii sunt eroii anchetatori Vik si Stubø.
In Norvegia, un serial killer se afla in libertate. Un ucigasin serie, de cea mai abjecta speta. Care sechestreaza copii si iiomoara intr-un mod ce nu poate fi detectat de politie, apoi trimitecorpul lor pe adresa mamelor, insotit de acest bilet infiorator:"Ai primit ceea ce ai meritat".
Emilie, de noua ani, si Kim, de cinci ani, au disparut.Ancheta ii este incredintata inspectorului principal Ingvar Stubø.Pentru a da de urma criminalului, acesta apeleaza la Inger JohannaVik, o ex-profiler a FBI-ului. Investigatiile ii vor conduce laAksel Seier, condamnat cu patruzeci de ani in urma si exilat inStatele Unite. Dar sa fie el oare adevaratul criminal? Aparebanuiala ca s-a comis o eroare judiciara... ca o autoritate publicaa putut primi bani pentru a influenta rezultatul unui procesderulat cu ani in urma...
"O carte ingenioasa, cu suspans, bine documentata, semnata deregina romanului politist norvegian, Anne Holt, care reuseste sapuna in lumina motivatiile profunde ale unui rapitor de copii."Kirkus Review
"Coruptia este, ca sa spun asa, de neconceput in Norvegia. Dinnumeroase motive. In primul rând, nu exista o traditie. Ar puteaparea bizar, dar coruptia presupune, in fapt, un fel de traditienationala." (Anne Holt)
Cadere libera in taramuri pierdute
La Editura Corint Junior va aparea "Tunele 3. Incadere libera", de Roderick Gordon si Brian Williams.Traducere de Dan Dobos.
Seria "Tunele" este un bestseller international, tradusa in 40de limbi. A avut succes si in tara noastra. Drepturile deecranizare ale acestei serii au fost achizitionate pentru 1 milionde dolari! In noiembrie 2008, editura Corint Junior a lansat carteaa doua din serie in prezenta autorilor.
Dupa "In adâncuri…", se poate oare ca aventura din"Tunele" sa devina si mai primejdioasa?
Will Burrows si gasca sa sunt departe de final, dupa ce aucazut printr-un por subteran. Simtind efectele gravitatiei reduse,misterele intunecate ale adâncurilor li se dezvaluie si descoperaun straniu recif de fungi care da la iveala nu doar vestigii aleunor civilizatii antice, ci si indicii ale unui tarâm pierdut de lacapatul Pamântului.
Cea de-a treia carte din palpitanta serie "Tunele" esteo senzatie editoriala internationala.

Roderick Gordon locuieste impreuna cu sotia si copiii inNorfolk, iar Brian Williams in East London. Amândoi au fostdintotdeauna fascinati de sapaturile arheologice. Brian a copilaritin cartierul Edge Hill din Liverpool. Acolo a avut ocazia saexploreze magnificul santier arheologic initiat in secolul alXVIII-lea de un om de afaceri local, Joseph Williamson - tuneledestul de mari cât sa te plimbi cu trasura prin ele, care maiexista si astazi. Pentru Roderick Gordon, legaturile cu arheologiasunt si mai directe. Stra-stra­bunicul lui, William Buckland, afost considerat unul dintre intemeietorii geo­logiei, iar in 1924 adescoperit un dinozaur, care ii poarta numele. Atât Roderick, câtsi Brian sunt fas­cinati de ideea existentei unei adevarate lumisubpamântene si citeaza, ca inspiratie, sistemele si constructiilesubte­rane care exista sub atât de multe orase, cum ar fi: Paris,Roma, Moscova si New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO